En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!  (läst 8272 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« skrivet: 2007-06-14 09:54 »
Najadrökt lax!

Grava en noga urbenad filé av en 4-6kg lax som vanligt i 1-2dygn.
Rök sedan härligheten i max 120grader ca 90minuter med alved och alspån.
Låt svalna och tjuvsmaka, in i kylen ett par dagar för mogning.

Servera med kokt potatis och kall sås bestående av Turkisk yoggi och stenbitsrom, 3dl yoggi och halv burk rom blir lagom för fyra pers.
Laxen räcker till minst 8pers,  - men - bjud inte på allt för att det är brutalt gott på frukost/fiskemackan!

Skulle det bli över av laxen så håller den i minst tio dagar i kylen förpackad i smörpapper och tät påse eller plastlåda.

Tyvärr ingen bild, det tog slut innan jag hann ta fram kameran...

ps. kolla i ordboken på najad... hihi...

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #1 skrivet: 2007-06-14 12:16 »
Tack för tipset, det lät smaskens!

Du som experimenterat en del, kan du beskriva hur skillnaden blir på slutresultatet med att använda "naturell" lax, saltad lax respektive gravad lax?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #2 skrivet: 2007-06-15 20:09 »
Bra fråga Andreas!, jag vill också veta  :P

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #3 skrivet: 2007-06-17 22:46 »
Ja, det är en bra fråga, men vi upplever Najadlaxen saftigare och att saltet, vitpepparen som kommit djupare.. Dillen gör antagligen/förmodligen sitt också men den tar jag bort innan rökningen. Laxen sköljer jag noga för att inte det ska finns något "grus" kvar. Kanske inte helt solklart hur jag menar, men här kommer en bild iaf!

Bilden visar två delar, vänster rökt i ca 60 minuter och höger ca 90 minuter, höger blev godast, lite mörkare både i färg och smak.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #4 skrivet: 2007-06-17 22:53 »
Ojj ojj ojj.. Det vattnas verkligen i munnen av den där bilden..
Mera såna bilder vill vi ha  :)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #5 skrivet: 2007-06-18 10:33 »
Ler stort...

Ska passa på att tipsa om nätkorgen som laxen ligger i som kommer från Tefal, den tål upp till 300 grader och är tänkt för folk som vill grilla grönsaker och sånt, utmärkt i röken å! Clas Ohlson ca 30-40kr.

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #6 skrivet: 2008-08-17 14:33 »
Hej.

Som ny måste jag bara tacka för en kanonsida. Många bra tips .
Jag har just nu en lax i röken som jag gjort enligt detta recept , vi får se hur den blir .
Sedan vill jag tacka för tipset om korgarna , har själv satt räkor på spett för att röka förut , men oj vad enkelt det blev med korgen.

MVH// Henrik
Carpe diem

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #7 skrivet: 2008-08-17 14:57 »
elka: du har glömt dina ttt innan bilden.... ;)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #8 skrivet: 2008-08-18 13:28 »
Annamaria: Gammal bild, får inte vara med.. Tack för tipset, ska tömma kameran efter semetern vilken dag som helst!

Rookie-T

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 235
    • Visa profil
SV: Najadrökt laxfilé - Du måste testa!
« Svar #9 skrivet: 2008-08-18 21:01 »
Den där minns jag från skoltiden. Hotell och restaurang´s projektarbete i 2:an. Julbord och jag tror vid alla grönsvansade isbjörnar att larren måste vara favoriten från det bordet :P
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -