En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: 4,5 liter mjölk över.  (läst 13255 gånger)

Gotish

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 120
    • Visa profil
4,5 liter mjölk över.
« skrivet: 2009-04-26 15:09 »
Jag har 4,5 liter mjölk som går ut i dagarna. Någon som har nått förslag vad jag kan göra med den?

//Mattias

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #1 skrivet: 2009-04-26 15:52 »
Ett par plåtar ugnspannkaka med varierad smaksättning:

Bacon och gröna ärtor
Purjo och kassler
Hallon och kokos

Bra att frysa
Video meliora proboque deteriora sequor

bryggens

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 440
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #2 skrivet: 2009-04-26 15:56 »
Precis vad jag tänkte , frysa in i mängder lämpliga till matlagning och brödbak.


Bra att frysa

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #3 skrivet: 2009-04-26 16:04 »
Fast jag tror Mickan menade att man skulle frysa ugnspannkakan och inte mjölken. Men att frysa mjölken direkt går förstås jättebra. Annars brukar oöppnad mjölk hålla sig minst en vecka efter bäst-före om man inte burit hem den mitt i sommaren.

Borde man förresten inte kunna göra egen kondenserad mjölk - dvs hälla den i en gryta och reducera försiktigt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #4 skrivet: 2009-04-26 16:34 »
Koka en stor gryta risgrynsgröt. Ät gröten med mjölk. Finns det fortfarande gröt kvar; gör risgrynspudding o frys.

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #5 skrivet: 2009-04-27 22:01 »
Finns det fortfarande risgrynspudding kvar; stek den!!!!  ;)

Koka en stor gryta risgrynsgröt. Ät gröten med mjölk. Finns det fortfarande gröt kvar; gör risgrynspudding o frys.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #6 skrivet: 2009-04-28 09:49 »
Finns det fortfarande risgrynspudding kvar; stek den!!!!  ;)
Finns det fortfarande stekta risgrynspuddingskivor över; lägg prickig korv på dom o ät som smörgås!! Till risgrynsgröt kanske? ;D

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #7 skrivet: 2009-04-28 13:32 »
Stekt risgrynspudding blir aldrig över! ;)... Det är det godaste man kan göra av risgrynsgröt. Risgrynspuddingen är bara ett nödvändigt mellansteg för att kunna steka den... ;)

Finns det fortfarande stekta risgrynspuddingskivor över; lägg prickig korv på dom o ät som smörgås!! Till risgrynsgröt kanske? ;D

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #8 skrivet: 2009-04-28 18:19 »
Det är det godaste man kan göra av risgrynsgröt
Ris a la Malta är inte heller så dumt! :D

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #9 skrivet: 2009-04-28 18:29 »
Mannagrynspudding m saftsås.

/rolf
Matforum är bäst

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #10 skrivet: 2009-05-17 23:50 »
Det där med bästföredatum kan du ta med en nypa salt, har du kallt i kylen och inte låter den stå framme är mjölken drickbar en vecka längre än vad förpackningen anger... lita på din näsa och mun istället.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #11 skrivet: 2009-05-18 08:13 »
Det där med bästföredatum kan du ta med en nypa salt, har du kallt i kylen och inte låter den stå framme är mjölken drickbar en vecka längre än vad förpackningen anger... lita på din näsa och mun istället.

Det vet nog dom flesta men 4,5 liter är ändå mycket!
Video meliora proboque deteriora sequor

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #12 skrivet: 2009-05-18 13:21 »
Glass ?!

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #13 skrivet: 2009-05-18 14:30 »
Grannen med 14 kottar skulle säkert bli glad. Då säger det bara slurp. ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #14 skrivet: 2009-05-18 19:32 »
Jag tycker forfarande man borde koncentrera ihop mjölken på något sätt, hur går det till när man gör mjölkpulver, kan man göra eget?
Den som inte frågar får inga svar.

Yoghurt

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 70
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #15 skrivet: 2009-05-21 13:43 »
Jag tycker forfarande man borde koncentrera ihop mjölken på något sätt, hur går det till när man gör mjölkpulver, kan man göra eget?

Tror att just pulver är ganska svårt. Principen är att man pumpar mjölken under högt tryck och trycker ut den genom små mynstycken så att den lilla droppen expanderar samtidigt som den når varm luft. En expanderad droppe blir stor och väldigt tunn så effekten blir då att vattnet lämnar droppen väldigt snabbt och den torkar.

Det går ju att koka messmör på mjölken, men då krävs det ju att man tycker om det också ;) Och har väldigt gott om tid!

hwsoderlund

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
    • Visa profil
SV: 4,5 liter mjölk över.
« Svar #16 skrivet: 2009-05-21 23:03 »
Äggost är otroligt gott:
http://www.vastsverige.com/templates/article____2825.aspx

Det första receptet kräver 5 liter.

/Henrik

danielmalm

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 48
    • Visa profil
Ta tillvara på mjölken
« Svar #17 skrivet: 2009-11-01 16:21 »
Jag har alldeles för mycket mjölk i min kyl och behöver därför bli bombaderad av matrecept där stora mängder mjölk ingår.

Hjälp mig är ni snälla!

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Ta tillvara på mjölken
« Svar #18 skrivet: 2009-11-01 17:57 »
Bechamelsås. Såg ett recept på Canneloni som lät himla gott. Kyckling eller fläskfärs som man fräser och tillsätter pesto, zuccini i små bitar, vitlök och Kesella. Rullar in denna röra i färska pastaplattor. Gör en rejäl bechamelsås av all din mjölk och smaksätt med färsk basilika och hackade färska tomater. Häll över rullarna och mozzarella ost över. Gratinera.

Det ska jag prova framöver! Annars får du göra ostkaka!

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: Ta tillvara på mjölken
« Svar #19 skrivet: 2009-11-01 18:32 »
Bjud grannarna på pannkakor och plättar :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -