En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Pilgrimsmusslor  (läst 14421 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Pilgrimsmusslor
« skrivet: 2009-02-25 18:37 »
Snål som jag är har jag aldrig själv köpt o tillagat pilgrimsmusslor. Men jag har alltid funderat på det.
Häromdagen åt jag en skaldjurssoppa på lokal. Den var väldigt god, men i mitten låg en pilgrimsmussla, tydligen en grillad en för den var brunrandig. Men konsistensen o smaken var som kokt fläsk. Blää, ska det vara på detta viset eller var den dåligt tillredd? Den var liksom genomskinlig.
Om dom ska smaka så o ha den konsistensen vill jag nog inte spendera några pengar på dom.
Någon som är flitig pilgrimsmussleätare o vet hur det ska vara?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #1 skrivet: 2009-02-25 18:53 »
Om du inte hade haft Becel på din repetoar så skulle du få en länk. Ditt kålhuvud tyckte jag var mycket sundare. ;D

/rolf

http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/himmelskt-med-pilgrimsmusslor-1.395758
« Senast ändrad: 2009-02-25 18:56 av roffekock »
Matforum är bäst

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 994
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #2 skrivet: 2009-02-25 19:17 »
Oj, nej det är ju gott, om man är snäll mot dem när man tillagar dem.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1433
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #3 skrivet: 2009-02-25 19:28 »
Agnetasch, flitig pilgrimsmussleätare vill jag inte påstå att jag är och jag har bara ätit frysta, men din beskrivning stämmer inte alls med dem jag har smakat.

Jag steker dem hastigt och serverar som förrätt med babyspenat som fått några sekunder i en stekpanna. En skvätt grädde, salt, svartpeppar och några droppar citron får koka med spenaten ytterligare några sekunder. (Det går fort. Det handlar verkligen om sekunder.)

Hmm (funderar), det blir kanske bättre om man låter grädden koka ihop något längre tid separat, och sedan serverar tillsammans med den sekundsnabbt stekta spenaten. Det ska jag prova nästa gång.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #4 skrivet: 2009-02-25 21:07 »
Jag är inte heller så förtjust i dem, har svårt för konsistensen.

patrik.svensson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #5 skrivet: 2009-02-25 21:26 »
Låter som den du åt kanske var lite för dåligt grillad och dåligt kryddad.

Jag delar musslan på längden så den inte är så tjock, kryddar med salt och curry sedans teker jag i olja i het panna i kanske 1-2 minuter beroende på tjocklek.

Konsistensen är ju lite speciell men får man till det är den supergod.

Ska ha en herrmiddag om några veckor och då tänkte jag servera en blåmusselconsommé med pilgrimmsmussla i...mums  ;D

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #6 skrivet: 2009-02-25 21:47 »
... jag har bara ätit frysta...


Hm det låter knaprigt. ;)
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #7 skrivet: 2009-02-26 10:13 »
Det låter nästan som om jag vore tvungen o köpa ett gäng o provlaga i alla fall. Tack för alla tips.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1433
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #8 skrivet: 2009-02-26 17:45 »
Sweber, ja det är lite knaprigt med frysta musslor. Men framförallt är det extremt coolt!   8)

Sofia

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 119
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #9 skrivet: 2009-02-26 18:15 »
Har aldrig lagat själv, utan bara ätit på restaurang. Det är supergott tycker jag! Men om den var genomskinlig låter det ju som om den var rå? Brukar de vara det när de är "tillagade"? På sushi är de väl råa, och det är gott det också tycker jag, men tja då är väl konsistensen kanske lite speciell, och jag tycker nog att de är godast tillagade.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #10 skrivet: 2009-02-26 20:40 »
En av mina favoritråvaror! Man kan servera den helt genomstekt eller lätt rå i mitten. Mitt öga säger mig att även om den är genomstekt är den lätt genomskinlig eller snarare mjölkig. Det finns så mycket man kan göra. 3 av mina älsklingar:

Rödbetscréme, getostmjölk och en halstrad mussla på toppen
Grillad mussla i dill- och hummerbuljong
Din egen favoritrisotto med grillad musslor
Video meliora proboque deteriora sequor

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #11 skrivet: 2009-02-27 14:36 »
Sweber, ja det är lite knaprigt med frysta musslor. Men framförallt är det extremt coolt!   8)

 ;D :D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

webguide

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 994
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #12 skrivet: 2009-02-28 16:44 »
Jag köpte levande pilgrimsmusslor igår och sous vidade dem i 60 gradigt vatten. Jag förstekte "ändarna" på dem och tryckte in dem i en liten utstickare så att de behöll formen och paketerade dem med lite citronsest, sen  serverade jag dem med limeair på toppen. Det blev riktigt gott.

patrik.svensson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #13 skrivet: 2009-02-28 21:54 »
Var det nån skillnad att Sous-Vida dem jämfört med att bara steka/grilla dem?
Hur länge körde du dem i badet?

Nyfiken på din limeair, kan du inte kolla in Texturas tråden. Jag la ett inlägg där för några dar sen.



jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #14 skrivet: 2009-03-01 13:33 »
Pilgrimsmusslor är min absoluta favorit. Själv anser jag att de ska vara hastigt grillade/stekta och lätt råa i mitten.

Det krävs dock att man får tag på några ordentligt stora för att de ska gå att behandla på det sättet.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #15 skrivet: 2009-03-01 15:22 »
Instämmer. Brukar visa upp dem för en het wokpanna bottnad med smör, olja och finhackad vitlök.

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #16 skrivet: 2009-03-04 00:51 »
Grillade pilgrimsmusslor går inte av för hackor.. Brukar ta fram grillpannan och hastigt grilla dem på varje sida.. En midsommar fick jag tag i pilgrimsmusslor i skal, de fick grillas i sitt skal på kolgrillen med bara lite citron. Det blev underbart..
A och O är att inte grilla/steka dem för länge.. Jag tycker att restaurangpersonal är rätt så dåliga på detta och serverar dem ofta överstekta..

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #17 skrivet: 2009-03-04 09:04 »
Inte på den restaurangen jag var o åt fisksoppa på, där hade dom nog bara målat sojaränder på musslan.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #18 skrivet: 2009-03-04 20:03 »
A och O är att inte grilla/steka dem för länge.. Jag tycker att restaurangpersonal är rätt så dåliga på detta och serverar dem ofta överstekta..
Instämmer! När jag besöker restauranger annorstädes i Sverige och beställer fisk, så brukar jag be servitören hälsa kocken att rätten ska lagas till en göteborgare.
Utomlands brukar jag be dem hälsa att laga till en japan.
Då får man oftast en lagom stekt fisk.

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Pilgrimsmusslor
« Svar #19 skrivet: 2009-03-04 22:20 »
Instämmer! När jag besöker restauranger annorstädes i Sverige och beställer fisk, så brukar jag be servitören hälsa kocken att rätten ska lagas till en göteborgare.
Utomlands brukar jag be dem hälsa att laga till en japan.
Då får man oftast en lagom stekt fisk.

Ja, i regel är restaurangpersonal väldigt dålig på att laga fisk.. Antingen är den rå (och har jag inte betsällt sushi) eller så är den överstekt och torr. Dock behöver man inte vara göteborgare för att kunna laga fisk, en person uppvuxen i ett norrlänskt fiskeläge kan vara lika bra :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -