En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Ank proscuitto  (läst 5714 gånger)

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
Ank proscuitto
« skrivet: 2009-05-29 19:15 »
Har någon här provat att göra ank-proscuitto, låter helt galet att bara salta och hänga ett ankbröst, men saltet gör väl kanske att det blir bra (att bakterierna dör) . Jag har i varje fall tagit fram två bröst ur frysen och skall prova... man kan ju inte annat än dö ;)

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #1 skrivet: 2009-05-30 17:22 »
Nu ligger de på saltbädd och kryddad med svartpeppar och timjan.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #2 skrivet: 2009-05-30 18:36 »
Följer denna tråd med spänning! Bilder under pågående process skulle vara kul, kan du?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #3 skrivet: 2009-05-31 11:24 »
Har någon här provat att göra ank-proscuitto, låter helt galet att bara salta och hänga ett ankbröst, men saltet gör väl kanske att det blir bra (att bakterierna dör) . Jag har i varje fall tagit fram två bröst ur frysen och skall prova... man kan ju inte annat än dö ;)


Jag tror du överlever om du åker till sjukan redan när du börjar känna dig dålig. Uppge vad du ätit och ta gärna med receptet för extra goda odds för vettig diagnos ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #4 skrivet: 2009-05-31 12:27 »
hehe, det beror på vilka bakterier det handlar om vid ev. kontaminering

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #5 skrivet: 2009-05-31 12:54 »
Nu hänger den och dinglar ;) Jag optimerade receptet genom att ta bort gasbindan.

Observera den fina mixen av grönsaker och kött, kanske inte optimalt enl livsmedelsverket...

PS tumelendet åkte in i mandolinen igår, hade ju lovat mig själv att inte ta fram den då det är grogg på bordet  >:(

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #6 skrivet: 2009-05-31 13:17 »
Vad gör slangen ut/in ur kylen för något? Kanske OT... :)

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #7 skrivet: 2009-05-31 13:43 »
ha ha ,den ser ju lite lustig ut.  det är en slang för kolsyra, då jag stoppar in ett ölfat där så kan jag ha kolsyretuben utanför :)

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #8 skrivet: 2009-06-02 20:55 »
Lustigt, idag när jag handlade så köpte jag i tidningen gourmet, där hade det en sida om ankfett och en bild på ett ankbröst uppknutet och hängt "exakt" som mitt :)

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Ank proscuitto
« Svar #9 skrivet: 2009-06-07 09:21 »
Nu har ankan har tappat ca 20% i vikt, den skall ner i ca 30%.
Men jag har tagit och provsmakat och det smakar ganska bra, som prosciutto ska, lite salt och lite anksmak.

Den är fortfarande lite lös i mitten och tror att ytterligare lite lagring bättrar på det.

Tänker knycka en bit i dag och göra en pastarulle med spenat, ricotta ost och hackad prosciutto, kokt och senare gratineraded skivor i ugn...






 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -