En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Rengöringsknep vid brödbak!  (läst 11258 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Rengöringsknep vid brödbak!
« skrivet: 2009-07-13 10:38 »
Att baka är kul men efteråt blir det alltid baksmälla i form av disk, ibland känns det som att uppröjningen efteråt tar lika lång tid som själva bakandet... :( Är det någon som har några bra knep för att få sig själv, bunkar, träslevar, bänkar och plåtar rena så enkelt som möjligt?
Den som inte frågar får inga svar.

Groet

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #1 skrivet: 2009-07-13 12:00 »
Skölj bort mjöl med kallt vatten, det går bort mycket enklare.

Degbunkar, det viktiga är att det inte torkar in, då blir det omöjligt att få bort. Man kan ta degresterna och gnugga bort det med lite mjöl så det inte fastnar för att sedan blanda det med huvuddegen.

Bänken rengör man med att skrapa med en degskrapa och sedan torka med trasa.

Plåtar brukar bara vara att skölja bort mjölet om det är vanligt bröd man bakar. Det är viktigt att man torkar ur ugnen när den har blivit kall så det inte är kvar mjöl som får allt att lukta bränt.

Degrester brukar jag ta bort med en vanlig borste, svampar och liknande brukar suga upp degen och bli alldeles slemmiga, borstar är lättare att rengöra efteråt.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #2 skrivet: 2009-07-13 15:49 »
Mina erfarenheter som bagare är högst begränsade, men jag har märkt att om degbunken får stå med vatten i över natten, blir den lätt att diska.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4464
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #3 skrivet: 2009-07-13 16:35 »
Har man en ihärdig hund kan man ställa degbunken på golvet ;D

Majbaggen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #4 skrivet: 2010-02-25 16:28 »
Mitt städknep är att få ut degen på antingen bakbord jag täckt med plastfolie eller på en mjölad bricka. Aningen knycklar jag ihop plasten och slänger och har en ren arbetsyta under, eller så ställer jag brickan i diskmaskinen. Resten får jag tyvärr arbeta med...

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #5 skrivet: 2010-03-19 18:08 »
Om jag bakar - diskar frugan ;) Skämt å sido, som redan sagts, lite extra mjöl och sen kallt vatten. Ju färskare disk desto lättare.

Groet

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 39
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #6 skrivet: 2011-02-15 19:22 »
Jag har slutat att diska min degbunke, men så använder jag den bara till att knåda deg också, det är bara att vänta tills det har stelnat och skrapa loss det med en degskrapa.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #7 skrivet: 2011-04-11 12:26 »
Den som diskar sin degbunke gör ett stort misstag. Den ska aldrig rengöras  :o även om ni tycker att det låter snuskigt så är det bra om det finns lite torr deg kvar i bunken när man kör igång med nästa brödbak.
Matforum är bäst

Karolina

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #8 skrivet: 2011-04-13 12:18 »
Och min man som klagar över att jag inte tar bort degen ur diskborsten, det skulle jag aldrig få igenom. Lever du ensam, roffekock?

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #9 skrivet: 2011-04-13 15:17 »
Och min man som klagar över att jag inte tar bort degen ur diskborsten, det skulle jag aldrig få igenom. Lever du ensam, roffekock?
Poängen är att du slipper deg i diskborsten om du inte diskar bunken ;)

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #10 skrivet: 2011-04-13 19:45 »
Den som diskar sin degbunke gör ett stort misstag. Den ska aldrig rengöras  :o även om ni tycker att det låter snuskigt så är det bra om det finns lite torr deg kvar i bunken när man kör igång med nästa brödbak.

Surdeg  ;D

Karolina

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #11 skrivet: 2011-04-13 19:45 »
Meeeeen då har jag ju deg i bunken istället. Som jag aldrig kommer att få loss. Någonsin.

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #12 skrivet: 2011-04-13 19:52 »
Meeeeen då har jag ju deg i bunken istället. Som jag aldrig kommer att få loss. Någonsin.
När den väl torkat är den otroligt lätt att skrapa/borsta ur. Skall du baka mer bröd i den behöver du inte göra det än gång. Smulorna blir bara en del av den nya degen.

Karolina

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #13 skrivet: 2011-04-14 10:51 »
Mmmm, stenhårda smulor i degen. Gott. Eller?

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #14 skrivet: 2011-04-14 19:18 »
Jag har aldrig upplevt några hårda smulor i mitt bröd.

Karolina

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 72
    • Visa profil
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #15 skrivet: 2011-04-16 14:49 »
Jag har aldrig upplevt några hårda smulor i mitt bröd.

Och jag har aldrig varit med om att någon klagat på smaken på mitt bröd, trots att jag diskar min bunke.

Katrin

  • Gäst
SV: Rengöringsknep vid brödbak!
« Svar #16 skrivet: 2012-01-18 11:20 »
Man får absolut inte använda varmt vatten för att diska bort deg, då aktiveras glutenet och det blir klistrigt. Spola degbunken full med kallt vatten och låt stå ett tag, sedan är det bara att spola ur. Funkar bra med grötpannor också 8)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -