En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Fällning på lufttorkad skinka  (läst 6546 gånger)

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
Fällning på lufttorkad skinka
« skrivet: 2009-03-05 15:18 »
Jag har önsketänkt att det är ofarliga saltfällningar av nåt slag och småtrotsigt ätit upp min lufttorkade skinka som sjungit på sluttampen vad gäller bäst-före-datum... Obs, så länge sen luktat bra alltså.

Enligt förpackningen höll (i detta fall lufttorkad fläskfilé med kryddning av paparika) den bara 3 dagar efter att man öppnat förpackningen. Kanske var datumet så kort pga kryddningen. Efter ca en vecka hade den en vit fällning som kändes som salt när jag drog med fingret på den. Men jag har sett det här på olika sorter av lufttorkad skinka.

Frågan är alltså: nån mer som sett det här, och är det salt eller är det förstadiet till köttmögel? :-X

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Fällning på lufttorkad skinka
« Svar #1 skrivet: 2009-03-05 19:24 »
Det är salt! Du ser att det är kristaller. Mögel skulle vara mer trådformigt. Köper ofta en riktigt stor bit parmaskinka i Italien och råkar ibland ut för detta.
Video meliora proboque deteriora sequor

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 454
    • Visa profil
SV: Fällning på lufttorkad skinka
« Svar #2 skrivet: 2009-03-06 13:54 »
När de torkar skinkor eller korvar växer det också ibland mögel på ytan, men det räknas oftast inte som någon hälsorisk:

http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2004.03.005
http://www.gardensnob.com/archives/2008/10/making-proscuitto.php
http://www.fsis.usda.gov/factsheets/ham/index.asp

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Fällning på lufttorkad skinka
« Svar #3 skrivet: 2009-03-07 14:56 »
Dé é bäre te och ät.
I tusentals år har man gjort detta, och man har i alla fall dött.

Detta mögel är fullt ätbart. Lika nyttigt som Viagra.

/rolf
Matforum är bäst

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Fällning på lufttorkad skinka
« Svar #4 skrivet: 2009-03-07 20:43 »
Jag har för mig att man kolla om det är salt genom att ta en vatten droppe på det vita, salt löses upp medans mögel inte löses upp av vatten.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Fällning på lufttorkad skinka
« Svar #5 skrivet: 2009-03-10 08:53 »
Tack för alla bra svar! :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -