En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: crema catalana - alldeles för lös  (läst 6437 gånger)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
crema catalana - alldeles för lös
« skrivet: 2009-04-30 22:50 »
jag följde receptet http://www.tasteline.com/recept/Crema_catalana inför kvällens efterätt. men tyvärr blev det alldeles för löst. vad gör jag för fel? har jag för lite maizena? hur mycket maizena ska man ha enligt er, om man följer receptet? till redningen använder jag 2,5 msk vatten med ca 2 msk maizena. är det meningen att man ska använda 2,5 msk maizenapulver?

oavsett så var det absolut ingen fel på smaken, den var suverän. speciellt med blåbär och hallon till. däremot var konsistensen relativt rinnig, även om det hölls tillbaka av ett lager av karameliserat socker.

nu ska jag trösta mig med ytterligare en oppigårds..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #1 skrivet: 2009-05-01 11:22 »
Så här gör jag min:

4 port
1 vaniljstång
2 1/2 dl standardmjölk
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl råsocker
5 äggulor
2 msk Maizenaredning

Skär vailjstången på längden och skrapa ut fröna i en tjockbottnad kastrull.Lägg även i den urskrapade stången.
Tillsätt mjölk och grädde och sjud på svag värme i ca 10 minuter.Lyft bort vaniljstången och släng den.Rör i råsockret och äggulorna.Tillsätt Maizenaredningen och låt allt sjuda ett par minuter tills det tjocknar.Låt krämen kallna.Häll krämen i fyra
portionsskålar och låt dom stelna i kylen över natten.
Karamellisera med strösocker och servera med hallon.

MiGa

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #2 skrivet: 2009-05-01 17:47 »
Men dom två recepten är ju likadana! Förutom att det är 0,5 msk mer Maizenaredning i Tastelines. Hur kan din pudding bli tjockare då MiGa? Borde det inte bli tvärtom?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #3 skrivet: 2009-05-02 15:05 »
Kan det kanske vara så att äggulorna har en viktig funktion här och att det är viktigt att inte värma krämen för mycket efter man tillsatt dem?
Den som inte frågar får inga svar.

MiGa

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 207
    • Visa profil
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #4 skrivet: 2009-05-03 21:18 »
 Har för mej att jag inte vispade så hårt kan kanske varit det som gjorde din lösare???. Hällde över mitt i portionsskålar direkt och fick svalna en stund, sen rätt in i kylen över natten.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #5 skrivet: 2009-05-04 07:56 »
jag tror att jag har upptäckt felet: jag använde maizena stärkelse (som jag också rörde ut i vatten) istället för redning.

jag gjorde om en sats med redning istället för stärkelse och det blev betydligt bättre. men jag fick ändå använda mer redning för att få den riktigt bra. eller hur tjock ska den vara egentligen? borde man inte kunna använda gelatin för att få den riktigt puddingaktig? jag vill ha min riktigt tjock!

allt bekymmer bara för att jag var tvungen att köpa en gasbrännare ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Tom

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 56
  • Ärofylld Diskare
    • Visa profil
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #6 skrivet: 2009-05-05 15:22 »
Förutom Maizenaredningen så är det ju väldigt likt creme brulee, ingrediensmässigt. Är det någon som provat att göra båda två och kan redogöra för vad/om det är någon större skillnad?

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: crema catalana - alldeles för lös
« Svar #7 skrivet: 2009-05-05 18:13 »
Den stora skillnaden är ju att man sjuder en crema catalana, som alltså snarare är som en tjock vaniljsås, medan en creme brulee bakas i vattenbad. Likartat, helt klart. :)
Anne's Food - min matblogg

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -