En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Palmolja - vad är problemet?  (läst 20189 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Palmolja - vad är problemet?
« skrivet: 2009-03-08 11:05 »
Här och var klagas det över att produkter innehåller palmolja, men vad är egentligen problemet med det, vill någon förklara?

Varför används palmolja i så stor utsträckning ifall det nu är dåligt?

Har palmolja enbart nackdelar eller finns det även fördelar?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #1 skrivet: 2009-03-08 11:22 »
Vad jag har förstått så skövlas regnskog för att ge plats till dessa odlingar av palmoljeträd. Det sticker i ögonen.

Vanligt är också att många magar inte klarar denna olja.

Fördel: Billigt?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #2 skrivet: 2009-03-08 12:02 »
Mycket krävande odlingsform där man tar för sig regjält,förutom skogsskövling tar dessa träd oerhörda mängder vatten i jämförelse med andra grödor som skulle kunna odlas på denna mark därav resursslöseri.
Dessa tädfält växer upp som svampar ni i södra Indien och folk tjänar inget av dess utbredning. :'(

/rolf
Matforum är bäst

Shanta

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 136
    • Visa profil
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #3 skrivet: 2009-03-08 14:21 »
Inte speciellt nyttigt heller, vad jag vet.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #4 skrivet: 2009-03-08 14:36 »
På vilket sätt onyttig, är det något fel på fettsammansättningen menar du?

Hittade en intressant SVD-artikel från förra året om palmolja där man bland annat kan läsa följande:

"Och varför all denna palmolja? För att den är billig, för att palmen är så lönsam, oslagbar vad gäller produktivitet. Eftersom den växer vid ekvatorn kan den producera året runt. Ett hektar ger i snitt 3 ton olja per år, och på de mest effektiva plantagerna kan man pressa ut det dubbla. För att få så mycket olja från raps, solros eller soja krävs det upp till tio gånger större odlingsytor."

Lena Tham på Världsnaturfonden WWF: "– Att bojkotta palmolja och ersätta den med annat löser inget. Då flyttas bara trycket någon annanstans."

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2083765.svd

Så alltså, palmolja bidrar till skövlingen av regnskog som i sin tur bidrar till växthuseffekten. Men samtidigt ger den arbetstillfällen samt att det verkar som att det är den bästa oljan när det gäller att hushålla med odlingsmark, vilket väl måste vara bra? Och om nu WWF säger att man inte bör undvika den, finns det då någon anledning att undvika den?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #5 skrivet: 2009-03-08 14:42 »
Det finns nu certifierad palmolja:

http://www.wwf.se/press/1202041-antligen-premiar-for-certifierad-palmolja-i-europa

Problemet är väl bara att hitta varor med den!

När det gäller hälsorisker har jag inte hittat några studier som entydigt visar på några hälsorisker. Samma sak gäller transfetter. Nu väljer jag bort dem i alla fall då de ofta signalerar att man byter ut något godare och bättre för att spara pengar.



Video meliora proboque deteriora sequor

Ida

  • Gäst
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #6 skrivet: 2011-07-10 22:33 »
Palmolja utvinns ur oljepalmer och odlingen saboterar livet för både människor och djur. De lokala folket drivs från sina hem för att odlingen ska få plats och orangutangerna, som bor i oljepalmer, förlorar också sina hem och har ingen stans att ta vägen.

Läste det här på en sida:
"Orangutangen är allvarligt hotad av utrotning. Det beror till stor del på att två miljoner hektar regnskog har skövlats årligen de senaste tio åren, vilket motsvarar 5,5 fotbollsplaner i minuten! De senaste hundra åren har
90 % av antalet orangutanger försvunnit"

Om det fortsätter såhär så kommer orangutangerna, en av de 4 människoaporna, utrotas om mindre än 10 år!

Katharina

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #7 skrivet: 2012-01-25 22:48 »
Fast det finns ekologisk palmolja. Jag tycker ändå att bojkott är nödvändig här då regnskogen är mer eller mindre oersättlig.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #8 skrivet: 2012-01-26 13:19 »
Fast det finns ekologisk palmolja. Jag tycker ändå att bojkott är nödvändig här då regnskogen är mer eller mindre oersättlig.

Ja verkligen, jag köper ingenting som innehåller palmolja.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #9 skrivet: 2012-01-26 16:07 »
Är du säker på att du inte köper något som innehåller palmolja? Det står väl oftast bara vegetabiliskt fett i innehållsförteckningarna .

Delibake som tillverkar kondisbitar påstår att det är nödvändigt att använda palmolja för att kunna framställa transfria fetter. http://delibake.se/se/?page_id=94 Kan det stämma?
Den som inte frågar får inga svar.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Palmolja - vad är problemet?
« Svar #10 skrivet: 2012-01-28 11:01 »
Är du säker på att du inte köper något som innehåller palmolja? Det står väl oftast bara vegetabiliskt fett i innehållsförteckningarna .

Delibake som tillverkar kondisbitar påstår att det är nödvändigt att använda palmolja för att kunna framställa transfria fetter. http://delibake.se/se/?page_id=94 Kan det stämma?
Nej det stämmer, ibland vet man ju inte och då är det inte så lätt. Men om det står palmolja så väljer jag något annat.
Nej, det kan knappast stämma. Det stämemr att man ersätter transfetter med palmolja (vilket inte verkar vara bättre rent hälsomässigt). Transfetter används väl för att förenkla tillverkningsprocesser och göra dem mer kostnadseffektiva (tror jag). Det går ju att undiva genom att använda andra metoder. Livsmedelsindustrin är ju inte tvungen att använda transfetter, men det blir billigare att göra det = att de tjänar mer pengar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -