En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?  (läst 14263 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Den gamle kocken köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad har skrivit en insändare i Ystads Allehanda med rubriken "En förstklassig studie i snusk" apropå bilder i matreportage där kockarna enligt Rentzing är alldeles för nära maten de lagar med sitt huvud. "Avståndet till maten är på sin höjd 25–30 centimeter. Maträtten de sysslar med duschas formligen av bakterier från kreatören näs-och svalgregion." http://www.ystadsallehanda.se/article/20090330/TYCKTTANKT/143880060

Ligger det något i detta, finns det på grund av jox i utandningsluften anledning att hålla sitt huvud så långt borta som möjligt från maten vid tillredning?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Blev tvungen att ta fram ett måttband, runt 60cm är det från diskbänk och spis till min haka.
Klart att det finns massor av jox i utandnings luften, men värre är väl att man rättar till glasögon, kliar sig på näsan och hakan utan att man tänker på det. Då har man joxet på fingrarna.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Men hallå alla ni som jobbar eller har jobbat professionellt i kök, något måste ni väl ändå tycka och tänka? ???

Eller är det bara Andreas och jag som tycker snusk är intressant? ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4486
    • Visa profil
Jag har också förundrats över kockars underliga kurande kroppsställning, kanske inte när de lagar maten men när de lägger upp den.
Det som bekymrat mig mest är hur länge deras ryggar kommer att hålla men det kanske är lite ohygieniskt också att stå så där nära maten. Speciellt när man inte har mössa på sig :-\

http://www.umbra.ax/start.con?iPage=6&m=20

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
förstår inte riktigt dem som inte har mössa på sig... vi hade diskussioner om det på förra jobbet då de klagade på mitt långa hår (som jag alltid har flätat eller uppsatt när jag jobbar samt mössa) medan killarna jobbade helt utan mössa...

dessutom, varför ska man doppa näsan i maten?? jag passar nog inte såna där "fina" kök *ler snett*
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4486
    • Visa profil
jag passar nog inte såna där "fina" kök *ler snett*
Nej vem sjutton gör det, det är grabbarnas lekplats ;)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
*skrattar* var väl därför jag fick sluta och ersattes med en grabb... fast nu har de ingen som bakar längre *flinar*

fram för mer "riktig" mat o kockar som tänker ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4486
    • Visa profil
 ;) ;) ;)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1441
    • Visa profil
Jag trodde att Livsmedelsverket kräver att man bär mössa i köket?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4486
    • Visa profil
Riktiga karlar har inte mössa i köket ;D

Miss Fish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 113
    • Visa profil
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #10 skrivet: 2009-04-08 19:33 »
Vilka krav finns egentligen?? Vad jag har läst finns bara krav på "god personhygien" och skyddande klädsel. (EUs standard för livsmedelshygien). SLVFS 1996:36 har ju slutat att gälla (men det är ju den som jag lärt mig under min tid i kök, så jag vidhåller denna)

Hade en diskussion om detta en gång med en kock som ansåg att vigelring var okej i köket (med åsikten att han inte medförde någon livsmedelsrisk). För mig är det otänkbart att ha det om jag jobbar med livsmedel (min förlovningsring åker av, även om jag jobbar med handskar då jag hanterar livsmedel). Jag stör mig på alla tv-kockar som har ringar på sig..

Mössa/keps/hårnät är ju obligatoriskt i köket.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #11 skrivet: 2009-04-09 09:13 »
Hmm... mycket prat om mössor... men vad jag undrar över är ju "duschas formligen av bakterier från kreatören näs-och svalgregion" dvs. är det som kommer från munnen och näsan - saliv och snorslem via utandning och ofrivillig spottning - på maten när man har huvudet nära och lagar ett problem för mathygien och bakterietillväxt? Skulle kockar i största allmänhet skulle behöva munskydd eller är det jag citerar från signaturen Rentzing i första inlägget starkt överdrivet?
Den som inte frågar får inga svar.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #12 skrivet: 2009-04-09 13:37 »
Riktiga karlar har inte mössa i köket ;D
Fjantig diskussion tycker jag. (nu är jag sur)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4486
    • Visa profil
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #13 skrivet: 2009-04-10 09:00 »
(nu är jag sur)
Varför är du sur?

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #14 skrivet: 2009-04-10 19:57 »
Den gamle kocken köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad har skrivit en insändare i Ystads Allehanda med rubriken "En förstklassig studie i snusk" apropå bilder i matreportage där kockarna enligt Rentzing är alldeles för nära maten de lagar med sitt huvud. "Avståndet till maten är på sin höjd 25–30 centimeter. Maträtten de sysslar med duschas formligen av bakterier från kreatören näs-och svalgregion." http://www.ystadsallehanda.se/article/20090330/TYCKTTANKT/143880060

Ligger det något i detta, finns det på grund av jox i utandningsluften anledning att hålla sitt huvud så långt borta som möjligt från maten vid tillredning?

"Bilder i matreportage" skriver du, Andreas. Är det inte bara posering för bild då?
Det gör inget om det är enkelt.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #15 skrivet: 2009-04-11 09:52 »
Det är inte jag som skriver, det är ju köksmästaren, pedagogen och fartygsintendenten Bernd Rentzing i Ystad. :)

Jag vet inte hur det faktiskt vanligtvis förhåller sig, kanske har kockarna alltid sina bakteriesprutande munnar och näsor på behörigt avstånd från maten, kanske inte. Vad säger ni som jobbat professionellt i kök, finns där folk som håller sina huvuden nära maten?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #16 skrivet: 2009-04-11 10:12 »
titta på tv till en början, där ser de flesta mästerkockar närsynt ut när de lägger sista touchen på en maträtt och tyvärr har det väl sett så ut där ena jobbat också.

Och av någon märklig anledning är det de yngre kockarna som tagit till sig den stilen mest... någon trend kanske....
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kvasthilda

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 189
  • Matlagning är en konst - och jag är konstnär
    • Visa profil
    • alias Kvasthilda - en snäll häxa...
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #17 skrivet: 2009-04-12 22:23 »
Dom kanske är närsynta och anser att det är ohygieniskt med glasögon i köket...?  ;)
Det gör inget om det är enkelt.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #18 skrivet: 2009-04-13 09:27 »
Glasögon kan faktiskt vara riktigt snuskiga om man har dessa på sig jämt. Då menar jag inte bara glasen utan pluttarna vid näsan och skalmarna...

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Huvudsnusk - snusk från näs- och svalgregionen i mat?
« Svar #19 skrivet: 2009-04-13 16:08 »
Glasögon kan faktiskt vara riktigt snuskiga om man har dessa på sig jämt. Då menar jag inte bara glasen utan pluttarna vid näsan och skalmarna...


Om man behöver glasögon men lagar mat utan dem blir det också snuskigt i köket ;D Jag tvättar mina glasögon...
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -