En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?  (läst 15586 gånger)

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« skrivet: 2009-04-20 15:27 »
I äppelpajrecept är det i princip alltid syrliga äpplen som ex. granny smith som ingår i ingredienslistan.

Är det enbart "av gammal hävd" och att sockermängden är anpassad efter syrliga äpplen eller finns det någon direkt fördel med syrligt äpple (som man ändå "sötar upp") jämfört med ett äpple som är sötare?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #1 skrivet: 2009-04-20 18:00 »
Kan det inte vara så att syrliga äpplen ofta är fastare i konsistensen. Pajen blir inte så mosig om man använder dom. Eller?

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #2 skrivet: 2009-04-21 12:46 »
Det är sant. Men är alla söta äpplen lösa i fruktköttet? Är ingen stor äppelsortskännare själv tyvärr..

Jag gjorde äppelpaj på Jona Gold (den är väl mittemellan) senast och det funkade utmärkt vad gäller konsistens i alla fall!

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #3 skrivet: 2009-04-21 13:22 »
Hmm... Jonagold räknas visst som söt.. ;)... korsning mellan Golden delicous och Jonathan...

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #4 skrivet: 2009-04-21 13:33 »
Kan det inte helt enkelt vara så att receptmakarna tycker det är godast när pajen smakar lite syrligt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #5 skrivet: 2009-04-21 15:49 »
Det kanske är sockerproducenterna som skriver recepten. Dom får sälja mer om vi öser socker över sura äpplen ;D

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #6 skrivet: 2009-04-21 22:02 »
Så måste det vara! ;)

Det kanske är sockerproducenterna som skriver recepten. Dom får sälja mer om vi öser socker över sura äpplen ;D

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #7 skrivet: 2009-04-21 22:03 »
Ja, det är klart att brytningen sött och syrligt kanske gör det extra gott.

Kanske är läge för att experimentera lite... ;)

Kan det inte helt enkelt vara så att receptmakarna tycker det är godast när pajen smakar lite syrligt?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Varför syrliga äpplen i äppelpaj?
« Svar #8 skrivet: 2009-04-22 09:32 »
En tanke jag har är att många recept är gamla och kom till när man tog äpplen från egen trädgård. Om man då skrev att man skulle ta syrliga äpplen var detta synonymt med lätt omogna äpplen, dvs fastare äpplen. Kanske har detta bara hängt med. Jag tror också att sockermängden är anpassad efter detta och tar vi sötare äpplen måste vi minska på det. Jag tänker också på vad jag ska servera till. Om det är en kaka man äter utan sås eller glass kan den vara lite sötare medan den som ska ätas med glass eller vaniljsås kräver minst. Grädde placerar jag i mitten.
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -