En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Smaksättning med buljongtärning  (läst 5763 gånger)

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
Smaksättning med buljongtärning
« skrivet: 2009-04-03 14:25 »
En liten undran, skulle man kunna använda en halv grönsaksbuljongtärning i 5dl degvätska för smak och sälta?
Jag tänkte prova, men det vore bra om någon visste om det är en helkass tanke eller?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #1 skrivet: 2009-04-03 20:41 »
Mamma, jag är rädd för farbrorn!
Video meliora proboque deteriora sequor

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1433
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #2 skrivet: 2009-04-03 21:25 »
Det är inte jag! Jag tycker att Bryggens idé är spännande! Bryggens, du måste redovisa resultatet! Succé eller katastrof???

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #3 skrivet: 2009-04-03 21:39 »
jag bakade ett örtgrönt bröd till en väns knytkalas häromsistens :) med två ötrtärningar med basilika o timjans-smak (ekologiska från ett företag som heter PureGreen)

i övrigt hade jag lite durumvetemjöl, vetemjöl, olivolja, vatten och jäst i... *höll på att glömma, två väl förvällda vitlöksklyftor mosades med oljan...)

en lagom smak av pesto enligt de andra...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #4 skrivet: 2009-04-03 23:06 »
Jag använde faktiskt buljongen från ett recept på "Fattigmans-låda" för nåt år sen, det blir gott, saftigt och MATIGT!! Det funkar absolut!
http://kryddburken.wordpress.com/2007/06/13/fattigmans-brodet-gjort-pa-buljong/

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #5 skrivet: 2009-04-04 09:52 »
Det blev riktigt gott.
Använde ca 1/4 tärning till 3dl degvätska.1/4 pkt jäst, vetemjöl och lite kruskakli.
Kalljäste i källaren över natten.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #6 skrivet: 2009-04-04 12:26 »
Trevligt! Struntade du alltså helt i saltet när du använde tärning Bryggens?
Den som inte frågar får inga svar.

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #7 skrivet: 2009-04-04 14:39 »
Japp. Endast buljongtärning, inget extra salt eller fett.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #8 skrivet: 2009-04-04 14:50 »
Ok, 1/4 tärning. Hur mycket tycker du att du vann?

Jag är inte rädd längre men allmänt allergisk mot tärningar...
Video meliora proboque deteriora sequor

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #9 skrivet: 2009-04-04 16:54 »
Nu vet jag inte riktigt hur du menar med "vann".
Jag bara tänkte att det skulle kunna ge lite annan smak åt brödet, och det
gjorde det. Egentligen skulle man kanske använda kokspadet efter rimmad fläsklägg, då slipper man ju
tärningarnas tillsatser, men får salt, fett och smak ändå.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #10 skrivet: 2009-04-04 17:48 »
Eftersom du verkligen fick en annan smak tycker jag att "du vann" nya smaker. Kul när experimenten lyckas!
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #11 skrivet: 2009-04-04 23:09 »
Kan vi samköra denna tråd med http://matforum.nu/index.php?topic=2719.msg28366#msg28366 eller nått? Eller förtydliga namnet på denna?

Så nu har jag messerschmittat lite ;)


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #12 skrivet: 2009-04-05 10:48 »
Egentligen skulle man kanske använda kokspadet efter rimmad fläsklägg, då slipper man ju
tärningarnas tillsatser, men får salt, fett och smak ändå.

Ja att ta vara på saker på det viset är toppen, ett annat sätt att få gratis sälta och vatten och kanske lite näring är att använda gammalt pasta- och paltkoksvatten.

Jag är inte rädd längre men allmänt allergisk mot tärningar...

Är det smakförstärkarna du inte gillar eller har du nån annan invändning?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Smaksättning med buljongtärning
« Svar #13 skrivet: 2009-04-05 15:37 »
Jag tycker egen buljong är så mycket godare och vill inte att tärningen med sin enkelhet ska locka mig att fuska  ;D Nej, jag gillar helt enkelt inte smaken och förstärkarna är ett sorgligt kapitel. Skönt ändå att det finns vissa utan att ta till när tiden är knapp.
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -