En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bästföredatum på kniven.  (läst 3589 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Bästföredatum på kniven.
« skrivet: 2009-03-04 16:58 »
Finns det något datum som är bäst för knivstålet? (kolstål) Och kan man härda sin egen kolstålskniv om man skulle få lust. ;D

/rolf

Matforum är bäst

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Bästföredatum på kniven.
« Svar #1 skrivet: 2009-03-04 18:14 »
Förstår inte riktigt bad du menar med bäst före datum? Visst kan du härda din kniv. Det hela hänger på om du har utrustning därtill och vilka kunskaper du besitter ;).

~Paul~

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bästföredatum på kniven.
« Svar #2 skrivet: 2009-03-05 10:11 »
Tror du inte Rolf undrar om stålet i kniven åldras och blir sämre med tiden, dels i största allmänhet och dels specifikt vad gäller kolstål?

Finns det någon som tar på sig jobbet att härda gamla knivblad, vad kan det kosta?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Bästföredatum på kniven.
« Svar #3 skrivet: 2009-03-05 10:57 »
Tror du inte Rolf undrar om stålet i kniven åldras och blir sämre med tiden, dels i största allmänhet och dels specifikt vad gäller kolstål?

Finns det någon som tar på sig jobbet att härda gamla knivblad, vad kan det kosta?
Hm. Ett kolstål som inte utsätt för fukt eller stora temperaturskillnader överlever säkerligen sin användare  ;D. Ingen risk m a o. Själva atmosfären kan dock lämna en ytpatina på bladet. Denna skyddar på sätt och vis själva stålet.

Det är inte så ruskigt dyrt att lämna kniven för värmebehandling. Framför allt inte en kolstålsvariant. En eller två hundralappar max. Härdtechno och Sandvik hjälper till. Liksom om man kontaktar Nordellknives.

Det man bör göra innan är att ta bort handtaget och gärna putsa upp bladet eftersom detta enklast görs innan härdning. En putsning efter värmebehandlingen kan ju förstöra densamma om den görs maskinellt.

~Paul~

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -