En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Varför ska man blötlägga gelatinblad  (läst 11702 gånger)

patrik.svensson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
Varför ska man blötlägga gelatinblad
« skrivet: 2009-05-05 15:48 »
Om jag ska använda gelatinblad i varm vätska tex grädde varför ska jag först blötlägga gelatinet?
Kan man inte bara lägga ner gelatinbladet i den varma vätskan och vispa/röra, den löser ju sig jättebra där?


Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Varför ska man blötlägga gelatinblad
« Svar #1 skrivet: 2009-05-06 13:39 »
Skulle tro att det löser sig jämnare när det fått suga åt sig vatten och bli mjukt. Kan liksom inte riktigt förklara varför...men det känns logiskt att blötlägga :)

PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
SV: Varför ska man blötlägga gelatinblad
« Svar #2 skrivet: 2009-05-06 14:04 »
Kan det ha något med risk för klumpar att göra kanske? Att om värmen är för hög så koagulerar det eller liknande innan den hinner smälta ordentligt?

patrik.svensson

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 45
    • Visa profil
SV: Varför ska man blötlägga gelatinblad
« Svar #3 skrivet: 2009-05-06 18:40 »
Hmmm...kanske. Men jag har testat några gånger och inte märkt några klumpar.
Min teori är att om vätskan är tillräckligt varm så behöver man inte blötlägga.
Nån som vet mer?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Varför ska man blötlägga gelatinblad
« Svar #4 skrivet: 2010-02-02 12:23 »
Något som stör mig är att det i många recept står att man ska blötlägga gelatinblad i rikligt med vatten. Det är lite som att lägga en liten svamp i en stor hink. Det finns en gräns för hur mycket vatten den kan ta upp! Det lär inte gå snabbare heller!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Varför ska man blötlägga gelatinblad
« Svar #5 skrivet: 2010-02-02 16:59 »
"Fyll ett badkar o lägg i fyra gelatinblad..." Hahaha, ja det verkar konstigt. Men jag undrar om inte det myckna vattnet var till för att skölja bort den oangenäma smaken som gelatinblad kunde ha o som frigjordes vid blötläggning. Fast jag tycker inte dom luktar så äckligt nuförtiden; antingen är dom tillverkade på ett annat sätt eller så är min luktförmåga inte vad den var ::)

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Varför ska man blötlägga gelatinblad
« Svar #6 skrivet: 2010-02-03 07:58 »
Pratade med min gamla mormor igår och hon minns vagt att de hade en svag lukt förr. Nu är detta inte ett problem för jag känner ingen alls och definitivt inte i en färdig rätt.
Video meliora proboque deteriora sequor

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -