En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Ekologiskt jäst  (läst 14834 gånger)

ChristerKastrull

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
Ekologiskt jäst
« skrivet: 2009-03-10 19:14 »
Såg på Bullar av stål på svt2 där Camilla Plum talar sig varm om ekologiskt jäst som skall ge bättre smak än vanligt jäst (Arlas jäst).
Är det någon som vet var man kan köpa detta, i Göteborg eller online?
Någon som har testat och om det ger bättre smak?

//Christer

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #1 skrivet: 2009-03-10 19:36 »
Ekostore i Göteborg hittade jag på nätet.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #2 skrivet: 2009-03-11 10:23 »
Vad är det för skillnad på ekologisk jäst och vanligt jäst, består inte jäst bara av jästsvampar? Är det någon annan svampart i ekologisk jäst?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #3 skrivet: 2009-03-11 12:15 »
Eko-jäst innehåller inte GMO dvs genmanipulerade organismer eller genmodifierade organismer.

http://hem.passagen.se/zanane/gmo.html

epim

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #4 skrivet: 2009-03-11 12:26 »
Tycker också att ekologisk jäst verkar spännande (att ha som komplement till sina surdegar)
Den som Camilla Plum använder innehåller flera jäststammar och mjölksyrakulturer, vilket ger en mer komplex smak (och bättre enligt många kan man anta.)
Industrijästen innehåller en stam, den som förökar sig snabbast, och det låter ju rimligt att det inte är den som ger det godaste brödet.
I hennes bok (Et ordentligt brød) står det att hälsokostbutiker ska ha, eller kunna ta in, ekologisk jäst.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #5 skrivet: 2009-03-11 14:41 »
Eko-jäst innehåller inte GMO dvs genmanipulerade organismer eller genmodifierade organismer.

Men är verkligen vår vanliga Kronjäst kultiverad på genmodifierat material?

Och är det verkligen nån skillnad på Kronjäst och Ekostores? Den jäst Ekostore säljer kallas Bioreal, väger 42 gram per paket och förs av tyska Rapunzel. http://www.rapunzel.de/index.php?plink=produkt&fs=&alink=p_suessung&rid=Frischhefe Innehållsdeklarationen lyder: "Färsk bagerijäst kultiverad på spannmålsprodukter. Obs: ingen tillsats av vitaminer eller sursmak." Bagerijäst brukar betyda Saccharomyces cerevisiae vilket är samma som Kronjäst.

Den som Camilla Plum använder innehåller flera jäststammar och mjölksyrakulturer, vilket ger en mer komplex smak (och bättre enligt många kan man anta.)

Vad är det för fabrikat på jästen hon använder?
Den som inte frågar får inga svar.

ChristerKastrull

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 6
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #6 skrivet: 2009-03-15 15:55 »
Hittade ekologiskt jäst i Ekostore i Göteborg och gjorde ett test för att se om/hur jäst påverkar smaken och konsistensen på bröd. Jag satte två satser av ett neutralt bröd (se recept nedan), den ena med Kronjäst (ca 1:50kr/st) och den andra med Bioreal Hefe (ekologiskt, ca 11:00kr/st).

Poolish
Satte en fördeg och första bilden visar den ickejästa degen.

Bortgörning
Efter jästning i kylskåp över natten av fördegen är det något mer synliga jäsbubblor i degen med Kronjäst och den har även något högre  volym.

Slutresultatet
Något grövre blåsor i degen med Bioreal.
Jag gjorde sedan en blindtest på familjen och ....
dom kunde inte känna någon skillnad i smaken!
(och brödet blev jätte gott)

Detta lilla test övertygade mig att det inte finns något belägg för att ekologiskt jäst skulle ge ett mer smakrikt bröd, åtminstone gäller det detta receptet.

Recept neutralt bröd (Typ ciabatta)
 
Dag 1 (Poolish)
5g jäst
250g vatten
250g vetemjöl (Ölandsvete)

Dag 2 (Bortgörning)
5g jäst
250g vatten
375g vetemjöl (Ölandsvete)
15g havssalt

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #7 skrivet: 2009-03-15 16:23 »
Är det någon som vet var man kan köpa detta, i Göteborg eller online?
Någon som har testat och om det ger bättre smak?

Ekologisk torrjäst av märke BioVita finns på Fram ekologisk handel på Nordenskiöldsgatan.
Se Backhefe, www.biovita.de.
Har inte provat den själv, däremot BioVitas surdegspulver i samma serie. Den ger en utsökt äkta tysk surdegssmak till rågbröd.

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #8 skrivet: 2009-03-16 13:37 »
 Skeptisk till att det är genmodifierat spannmål som används till kronjäst.
 Men visst har ju oädla jäst svampar mer smaker, till fördel och nackdel,
 Om man vill ha andra smaker (estrar och malto lacto bakterier) så skulle jag titta in http://www.wyeastlab.com och välja bland olika jäst sorter, fördelen med det är att man kan återupprepa ett lyckat bak.

Gilius

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 306
    • Visa profil
    • Gott på riktigt
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #9 skrivet: 2009-03-16 14:37 »
Vad skiljer den vanliga färskjästen från den för söta degar ?

/gilius

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #10 skrivet: 2009-03-16 19:16 »
Den klarar av att jäsa vid högre alkohol-/sockerhalt

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #11 skrivet: 2009-03-16 19:47 »
Christer: Tack så mycket för det testet, det var intressant! Och 11 kronor är faktiskt rena rånet för ett paket jäst, för de pengarna borde man kunna kräva enorm skillnad.

Nu har jag även sett programmet, Camilla Plum brer verkligen på om økologisk gær, faktiskt talar hon om det och visar paketet hela tre gånger, det är nästan i klass med produktplaceringen i en typisk svensk långfilm. :) Och det måste vara samma jäst som du använder Christer, visserligen ett enkilospaket, men det står tydligt Bioreal, dessutom rekommenderar hon även en påse torrjäst där det står Rapunzel.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #12 skrivet: 2009-03-25 07:18 »
Skeptisk till att det är genmodifierat spannmål som används till kronjäst.

http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=Content_5720&Main_5717=5720:0:&Content_5720=5724:0:10,2339:1:0:0:::0:0

"Varför är KronJäst inte KRAV-märkt?
Jäst är en helt naturlig produkt som tillverkas genom att man odlar cellerna i ett näringsmedium. Som sockernäring använder vi melass, en restprodukt från sockerindustrin. För att jäst ska vara KRAV-märkt måste jästen odlas med KRAV-godkänd melass men tillgången på denna råvara är begränsad."

Frågan är var melassen kommer ifrån..?
Den som inte frågar får inga svar.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Ekologiskt jäst
« Svar #13 skrivet: 2009-04-02 21:09 »
Melass är en rest vid sockerframställning. I England och USA kan man köpa den i affären för bak och matlagning.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -