En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Tina Räkor  (läst 68176 gånger)

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
Tina Räkor
« skrivet: 2009-03-11 12:29 »
Hur tinar man räkor fort ?

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #1 skrivet: 2009-03-11 12:45 »
Bred ut dem på en långpanna med bakplåtspapper och strö grovsalt på dem (funkar ev med vanligt salt). Jag har testat och de smakar inte salt sen, som man kanske kan tro. Kanske är bra att skölja av dem efteråt för säkerhets skull.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #2 skrivet: 2009-03-11 12:46 »
Gäller detta även oskalade räkor? Hur lång tid tar det ?

FredrikB

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 27
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #3 skrivet: 2009-03-11 13:29 »
Krista, det där låter som om det vore värt att pröva!  Nu är det ju iofs så att man skall frysa in snabbt och tina lååååååååångsamt men för en räka så kanske det spelar mindre roll.. det finns ju oxo speciella 'skärbrädor' som halverar upptiningstiden jmfrt med t.ex. en marmorskiva men jag kommer för mitt liv inte på vad de heter...

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #4 skrivet: 2009-03-11 13:36 »
Jag sprider ut mina på tidningspapper så det är mellanrum mellan varje. Då tar det en timme knappt. Dvs om dom har skalen kvar.

Krista: Salt verkar ju smart, skall prova nästa gång med hälften hälften! :)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #5 skrivet: 2009-03-11 14:09 »
Jag kör också med tidningspapper och stor spridning. Risken med salt är väl att lite vätska dras ut. Borde kunna bli lite torra. Lite får man väl planera så att en timme inte upplevs som alldeles för mycket  ;)
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Tina Räkor
« Svar #6 skrivet: 2009-03-11 14:38 »
Lägg räkorna i durkslag, spola med ljummet vatten en minut och sen kallt vatten en minut (skaka om och rör på durkslaget hela tiden under spolingen). Klart.
Den som inte frågar får inga svar.

patrik.svensson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #7 skrivet: 2009-03-11 14:44 »
Har aldrig testat med att spola räkorna i vatten men har hört att man inte förlorar nån smak så det är kanske bästa metoden.
Annars funkar det väldigt bra att salta oskalade räkor. Att salta skalade borde väl göra dem både salta och dra ut vätska? Eller?


agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #8 skrivet: 2009-03-11 18:48 »
Jag fick ett tips från svågern hur man tinar räkor på bästa sätt:
500 g frysta räkor
½ l vatten
2 msk salt
2 tsk socker
Lös salt och socker i vattnet. Lägg i räkorna och låt dem tina i vattnet c:a 2 tim. Låt räkorna rinna av i kylen. Då blir räkorna goda.
Är det bråttom kör jag räkorna i mikron en sväng, löser salt/socker i lite varmt vatten som sedan späs till ½ l rumstempererat vatten. Nu beror väntetiden på hur tuff man varit med mikron ;D


roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #9 skrivet: 2009-03-21 19:41 »
Jag är lite skeptisk till att snabbtina en så känslig produkt som räkor detta med bibehållen fräschör och att tina frysta räkor i ljummet vatten är helt off i så fall är det bättre med kallt som går fortare konstigt nog. Bäst är att tina dom långsamt i kyl över natten och därefter använda agnetas lag att förvara dom i.

/rolf
Matforum är bäst

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #10 skrivet: 2009-03-27 15:16 »
Snabbaste och bästa sättet är att springa till fiskbilen och köpa färska räkor istället... ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #11 skrivet: 2009-03-27 16:59 »
Den språngmarchen kan inte bli snabb, så tung plånbok som man måste ha med sig ;)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #12 skrivet: 2009-03-27 21:24 »
Vi har färska på torget på lördagar och då kostar helt kilo 98 kronor. Helt ok!
Video meliora proboque deteriora sequor

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #13 skrivet: 2009-03-29 16:08 »
Vi har färska på torget på lördagar och då kostar helt kilo 98 kronor. Helt ok!


Du bor på västkusten va?  ???
Jag sålde färska räkor i fredags i norrland. De gick på 170 kr kilot..

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #14 skrivet: 2009-03-29 17:15 »
Jag bor i Jönköping! I Vättern har vi då rakt inga räkor!
Video meliora proboque deteriora sequor

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #15 skrivet: 2009-03-29 22:51 »
De låg på 139:-/kg i fredags här i Göteborg (på 2-3 ställen) så det var väl ändå inte så snuskigt dyrt?

De senaste veckorna (eller ja, ganska länge) har de legat på 98:-/kg hos i princip alla handlare...


Du bor på västkusten va?  ???
Jag sålde färska räkor i fredags i norrland. De gick på 170 kr kilot..

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #16 skrivet: 2009-03-30 09:45 »
De låg på 139:-/kg i fredags här i Göteborg (på 2-3 ställen) så det var väl ändå inte så snuskigt dyrt?
Jo, snuskigt dyrt ;D
Egentligen ska jag inte säga något för jag är inte så förtjust i färska räkor, jag tycker dom ofta är lite för torra o trista. Frysta Royal Greenland(för 60:-/kg) varsamt tinade i saltvatten är min favorit ;)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #17 skrivet: 2009-03-30 14:25 »
Färska räkor ger skalade 40% i rent räkkött. Tänk på det. Det finns en god räka (handskalad) Bergendals AG,Citygross. säljes i 500 gr plastburk snygg,god men hälsosam ?

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #18 skrivet: 2009-03-30 18:24 »
Man kanske kan koka räksoppa av saltvattnet man tinat de frysta räkorna i? Om vi nu ska vara riktigt ekonomiska ;D

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tina Räkor
« Svar #19 skrivet: 2009-03-30 20:42 »
Man kanske kan koka räksoppa av saltvattnet man tinat de frysta räkorna i? Om vi nu ska vara riktigt ekonomiska ;D

Ha ha!
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -