En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Stockholm: Råkultur  (läst 14383 gånger)

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
Stockholm: Råkultur
« skrivet: 2009-06-26 09:58 »
Råkultur ligger på Kungstensgatan 2 och är Esperantos Sushi-hak. Fast i den eleganta versionen. www.rakultur.se

Allmänt haussad och prisad i press och på nätet.

Ni har säkerligen läst mellan raderna redan, jag var inte nöjd. Det var absolut inget större fel på maten men servicen....ja, himmel, mer oorganiserat kaos har jag sällan råkat på. Vi satt på uteserveringen i stolar som var väldigt obekväma och om man som jag är bred om baken så var de rent ut sagt osittbara. Vattenkaraffen tog 20 minuter att få in, tallrikarna vi bad om tog 45 minuter att få, att få påfyllning av vinet och vattnet var inte att tänka på, notan tog närmare 1 timme efter att vi bett om den 2 gånger och teet som skulle vara till fick vi aldrig. Man hade tid att snacka med kompisarna och putsa på bardisken trots det. Det var visserligen fullt, ca 40 gäster men 4 i servisen ska väl klara det ?

Vi åt sashimi och en 15 bitars sushi moriwase, en silveråls rulle samt marinerade böngroddar. Sashimin var spektakulärt serverad med kolsyreis och en massa garnityr (rättika, morot, melonbit och ett litet vaktelägg) men det var rätt små och taniga skivor fisk. Sushin var blandade bitar, flera av dem hade majonäs på sig vilket tog över fisksmaken men det var klart godkänt och silverålsrullen med bränd soya och tempurapärlor var god och annorlunda. De marinerade böngroodarna var torrmarinerade med paprika och chili, starkt, torrt och rätt bla.

Mitt intryck - om man får ordning  servicen så kan det bli sommarens bästa ställe. Men just nu är det en katastrof som Esperanto-gänget inte riktigt har råd med tycker jag. Det finns billigare och bättre ställen som kanske inte är lika spektakulära men som åtminstone kan hålla reda på vad du beställt, när du ska få in det och om du vill ha nåt mer.

Betyg 1 av 5 för jag hatar när servicen är usel.  >:(

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #1 skrivet: 2009-06-26 10:20 »
jag var där för några veckor sedan, visserligen fick vi vänta 1 timme på maten (otroliga köer) men det var med stooora hästlängder den bästa sushi jag smakat.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #2 skrivet: 2009-06-26 13:53 »
Nja, Hattori Sushi Devil, East och Nam Kang är i samma liga. På Nam Kang är service också usel men sashimin är generös och bra så det gör inget.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #3 skrivet: 2009-06-26 14:53 »
Herregud vilken usel service, jag hade också blivit förgrymmad... hur länge har Råkultur funnits till, handlar det om nonchalant och lat personal på ett ställe som funnits länge eller är det ganska nyöppnat med nybörjarpersonal?

Och jag tycker inte du lät sådär alldeles imponerad av maten heller..?

Calle: Vad var det som gjorde sushin där så bra i dina ögon?

Någon som vågar sig på att sammanfatta vad det är som karaktäriserar riktigt bra sushi?
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #4 skrivet: 2009-06-29 09:23 »
Råkultur öppnade i höstas tror jag och är systerkrog till Esperanto (stjärnkrog). Konceptet är finsushi.
Det finns en massa olika varianter och den var alls inte dålig - verkligen inte! Hästlängder från lunchsushin på hörnet med massa varianter, olika fiskar och bra upplägg. Men jag tror att service gjorde mig sur. Även matmässigt tyvärr. Jag måste nog gå dit och hämta för att äta i neutral miljö när värmeböljan är över  :) Men ja, lite snålt tyckte jag nog det var på sashimi sidan.

Men bra sushi ? Färsk fisk är givet, bra ris är också en förutsättning - sedan tror jag inte att man behöver så mycket mer ? Bra wasabi ? Men det är alltid kul att få rullar med annat innehåll än gurka, lax och crabsticks och annan fisk än lax och räka.

Om man pratar sashimi så måste ju skivorna vara lagom tjocka tycker jag, inte för tunna och inte för tjocka - en så där nästan 1 cm ?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #5 skrivet: 2009-06-29 14:50 »
Håller med om att fin fisk är a och o. Riset är också av stor vikt. Det ska hålla ihop bra utan att kännas stabbigt eller klistrigt. Lagom  balans i syra och sötma är också eftertraktat.
Video meliora proboque deteriora sequor

Morsan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 99
    • Visa profil
    • Des Bons Vins
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #6 skrivet: 2009-06-30 14:03 »
Kul att läsa om en "vanlig dödlig" människas upplevelser därifrån.
En kompis till oss tyckte att det var gott med dyrt på Råkultur.
Enligt alla recensioner ska det ju dessutom vara billigt där?
Bra sushi för mig är förutom kvaliteten på fisken och riset också att det finns en kreativitet vad gäller smak och presentation. T ex ska det finnas lite rolig rullar och inte bara lax-avocadao.
Vet någon om det finns ett sushi-hak i Stockholm där man kan få Spicy Tuna och wakamesallad?

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #7 skrivet: 2009-07-01 08:44 »
Morsan, prova Hattori Sushi Devil eller Ki Mama ( Tegnergatan resp Observatoriegatan tror jag) eller East på Stureplan och förstås Roppongi på Hantverkargatan. Men jag är inte säker.

Morsan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 99
    • Visa profil
    • Des Bons Vins
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #8 skrivet: 2009-07-01 12:39 »
Morsan, prova Hattori Sushi Devil eller Ki Mama ( Tegnergatan resp Observatoriegatan tror jag) eller East på Stureplan och förstås Roppongi på Hantverkargatan. Men jag är inte säker.

Ki Mama har jag kollat och Sushi Devil för några år sedan. Men kanske dags att kolla igen.
Roppongi har jag varit riktigt besviken på de senaste gångerna, men East har kanske uppdaterat menyn.
Tror jag får fixa receptet på Spicy Tuna och rulla själv någon gång.:)

sniker

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #9 skrivet: 2009-07-02 13:07 »
Filippa: om du hamnade på uteserveringen fick du inte hela den upplevelse som jag tycker Råkultur är. Utserveringen har bara varit öppen en vecka och man kan väl lite milt säga att de inte riktigt fått koll på hur de ska jobba med den.

Jag har ätit både inne i restaurangen, där både service och mat var in i det minsta perfekt; och på uteserveringen där jag håller med om att det gick lite långsamt och kändes lite taffligt.

Värt att notera är också att Råkultur har en sommarmeny sedan förra veckan som är något avskalad (tex inga Langoustines på onsdagar eller ostron på torsdagar).

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4501
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #10 skrivet: 2009-07-02 15:25 »
Utserveringen har bara varit öppen en vecka och man kan väl lite milt säga att de inte riktigt fått koll på hur de ska jobba med den.
Men är det inte proffs som jobbar där? Skulle inte en restaurang, ursprungen ur guldkrogen Esperanto, kunna locka till sig skickligare personal?

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #11 skrivet: 2009-07-02 15:32 »
Filippa: om du hamnade på uteserveringen fick du inte hela den upplevelse som jag tycker Råkultur är. Utserveringen har bara varit öppen en vecka och man kan väl lite milt säga att de inte riktigt fått koll på hur de ska jobba med den.

Jag har ätit både inne i restaurangen, där både service och mat var in i det minsta perfekt; och på uteserveringen där jag håller med om att det gick lite långsamt och kändes lite taffligt.

Värt att notera är också att Råkultur har en sommarmeny sedan förra veckan som är något avskalad (tex inga Langoustines på onsdagar eller ostron på torsdagar).

Vilken koppling har du till stället?
Video meliora proboque deteriora sequor

sniker

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 2
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #12 skrivet: 2009-07-03 10:12 »
Mickan: ha ha. ingen annan koppling än att jag är överlycklig över att någon restaurang äntligen tar sushin på allvar i sthlm. kom dit med höga förväntningar, som faktiskt överträffades.
« Senast ändrad: 2009-07-03 10:20 av sniker »

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #13 skrivet: 2009-07-03 10:22 »
Jodå, visst var det uteserveringen men jag är med Agnetasch - varför ska man acceptera dålig service (för den var inte bara tafflig, den var dålig) bara för att uteserveringen bara varit öppen nån vecka ? Vi betalade över 1500kr, för mig är det mycket pengar, då vill jag ha bra service. Annars går jag inte dit mer.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4501
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #14 skrivet: 2009-07-03 11:51 »
Annars går jag inte dit mer.
Det tycker jag du gör rätt i. Vad tänkte du på egentligen när du gick dit o störde personalen med att beställa in mat o dryck ;D
Det där är tydligen vad jag kallar för en "förnedringsrestaurang"; ett ställe där maten kan smaka bra men personalen behandlar gästerna som störande inslag i verksamheten :-\

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #15 skrivet: 2009-07-06 07:52 »
Ja, nu i efterhand så undrar man ju ? Men det var nog därför stolarna var så hemskans obekväma ?!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #16 skrivet: 2009-11-26 09:46 »
...men det var med stooora hästlängder den bästa sushi jag smakat.

Det verkar som om det kan ligga en del i det du säger Calle! :)

Läste precis att Sayan Isaksson som arbetar på Råkultur, tog silver i Sushi-VM i London, endast slagen av en japan. Herr Isaksson är dock inte alls nöjd med svensk sushi i största allmänhet, så här står det i Metro "Att svensk sushi skulle vara bland den bästa i världen håller han dock inte med om. – Vi har mycket att lära oss om ödmjukhet och kreativitet, bra sushi handlar om mer än lax och avokado." http://www.metro.se/2009/11/25/r_e68ah2lqsx2vt91y24pwqw/index.xml

Här kan man läsa mer som själva tävlingen, som tydligen är en inbjudningstävling "Seven Sushi Samurai" med sushikockar från 7 olika länder, och som i år gick i samarbete med BBCs Masterchef live http://www.eat-japan.com/sushi-award-2009/results.html

Och här är Sayan Isakssons recept från TV4 nyhetsmorgon http://www.tv4.se/1.1357659/2009/11/26/kockens_lackraste_sushi
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #17 skrivet: 2010-07-08 11:43 »
Jag är tydligen lite efter, Filippa var drygt ett år före mig, men jag slänger upp min recension i alla fall. I slutet av juni 2010 efter besök på uteserveringen tycker jag såhär om Råkultur:

Råkultur, www.rakultur.se

Hade hört om denna top notch sushi-restaurang ett tag, så förväntningarna var rätt högt ställda. Ganska dyrt, 15 bitar för 185 kr. Gott och fint? Ja absolut. Prisvärt? Nja inte riktigt. Bl.a. laxbitar, vit fisk, några rullar, en bläckfisk och nåt som jag tror var tonfisk.  Däremot tyckte jag och mitt sällskap att vår sido-order 2 bitar ”Nigiri Exclusive” absolut var värda 65 kr (32,50 kr per bit). Vi tog silverål. Smakade lite rökt på något sätt och det smakade mycket. Tänkte först att no way att en bit sushi kan vara värd drygt 30 spänn men jodå.

Minus för fult serveringsfat som var en vanlig vit plastfyrkant. 17 bitar plus två läsk gick på 300 kr och det funkar som ett lättare kvällsmål, för särskilt mätt blev blir man inte om man delar detta på två (inte för att vi väntat oss det, men bara som info om man tänker på MPK-index, mättnad per krona). Smakmässigt är sushin på hålet-i-väggen-stället vid Medborgarplatsen lika bra eller bättre, med något lägre prisnivå vill jag minnas.

Betyg: 3 av 5

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4501
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #18 skrivet: 2010-07-08 12:09 »
Har serveringspersonalen bättrat på sig?

Krista

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 376
    • Visa profil
SV: Stockholm: Råkultur
« Svar #19 skrivet: 2010-07-08 15:02 »
Har inget negativt att anmärka på servicen, de var normaltrevliga och kom med maten rätt snabbt. Nu när jag tänker efter fick vi vänta på notan i ca fem minuter efter att vi sagt till, men det är väl i och för sig ganska normalt.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -