En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Långjäst bunkbröd - kan det göras enklare?  (läst 2520 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Långjäst bunkbröd - kan det göras enklare?
« skrivet: 2009-03-15 11:42 »
I tråden No-knead bread gnäller jag om "ett jobbigt recept för bara ett enda bröd". Med jobbigt menar jag många moment och mycket disk och rengöring, enligt det receptet ska man grisa ner en bunke, en bänk, sina händer, två bakdukar och en ugnsform. Men om vi försöker göra samma bröd fast med så få handgrepp och så lite disk som möjligt då?

Långjäst bunkbröd
¤ 7 dl vetemjöl
¤ 3,5 dl vatten
¤ 1 rågad tesked salt
¤ 1 rågat kryddmått torrjäst
¤ Olivolja till bunken

Du behöver en rostfri degbunke med en bottendiameter på cirka 17 cm, detta för att få rätt diameter och höjd på brödet, min är på 4,5 liter.

Mät upp mjölet i ett litermått, häll i bunken, mät upp vattnet i samma litermått och häll i bunken. Mät upp salt och torrjäst och sätt i bunken. Småmåtten behöver knappast rengöras men skölj ur litermåttet och ställ i diskstället. Rör ihop degen med en träsked, det blir en rejält lös deg. Låt träskeden vara kvar i bunken och täck med plastfolie. Låt jäsa 12-18 timmar i rumstemperatur tills ytan är bubblig.

Rör ihop degen igen med träsleven. Ta sen en slickepott och skrapa loss all deg från kanterna och botten av bunken samtidigt som du duschar med lite mjöl, bara så pass att degen släpper och inte klibbar fast mot kanter och botten, mjöla alltså bara försiktigt på ytan, arbeta absolut inte in mer mjöl i degen.

Häll ut degen på en bakduk (duken blir inte smutsig, bara lite mjölig och det kan du skaka av). Skrapa bunken så ren som möjligt med slickepotten. Olja in bunken med olivolja, detta för att brödet inte skall fastna i bunken vid jäsning/gräddning. Häll tillbaka degen i bunken från bakduken, täck bunken med samma bakduk och låt jäsa 2 timmar till dubbel storlek. Diska av slickepott och träslev direkt så att degen inte hinner torka fast.

Sätt igång ugnen på 250° så att den är varm i tid till gräddning. När brödet är färdigjäst, ställ bunken i ugnen, sänk till 175° och låt grädda i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduken. Nu återstår bara att diska degbunken och den är inte svårdiskad.

Kan det göras enklare?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Långjäst bunkbröd - kan det göras enklare?
« Svar #1 skrivet: 2009-03-15 14:29 »
Tack Andreas för ditt utmärkta förfarande med brödbaket. Dessutom bör ju alla ha tid till detta brödbak alltså även dagens jäktade husmödrar. ;)

/rolf
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Långjäst bunkbröd - kan det göras enklare?
« Svar #2 skrivet: 2009-03-15 14:48 »
Måste provas! Idén är toppen! :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -