En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Matjessill  (läst 25718 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
Matjessill
« skrivet: 2009-06-11 11:28 »
Vilken matjessill ska man köpa egentligen?Läser man tester får ju nästan alla dåligt betyg.
Jag hade planer på att köpa Sundbergs vilken jag minns som god (en plasthink som fiskbilarna hade)Men nu läste jag att Sundbergs blivit uppköpta av Klädesholmen vars matjessill fått mycket dålig kritik.Tillbaks till ruta ett alltså.
Finns det någon god matjessill?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #1 skrivet: 2009-06-11 17:41 »
Jag brukar testa mig fram. Matjes äter vi så många gånger att vi någon gång i början av augusti vet vilken som är bäst. Nästa år måste man börja om tycker jag då de olika årgångarna inte alltid är lika bra. De senaste åren har vår lokala fiskbil haft den bästa och den säljer dom i lösvikt. Jag vet inte varifrån de köper den.

Jag håller med Mannerström och vill ha min mjuk. Om smaken ska kännas i hela fisken ska kärnan inte vara hård!

Ett tips är att lägga filéerna i lite konjak dagen innan. Blanda den i spadet.

Som ni kanske sett mig skriva innan serverar jag såhär: http://www.trekronorvin.se/
 
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #2 skrivet: 2009-06-11 18:42 »
Den på Coop, deras egen sågade jag vid fotknölarna. Iofs kostade den bara en femma denna vecka men det motiverar inte ett köp.
http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/matjessill-som-kan-vara-sa-gott.html

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Matjessill
« Svar #3 skrivet: 2009-06-13 16:30 »
Läste precis en tidningsartikel där TT:s Dan Stranqvist berättar att matjessillen egentligen är en Holländsk rätt. "Egentligen är det namnet på en så kallad jungfrusill, eller maatjesharing på holländska, vilket är ung, ganska fet och ännu inte könsmogen sill. ... Smakmässigt skiljer sig den holländska och svenska sillen åt. Originalet smakar mer fisk medan den svenska mer kryddor." http://na.se/matdryck/1.475339 (Sen kollade jag i svenska wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Matjessill och förstod varifrån Dan Stranqvist får sin information. ;))

Går man till Holländska wikpedia står inget alls om kryddor och det är klart att om de inte använder några kryddor alls så smakar det mer fisk. :) Intressant att man låter buskpottkörten ligga med fisken under saltningen för att ge smak.
http://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=nl&u=http://nl.wikipedia.org/wiki/Hollandse_nieuwe

Vilka kryddor använder man då i vår svenska matjes? Ja i det här meynreceptet "Gör din egen matjessill" så är det en hel massa: kryddpeppar, svartpeppar, ingefära, sandel, oregano och lagerblad. http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=2142499

Såg även att Abba har börjat sälja något de kallar "Abba Krämig Sommarmatjes" http://www.cisionwire.se/abba-seafood/nya-milda-smaker-fran-abba-seafood--forsta-kramiga-matjesen-med-sas-och-graslok-  Nån som vet/hört om den är nåt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #4 skrivet: 2009-06-13 16:44 »
Jag köpte matjessill i Tyskland förra året,mycket spännande men usch vad den smakade;som otillräckligt inlagd inlagd sill om ni förstår vad jag menar.Mer fisksmak=fisk direkt ur havet :-\

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #5 skrivet: 2009-06-14 14:18 »
Har nu köpt en ännu billigare än Coops, matjessill för 4 kr burken på Vi/Sabis... Ska provsmaka och berätta snart.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Matjessill
« Svar #6 skrivet: 2009-06-14 20:09 »
4 kronor burken, kan det vara gott? Hur mycket kostar den dyraste matjessill du kan hitta och hur tycker du den smakar? Det skulle jag vilja veta!

Jag köpte matjessill i Tyskland förra året

Har de möjligen tysk matjes på Lidl?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Matjessill
« Svar #7 skrivet: 2009-06-14 20:57 »
På CityGross o Staffanstorp hade de 3 burkar matjessill för 10 kr... helt okej smak faktiskt, mycket bättre än den danska varianten vi köpte på ICA Sparköp i Borås förra veckan (även om delar av familjen var helt lyriska över den danska)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #8 skrivet: 2009-06-15 10:36 »
Andreas & alla: Den bästa, hittills i alla år har varit Lysekils matjesfiléer, ca 22kr. Jag tror att det är lika mycket i vikt räknat som i de runda burkarna. Ska kolla, 1.

Lidl... Nog borde dom ha matjessill? Ska kolla, 2.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #9 skrivet: 2009-06-17 17:12 »
Har nu köpt en ännu billigare än Coops, matjessill för 4 kr burken på Vi/Sabis...

Koster Fiskarnas matjessill, precis som matjes skall smaka! Kanske sommarens bästa? Hästlängder godare än Coop matjesen!

Vill ni se min lunchmacka kan ni kolla här om ni vill http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/matjessill-som-kan-vara-sa-gott-2.html


agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #10 skrivet: 2009-06-18 10:00 »
Jag läste i några gamla tester att Koster hade fått bra betyg.Vilken affär köpte du den i? Hoppas den finns på ICA.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #11 skrivet: 2009-06-18 11:47 »
Agneta: Vi butiken Haninge, förra veckan.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #12 skrivet: 2009-06-19 08:26 »
Jag hittade på ICA Kvantum också! Iiiiiiih nu har jag satt allt på ett kort o köpt en massa burkar med Koster-matjes :o

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Matjessill
« Svar #13 skrivet: 2009-06-19 09:06 »
agnetasch: vilken kvantum?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #14 skrivet: 2009-06-19 10:07 »
Kvantum i Hulan (Lerum)

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Matjessill
« Svar #15 skrivet: 2009-06-20 11:35 »
ICA Kvantum i Sjöbo har också Koster-matjes... investerat i ett par burkar till idag :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #16 skrivet: 2009-06-21 10:32 »
DEN VAR GOD!Jag tyckte mycket om Koster Fiskarnas matjessill.
Inte för hård,inte för salt,vacker röd färg,ja jag var verkligen nöjd. Men jag är ingen matjessillälskare i vanliga fall så jag kanske uppskattar fel saker ;D

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #17 skrivet: 2009-06-21 21:07 »
Ja, jag fortsätter att öva och har fortfarande inte lärt mig njuta av denna delikatess. Lite synd eftersom alla verkar älska denna fisk så.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #18 skrivet: 2009-06-21 23:54 »
DEN VAR GOD!Jag tyckte mycket om Koster Fiskarnas matjessill.
Inte för hård,inte för salt,vacker röd färg,ja jag var verkligen nöjd. Men jag är ingen matjessillälskare i vanliga fall så jag kanske uppskattar fel saker ;D

Härligt att få ett kvitto på att ens smaklökar fungerar ;)
 

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Matjessill
« Svar #19 skrivet: 2009-06-22 10:01 »
annamaria, prova att göra Kungasill, med den rätten lärde jag mig att acceptera matjessill. Just nu står en stor form o mognar i kylen. Blir gott ikväll med kavring, öl o en lille en ;D

http://matforum.nu/index.php?topic=279.msg2838#msg2838

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -