En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Scan skållar grisar levande  (läst 14121 gånger)

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
Scan skållar grisar levande
« skrivet: 2009-03-17 07:13 »
Scan som på sin hemsida har mottot: "Scan - Bry dig om vad du äter. Vi kan allt om kött och chark.". Visar sig skålla grisar levande:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2605387.svd

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #1 skrivet: 2009-03-17 07:29 »
Man kan bli vegetarian för mindre..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #2 skrivet: 2009-03-17 07:53 »
Fast jag undrar ju när de stick grisarna och tömmer dem på blod? Jag trodde att det var före skållkaret?

Tillägg.

Tydligen SKALL de stickas och avblodas innan skållningen, men när de inte hinner med det, eller slarvar med det så går de levande till skållbadet:

http://www.djurensratt.se/portal/page?_pageid=33,12363&_dad=portal&_schema=PORTAL&element_id=7592247
http://www.kvp.se/nyheter/1.1081553/grisar-kan-ha-skallats-pa-slakteri
« Senast ändrad: 2009-03-17 07:57 av kurt »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #3 skrivet: 2009-03-17 08:21 »
Det låter mycket otäckt. Hur länge tar det innan man dör om man kokas till döds, visst borde det röra sig om några minuter?
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #4 skrivet: 2009-03-17 08:55 »
Yummi, satt i lugn och ro och åt frukost i morse när de körde detta på nyheterna. Det var så att skinkmackan satte sig i halsen.

Hur kan man slarva när man ska slakta ? Det är för mig helt oförståbart.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #5 skrivet: 2009-03-17 19:47 »
Hörde ni inslaget i eftermiddags (p1) när en journalist skulle berätta och gjorde detta med pålagt grisskrik?

Detta är skandal!
Video meliora proboque deteriora sequor

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #6 skrivet: 2009-03-17 20:02 »
Har för mig att man slaktade så här förr.... elda på en tunna med vatten, i med grisen och skålla tills borsten lossnar. Sedan stick i halsen.
Jag försvarar inte metoden men konstaterar att Scan upprätthåller gamla traditioner.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #7 skrivet: 2009-03-17 20:30 »
mickan: anmäl till granskningsnämden!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #8 skrivet: 2009-03-17 21:45 »
Nog för att jag tycker det är vidrigt att det får gå till så här, men den här nyheten är väl ganska inaktuell då det hände förra året och blev lika stort uppmärksammat då... Nån fick väl också sparken och man vidtog vissa åtgärder så att detta inte skulle kunna hända igen, och det har det ju inte gjort heller så varför blossa upp en gammal nyhet på detta sätt fattar jag inte...

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #9 skrivet: 2009-03-18 05:01 »
Nej händelserna i sig är inte nya. Men det är sammanställningen hos livsmedelsverket, som visar hur omfattande det har varit.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #10 skrivet: 2009-03-18 05:05 »
Har för mig att man slaktade så här förr.... elda på en tunna med vatten, i med grisen och skålla tills borsten lossnar. Sedan stick i halsen.
Jag försvarar inte metoden men konstaterar att Scan upprätthåller gamla traditioner.

Om du har varit med att dra ut en gris till slakt någon gång, så borde du veta att man överhuvudtaget inte kan hantera en gris förrän man avlivat den. Och det gör man ju traditionellt med en slaktmask eller genom att bara skjuta dem, varefter man sticker grisen. Rationaliseringen i dagens slakterier betyder att man sticker bedövade grisar, och hoppar över slaktmasken.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #11 skrivet: 2009-03-18 05:46 »
Hörde ni inslaget i eftermiddags (p1) när en journalist skulle berätta och gjorde detta med pålagt grisskrik?

Detta är skandal!

Om det var igår eftermiddag i SR P1, så antar jag att det var Studio 1 som du lyssnade på? Där finns ljudillustration när journalisten besöker slakteriet och från svinstallet när journalisten besöker det, men något "pålagt" grisskrik kan inte jag höra? Jag tycker att det är ett mycket bra gjort reportage, båda parter får komma till tals, och det ställs kritiska frågor till båda parter.

http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1652155

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #12 skrivet: 2009-03-18 09:17 »
Jag uppfattar inte att han är inne i slakteriet och han talar med lågt, dramatisk röst och för att det ljudet ska gå igenom borde det inte höras. Mer eller mindre ljud vore mer realistiskt.

I övrigt bra reportage och visst ska båda komma till tals!
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #13 skrivet: 2009-03-18 12:03 »
Eftersom jag jobbat med detta jobb på just Scan så måste jag reagera.
Grisarna leds i en gång till en plattform där dom sövs med gas,länkas kring ena bakbenet går upp på en bana,stiks med specialkniv,går vidare till skållkaret och när om väl är där går det inte att få upp dom igen förns dom avslutat processen, det kan vara upp till ett tiotal grisar i karet samtidigt som trycks ner av en ställning som samtidigt skjuter grisarna framåtrörelse nu sätts ett hängjärn på grisarnas bakben och går vidare för avtovning klövar dras och grisen svedes i en gasbrännare. Detta är första steget som det har talats om.

Suggor är stora och egntligen inte anpassde att slaktas på banan därför den är byggd för normala grisar och detta gör det hela mer komplicerat samtidigt som tempot är högt uppskruvat allt kan hända, men att det har kommit levande gisar som kokats i skållkaret stämmer inte, för minst bedövade har dom varit och har inte kännt av att dom hamnat i 74 gradit vatten, detta är inget försvar men jag upplever detta som en otroligt stor anka som blåsts upp av media till ingen nytta. Fel sker på alla arbetsplatser även på slakteriet,men det är väl ingen som inbillar sig att arbetarna medvetet skulle utsätta djuren för plåga.

Så alla ni som bävar för att grisar skulle ha kokats levande,glöm det. Och ät din skinkmacka i lugn och ro du har inget att noja för. ;)

Sen vad gäller slakt i storskalig form så kan det alltid diskuteras,klart bättre att slakta sin egen gris hemma på gården,men tyvärr lever vi inte i ett sådant samhälle i dag.

Om du har frågor kring slakt  (storskalig) och du är orolig kan du ställa frågor till mig så kan jag hjälpa till om det skulle vara svårt att nå SCAN.

/rolf
Matforum är bäst

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #14 skrivet: 2009-03-18 12:21 »
Tack Roffekock för ditt rakt på sak här ovan!

"Fel sker på alla arbetsplatser även på slakteriet, men det är väl ingen som inbillar sig att arbetarna medvetet skulle utsätta djuren för plåga."

Instämmer till fullo i ditt tankesätt!

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #15 skrivet: 2009-03-18 12:31 »
roffekock: du skriver själv att tempot ofta är uppskruvat. kan det inte då hända att det är så många djur vid "gasningen" att den inte riktigt hinner ta på alla djur? visst hade någon kanal ett inslag om detta för något år sedan?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #16 skrivet: 2009-03-18 12:38 »
Visst det finns folk som överlevt elektriska stolen men hur många.

Om ett sådant fel skulle inträffa så måste grisen tåla gasen annars är chansen obefintlig.
Men som sagt allt kan hända och jaf försvarar inte storslakt.
Ett bättre alternativ är ju att köpa KRAVslaktad gris men även där sker misstag.

Tänk på dom som blivit opererade utan att vara bedövade och inte kunnat kommunicera. HHHHUUUUUUUUUUVVVVVVVVAA AAAAAAA

/rolf
Matforum är bäst

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #17 skrivet: 2009-03-18 16:32 »
Visst det finns folk som överlevt elektriska stolen men hur många.

Om ett sådant fel skulle inträffa så måste grisen tåla gasen annars är chansen obefintlig.
Men som sagt allt kan hända och jaf försvarar inte storslakt.
Ett bättre alternativ är ju att köpa KRAVslaktad gris men även där sker misstag.

Tänk på dom som blivit opererade utan att vara bedövade och inte kunnat kommunicera. HHHHUUUUUUUUUUVVVVVVVVAA AAAAAAA

/rolf

Eftersom det bara är koldioxid som tillfälligt tränger undan syre, så är det ingen speciellt effektiv bedövning. Om man som i exemplet från Luleå lastar in 4 grisar i stället för två i hisssen, så får de mycket mindre gas än vad de skall få. Dessutom tar snittningen längre tid, och då hinner de vakna upp. En gris som skriker och sprattlar i skållbadet är i alla fall uppenbart vaken.

Och är verkligen KRAVslakt så mycket bättre? Det är väl samma slakterier och samma utrustning och personal (dock ej elektrisk påfösare). Skillnaden är väl främst att de inte blandas med andra djur? Så att de förhoppningsvis det är mindre grupper som de tar hand om i taget, samt att ägaren kan vara med, och att transporten förhoppningsvis är kortare.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #18 skrivet: 2009-03-18 18:22 »
Om du har varit med att dra ut en gris till slakt någon gång, så borde du veta att man överhuvudtaget inte kan hantera en gris förrän man avlivat den. Och det gör man ju traditionellt med en slaktmask eller genom att bara skjuta dem, varefter man sticker grisen. Rationaliseringen i dagens slakterier betyder att man sticker bedövade grisar, och hoppar över slaktmasken.
Kurt du har naturligtvis rätt, har läst på lite och det var bedövningen man i många fall hoppade över i gamla dagar. Man stack grisen och sedan direkt till skållningen.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Scan skållar grisar levande
« Svar #19 skrivet: 2009-03-18 19:10 »
Hörde ni inslaget i eftermiddags (p1) när en journalist skulle berätta och gjorde detta med pålagt grisskrik?

Ja nog måste SR-reportaget har dramatiserats med ljudpålägg i efterhand, när reportern säger "så kommer gasen, koncentrerad koldioxid" hörs ett pysljud och vid meningen "den ger ifrån sig ljud" hörs grisskrik i bakgrunden. Rena radioteatern vilket är synd för det är viktiga saker det handlar om.

http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=1652155
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -