En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Suovas  (läst 8485 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
Suovas
« skrivet: 2009-03-08 14:44 »
Har fått en bit suovas - saltat och rökt renkött. Detta är något jag aldrig tidigare har använt och vet inte riktigt vad jag ska göra av det.

Spontant skulle jag kunna tänka mig att bryna köttet i skivor och servera med brynt lök, svamp och grädde som fått koka ihop lite, men det måste finnas något roligare man kan göra av denna samiska specialitet?

Tacksam för förslag!

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #1 skrivet: 2009-03-08 14:46 »
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=7345

Brukar göra denna tunnbrödsvariant med hjortronfraiche. Gott!

Lyllo dig som får souvas :)
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #2 skrivet: 2009-03-08 15:59 »
Hasse: gör som du tänkt!  Det blir roligast så!
Suovas är en naturlig delikatess som inte bör joxas ihop alltför mycket.
Tunna skivor vänds i het panna och serveras till gräddsky med svamp enligt ditt förslag.
Till detta exempelvis en rösti på mandelpotatis och en klick rårörda lingon.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Suovas
« Svar #3 skrivet: 2009-03-08 16:24 »
Svamp och lök är egentligen överflödigt och att joxa till det för mycket. ;)

Souvas är jättegott i sig, det räcker med att steka snabbt och sen hälla på en skvätt grädde. Tillsammans med potatismos och lingonsylt blir det toppengott.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #4 skrivet: 2009-03-08 16:52 »
Åh så avis jag blir!! Kan du inte bjuda på en bild åtminstone Hasse? *mums*

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #5 skrivet: 2009-03-08 17:10 »
Tack för tipsen! Less is more, heter det ju!   :)

Hjortronfraiche låter kul, och lingon måste ju sitta som en smäck. Bilder ska jag försöka komma ihåg att bjuda på när jag anrättat härligheten.

Finns det fler tips, blir jag ännu gladare.

P.S. Hur uttalas "suovas"?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #6 skrivet: 2009-03-08 20:29 »
Såvass säger min bakmaskin som bott 10 år där uppe.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #7 skrivet: 2009-03-08 21:50 »
Lägger bakmaskinen betoningen på första eller andra stavelsen?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #8 skrivet: 2009-03-08 22:13 »
Första. Hårt å. Lite nervöst att svara till en magister. Hälsar hon :-[

Sofia

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 119
    • Visa profil
SV: Suovas
« Svar #9 skrivet: 2009-03-09 17:38 »
Håller helt med om uttalet!

Däremot tycker jag att souvas bäst äts utomhus, stekt i tunna skivor, i pitabröd tillsammans med massa sallad och orientdressing! Supergott till pimpelfiskandet, eller vad man vill roa sig med.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -