En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?  (läst 14067 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
Fast larver och kryp är trots allt ganska harmlöst att bita i i jämförelse med glasbitar. Lantmännen Kronfågel ”Kycklingfilé av bröst mörad djupfryst” med bäst före-datum 16 november 2009 kan innehålla glas. "Efter en konsumentreklamation där man funnit en bit glas har Lantmännen Kronfågel beslutat att återkalla samtliga kycklingfiléer som producerats det aktuella datumet."

http://www.lantmannen.com/sv/Lantmannen-COM/Press--Media/Nyheter/Pressmeddelande/Produktaterkallelse-fran-Lantmannen-Kronfagel3/
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #1 skrivet: 2009-03-24 19:51 »
Kronfågel drar tillbaka över 500 ton kyckling efter glasskandalen

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=484847
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #2 skrivet: 2009-03-26 13:13 »
Lagerbergs kycklingfilé kan innehålla glas. P4 extra berättar om det idag.

Vad är det som pågår? Sabotage? ???

Var det inte Kronfågel här om dagen??

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #3 skrivet: 2009-03-26 23:31 »
Lagerbergs kycklingfilé kan innehålla glas. P4 extra berättar om det idag.

Vad är det som pågår? Sabotage? ???

Var det inte Kronfågel här om dagen??

Det börjar ju likna sabotage. Någon militant vegangrupp som vill ta på sig detta?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #4 skrivet: 2009-03-27 22:11 »
Kronfågel har dragit tillbaka ALLA djupfrysta kycklingprodukter. TV4 nu ikväll.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #5 skrivet: 2009-03-31 08:30 »
Nu är även varumärkena Ivars, Coop, Coop X-tra samt länderna Tyskland och Danmark indragna.

Förutom alla fynd hos Kronfågel rapporteras även om detta:
¤ Glas i färsk kycklingfilé av märket Coop, tillverkad av Kronfågel, köpt hos Coop Extra i Ystad.
¤ Glas i i fryst kyckling av märket Coop X-tra tillverkad av Wiesenhof i Tyskland, köpt hos Coop Forum i Jägersro
¤ Glas i fryst kycklingfilé av märket Ivars (Kronfågels lågprismärke), tillverkad i Danmark, köpt hos Ica Supermarket Mariehem Umeå.
¤ Glas i restaurangkyckling, Kycklinggryta med panangcurry, kokosmjölk och jordnötter på Thai Garden i Piteå. Restaurangägare Daniel Larsson "- Vi har inte Kronfågels kyckling och exakt vilket märke vi använder måste jag kolla upp."

¤ http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4778832.ab
¤ http://www.skd.se/article/20090330/NYHETER/105243130
¤ http://www.folkbladet.nu/?p=141021
¤ http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4537599
¤ http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=4537788


Hur kan glaset ha kommit in i alla denna kyckling på alla dessa platser?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #6 skrivet: 2009-03-31 08:45 »
Visst är det mystiskt? Glaset måste ju (väl) kommit in i kycklingen innan den frystes, men med så många olika produktionsanläggningar. .?
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #7 skrivet: 2009-03-31 13:02 »
Jo eller om någon gjort hål på förpackningen och duttat i glas, eller har glaset funnits inuti själva kycklingköttet?

Författaren Anna-Lena Lodenius (främst känd för sina studier av autonoma och extremnationalistiska rörelser) tror inte aktivister ligger bakom "...mycket talar emot att aktivister ligger bakom det här. De brukar ta på sig dåden för att skapa opinion, för att folk ska förstå att de tycker något, men ingen har gjort det nu. Det hela är jättekonstigt." Hon lanserar istället teorin att folk hört historien om kycklingen och vill ha uppmärksamhet "- Man kan tänka sig en copy cat-historia. Det har ju hänt tidigare med anlagda bränder.." http://nyhetskanalen.se/1.918822/2009/03/31/mycket_talar_emot_aktivister

Djurens rätt tar avstånd från glaskycklingen, Liselott Alsenius, informationschef på Djurens rätt: "– Vi jobbar bara med lagliga metoder och vill helst inte förknippas med de här konstigheterna. Vi arbetar inte så. Vi vill inte skada människor och här finns en risk för det och det är väldigt tråkigt" http://www.ystadsallehanda.se/article/20090331/SKANE/458178539

Och i Övik har man hittat glas i Oxpytt från Coop. http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.922712
Den som inte frågar får inga svar.

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #8 skrivet: 2009-03-31 20:11 »
 :-[ Måste tala om att jag hittade glas i maten i början på förra veckan men jag antog att det kom från mitt dricksglas eller från nån "glaskrossning" (vi är rätt duktiga på att krossa glas i vår familj). Och det var INTE kyckling. Jag tror det var spagetti och köttbullar.....och det är inte kyckling i köttbullarna enligt innehållsförteckningen, det kollade jag ett par dagar senare när jag väl reagerade. :) Jag har inte ringt tidningen.....

Det är ju märkligt att det ska vara glas enbart EN vara från OLIKA tillverkare. Olika varor från samma tillverkare hade ju varit lättare att förklara.
Det gör inget om det är enkelt.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #9 skrivet: 2009-04-01 08:34 »
Ajdå, men främmande föremål i mat hittas ju normalt hela tiden, är kanske en av anledningarna till att det rapporteras om så många fynd just nu att alla är mycket mer observanta med anledning av vad som hänt?

I Piteå lutar det mer åt plastkyckling än glaskyckling. "Enligt den anställda på restaurangen som tog emot reklamationen var den upphittade biten böjlig vilket kan tyda på att det var en plastbit." Värt att notera är att restaurangkycklingen kommer från Brasilien. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=56952&a=1501844

Nu är även varumärket Flodins indraget, senaste fyndet är glas i i fryst kycklingfilé av märket flodins, köpt hos ICA Moröhallen Skellefteå. http://norran.se/nyheter/norrochvasterbotten/article268967.ece (Flodins importerar kött, är det kanske samma som serverades i Piteå?)

Sydsvenskan har detaljer om glasfynden "flera glasfynd skiljer klart ut sig. Det är framför allt glasfynden från Hässleholm och Tvååker. Där skiljer sig glasbitarnas struktur och placering från de övriga glasfynd som gjorts. ... De glasbitar som hittills påträffats har varit mellan en och tio millimeter stora. ... De första larmen om glas i kyckling kom den 20 mars. Men det kan ha förekommit tidigare. Linda Hallin berättar att hon redan i slutet av januari hittade en glasbit i en fryst kyckling från Kronfågel som hon köpt på City­gross i Lund." http://sydsvenskan.se/sverige/article423438/En-person-kan-inte-ligga-bakom-samtliga-fall.html

Norrköpings tidningar kallar det "terror med små medel", tror inte på sabotage under produktionen pga att flera tillverkare drabbats och spekulerar "Kanske handlar det om vansinnesdåd, om bisarr hämnd, effektsökeri eller något mera ideologiskt. Vi vet att militanta djurrättsaktivister kan vara mycket aggressiva och gå långt för att uppnå sina mål." http://www.nt.se/tidningsledare/artikel.aspx?articleid=5031502

Karin Rebas på Liberala nyhetsbyrån menar att sabotagen går ut över djurskyddet "För vem bryr sig om kycklingens väl och ve när människoliv är i fara? Vem vill ställa sig på samma sida som de som häller glas i vår mat? Eller saboterar vår kollektivtrafik?" http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090401/OPINION/917555361/1024/Glasbitar+saboterar+för+djuren
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #10 skrivet: 2009-04-17 09:10 »
Ja jösses, det är ingen liten glasepidemi...

27/3 hittade en tolvårig pojke en glasbit i Chips köpt hos Ica Kvantum i Nybro. 3/4 hittade en kund en glasbit i en jordnötspåse köpt hos CityGross i Kalmar. 8/4 hittade en flickvän en glasbit i köttfärs köpt på Citygross i Kalmar.  http://www.barometern.se/nyheter/kalmar/nya-fynd-av-glas-i-mat(1268142).gm

2/4 Elev hittade glas i kycklingrätt baserad på kyckling från guldfågeln. http://www.sr.se/cgi-bin/kalmar/nyheter/artikel.asp?Artikel=2749857

4/4 Kvinna hittar glasbitar i melon eller paprika http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5066785

4/4 Enköpingskvinna hittar tre glasbitar i fryst kyckling av märke Guldfågeln http://www.nyheterna.net/nyheter/oskarshamn/guldfaageln_aer_drabbat

4/4 Irmgard och Klaus Greis hittar glasbitar i kanske något av "färska champinjoner, färsk lök, färsk tonfisk och färsk lime" http://www.barometern.se/nyheter/hogsby/tyskt-par-fick-glasbitar-i-middagen(1257523).gm

5/4 Gunilla Björn och hennes man hittar en glasbit i en citron köpt på Priso matmarknad i Linköping. http://www.corren.se/archive/2009/4/6/k6d1pm81f5826bi.xml

7/4 Kvinna hittar glasbit i köttfärs köpt i Norrköping. http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4703284

7/4 En man hittar en man en glasbit i en Millennium ölburk, tillverkad av Carlsbergs bryggeri i Litauen och köpt på Systembolaget i Mariestad. http://hn.se/nyheter/falkenberg/1.435091

8/4 Claes-Göran Holm hittade glasbitar i chèvreost köpt på Coop Forum i Bäckebol. http://www.gt.se/nyheter/1.1529044/hittade-glasbitar-i-sin-ost

8/4 Två flickor hittade en glasbit i biff i färdigmat från Dafgård http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter/artikel.asp?Artikel=2758608

8/4 80-årig kvinna i Lomma hittar glasbitar i müsli. http://www.skd.se/article/20090408/NYHETER/425098076

Under påskhelgen hittade en familj flera små glasbitar i en ansjovisburk och en annan familj en glasbit i en fryst kyckling, bägge produkter köpta i Motala. http://mvt.se/nyheter/motala/1.112070

Ulla Cannon hittade på påskbjudningen en sex millimeter lång och två millimeter bred skärva, med en sylvass spets i ena änden i en burk löksill från Abba, köpt hos Ica Kvantum i Tomelilla. http://www.ystadsallehanda.se/article/20090415/TOMELILLA/994180571

I gävle raporteras om glasbitsbluffar på restaurang under påshelgen. "När gästerna nästan ätit upp maten påpekade de att de hittat en glasbit och därför inte ville betala för sig. Två restauranger i Gävle har blivit utsatta för bedragarna." http://gd.se/nyheter/gavle/1.963550

En man hittade glas i Icas blandfärs på annandag påsk, färsen var köpt Ica i Färgelanda. http://bohuslaningen.se/nyheter/dalsland/1.439359

En kund hittade under påskhelgen en halv centimeter stor glasbit i Icas hela färska kyckling köpt på Ica Maxi i Lyckeby. http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/glas-fanns-i-kyckling-fran-maxi(1269641).gm

13/4 En man hittar en otäck vass glasskärva i fryst kyckling av Coops varumärke extra tillverkad av Tyska Wiesenhof och köpt på Coop forum i Lillänge http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.960151

14/4 En man hittar glasbitar i Lagerbergs färska kycklingfilé köpt den 7/4 i Åkeredshallen i västra Göteborg. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=489155
Den som inte frågar får inga svar.

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #11 skrivet: 2009-04-17 23:13 »
Inte bara kyckling nu utan olika varor från olika tillverkare. Märkligt, ologiskt och ostrukturerat om det nu är sabotage.... hade jag velat sabotera nåt hade jag haft ett särskilt mål. Jag ser inget samband mellan kyckling, chips, köttfärs och citron.
 
Och öl tillverkad i Litauen?  ???
Det gör inget om det är enkelt.

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #12 skrivet: 2009-04-17 23:25 »
Många fall är säkert äkta, men undrar om inte många "hittar" glas (och andra saker) för att få sina 15 minuter i rampljuset?'

Det har varit tystare i media nu. Har medierna kommit överens om att hålla låg profil för att inte elda på copycats?

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #13 skrivet: 2009-04-17 23:26 »
Glasnudlar förresten? ;)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #14 skrivet: 2009-04-18 07:54 »
rikskriminalen utesluter nu att det rör sig om organiserat sabotage; http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4933492.ab

"glaset var falsklarm"
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #15 skrivet: 2009-04-18 10:12 »
Hur kan de egentligen utesluta det när de inte vet vad som ligger bakom?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #16 skrivet: 2009-04-19 14:40 »
de kanske vet något som de inte kan gå ut med än.. kanske har många av fallen varit sk. copy cats.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #17 skrivet: 2009-04-30 13:28 »
Blir intressant att se om vi nånsin får veta...

Tidningen Land väljer i alla fall fortfarande att kalla det glasattacker när de rapporterar om Lantmännens senaste rapport, Kronfågel har på grund av glasbitar fått ta tillbaka 90 ton kyckling och gått från 32 miljoner plus första kvartalet 2008 till ett minus på 40 kronor första kvartalet i år. http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=39262

32 miljoner sämre resultat, det är ganska saftigt för några glasbitar som inte ens är sabotage....
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #18 skrivet: 2009-05-12 11:20 »
Kronfågel har precis börjat leverera igen. Men Maria Donis, vd för Svensk Fågel är orolig över att butikerna skall utnyttja glassabotaget och fortsätta sälja dansk kyckling istället för svensk. Dessutom kommer Svensk Fågel, så fort polisutredningen är färdig, att kräva en översyn av lagstiftningen när det gäller att manipulera livsmedel.

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=53369&a=Glassabotage%20kan%20gynna%20danskt%20k%C3%B6tt

Polisutredningen är alltså inte klar, det som är klart är riskriminalens samordnade granskning där de ju bedömde att det inte rör sig om sambordnat sabotage.

Och det trillar fortfarande in enstaka fynd (vissa med viss eftersläpning)

8/4 Nytt glasbitsfynd – nu i färsk kalkon
http://www.sydostran.se/index.74179---1.html

20/4 Glasbit i kycklingrätt på skola
http://op.se/are/1.976501

3/5 Misstänkt glasbit i bröd
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20090504/KRISTIANSTAD/147811459/1018/&/Misstankt-glasbit-i-brod

8/5 Kjell-Åke fick glas i grillbuffén
http://allehanda.se/start/harnosand/1.1026081
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Glas i kyckling, hur blev kycklingen glaskyckling?
« Svar #19 skrivet: 2009-05-20 21:54 »
Hmm, det blev danskt idag till middag. Positivt överraskad, massiva fåglar måste jag säga ;D

Äta kyckling igen? Dansken blir glad!

Någon som börjat äta svensk kyckling igen? Eller kanske ni aldrig slutat? Berätta!

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -