En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Cutlex kniv  (läst 3392 gånger)

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
Cutlex kniv
« skrivet: 2009-07-10 10:50 »
Undrar om det är någon som vet något om en kniv jag har köpt .
Jag tror att det står Cutlex på bladet och är gjord i Frankrike .
Köpte den på Erikshjälpen för att den var skön att hålla i . Att den sedan verkar hålla skärpan bra är ju bara bra :) . Det är en mindre kockkniv .

MVH// Henrik
Carpe diem

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Cutlex kniv
« Svar #1 skrivet: 2009-07-11 08:36 »
Dessa knivar tillverkades i Thiers i Frankrike fram till några år efter andra världskriget. De var handgjorda i både kolstål och rostfritt. Tjockleken på bladet bör vara strax under 2 mm. Handtaget är förmodligen gjort i körsbärsträ och skållorna är fastsatta med 3 mässingsnitar.

Thiers är Frankrikes stad nummer 1 när det gäller knivtillverkning. Det är som att säga Eskilstuna ;).

Vet inte i det här fallet om kniven är tillverkad i rostfritt eller kolstål, men det är lätt att se på färgen på stålet. Om det är liksom grått, flammigt och med en icke enhetlig patina så handlar det om kolstål. Om det finns enstaka fläckar men i övrigt enhetlig och ganska ljus färg så är det rostfritt stål.

De rostfria bör vara tillverkade i Bonpertuisstål. De i kolstål varierar. Oftast använde man ett lokalt stål. I vilket fall så är stålet inte speciellt hårt (fransk tradition). I båda fallen handlar det om ca 49-52 HRC. Du får därför vara beredd att bryna/slipa din kniv ofta och flitigt  :)

~Paul~

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -