En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Tårtbotten med mandel  (läst 10033 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
Tårtbotten med mandel
« skrivet: 2009-06-11 11:40 »
Jag letar som besatt efter en mjuk tårtbotten med mald mandel.Just nu verkar det bara finnas recept med mandelmassa o ägg.
Det jag föreställer mig ska vara i är:
Sötmandel (körd i matberedaren)
Ägg
Vetemjöl
Strösocker
Smör
Men det är stört omöjligt att hitta något bra recept.Är det någon som kan tipsa mig?
Svar till "Rädda midsommarens jordgubbtårta"

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #1 skrivet: 2009-06-11 18:20 »
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #2 skrivet: 2009-06-11 21:33 »
Jag har bara en med segaktig botten med de ingredienser du beskriver.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #3 skrivet: 2009-06-12 12:05 »
Får man lov att se receptet på den segaktiga också innan man bestämmer sig?

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #4 skrivet: 2009-06-12 21:23 »
Här kommer Mormors Kolatårta. Ruskigt god!

Mormors kolatårta
8 p

175 g sötmandel
1 msk potatismjöl
4 äggvitor
2 dl socker

Kolakräm

2 dl grädde
1 dl florsocker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker

Skålla och skala mandeln, mal den (jag har aldrig gjort det i matberedaren - funkar det bra?). Blanda med potatismjöl. Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt socker. Tillsätt sedan mandelblandningen. Bred ut på smörat bakplåtspapper, jag gör en rund ca 1 cm tjock. Kör den 25 minuter 175 grader. Lossa den och låt den sen svalna.

Kolasåsen

Koka ihop allt utom vaniljsocker tills det blir tjockt. Häll i vaniljsocker. Häll den något avsvalnade kolan på bottnen. Låt svalna. Garnera med vispad grädde och färsk frukt.

Den är försvinnande god!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #5 skrivet: 2009-06-13 08:35 »
Skålla och skala mandeln, mal den (jag har aldrig gjort det i matberedaren - funkar det bra?)
Det fungerar förhållandevis bra.Jag har ingen bra mandelkvarn längre så det får bli matberedaren :-\

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #6 skrivet: 2009-06-13 12:06 »
Till klassiska nötkakor fungerar mixer inte utan malning krävs. Man håller inte samma mängd vätska/fukt med hackade nötter/mandel. Kan bli problem med vispad äggvita. Nu tycker jag att många nya recept är anpassade till hackat men om receptet säger malen kan man inte hacka utan att justera recept. Just det kan vara ganska knepigt om man vill ha perfekta småkakor.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #7 skrivet: 2009-06-13 16:51 »
Intressant.Hur justerar man recepten?Finns det något enkelt knep?

Partyhatt

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 4
  • Kokar brunsås!
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #8 skrivet: 2009-06-13 18:17 »
hmm...
Kan inte en vanlig Budapestbotten fungera?
Tycker jag blir helt ok, har gjort nån gång till glutenallergiker.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #9 skrivet: 2009-06-14 09:32 »
Intressant.Hur justerar man recepten?Finns det något enkelt knep?

Nja... Minska vätska och öka mjöl osv. Det är svårt men man kan alltid kolla proportionerna i ett recept. Om det är 4 dl torrvara till 2 dl vätska och man tillsätter en stjälk rabarber som väger 150 g och innehåller 94 % vatten så kan man tänka att den släpper mellan 1 och 1,5 dl vatten. Man kan alltså öka torrvaran efter detta. Liten ökning av jäsmedel kan också vara bra att tänka på. Det krävs viss övning...
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #10 skrivet: 2009-06-21 11:17 »
Hjälp vilken midsommartårta det blev! Varför kan jag ALDRIG hålla mig till receptet? :-[
Först bakade jag en hybridmandelbotten. Det blev en odelbar, tung o platt sak. När jag vände på den for det ur en stor rund bit ur den. Hm, en mandel-pavlova tänkte jag o började tårtbygget.
Först fyllde jag gropen med nektarinklyftor o jordgubbar. Sen på med hårdvispad Vaniljvisp (varför inte vaniljkräm?) o en nygjord marängbotten (som blev för stor, jag fick KLIPPA bort överflödet, skära gick inte i den sega marängen) Mer vispgrädde o en massa jordgubbar. Vilket monster! Det gick inte att sätta på tårtkupan på den!
Den smakade rätt gott i alla fall men rätt som vi satt o mumsade började tårtan att glida; marängen halkade av med stora lass av grädde i släptåg. Tårtlavin! Jag har aldrig tidigare varit med om att behöva sitta o hålla fast en tårta ;D
Nästa gång ska jag följa de recept jag får.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Tårtbotten med mandel
« Svar #11 skrivet: 2009-06-21 21:00 »
Åh jag som tycker det lät roligt!  ;D

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -