En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Klassisk Gräddvisp  (läst 9195 gånger)

Bengt

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Klassisk Gräddvisp
« skrivet: 2009-07-27 21:30 »
För 20 år sedan då jag flyttade hemifrån så fanns fortfarande den klassiska handvevade gräddvispen på IKEA. Nu verkar den inte finnas att uppbringa någonstans. Eller? Har någon här sett en sånhär (liknande) till salu någonstans?


Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1445
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #1 skrivet: 2009-07-27 22:04 »
Hej Bengt och välkommen till Matforum!

Är det av någon speciell anledning du vill ha just en sådan visp? Annars kan man ju hitta en ny elvisp för nästan "inga pengar alls".

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #2 skrivet: 2009-07-27 22:09 »
Perfekt i båt och husvagn! Om man vill vispa utan att el har väl Tupperware en skakburk?
Video meliora proboque deteriora sequor

Bengt

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #3 skrivet: 2009-07-27 23:48 »
Hasse: tack! Ja, det blir ett annorlunda, och i mitt tycke bättre resultat än med elvisp :)

Berit

  • Gäst
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #4 skrivet: 2011-11-17 00:45 »
Jag håller med dig Bengt. Jag och min son letar också med ljus och lykta efter denna förnämliga gräddvisp. Snälla, hör av dig om du hittar någon.

kayaker

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 147
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #5 skrivet: 2011-11-17 09:20 »
En vanlig shaker funkar utmärkt för att "vispa" grädde. Skaka inte för mycket bara.
Tupperwares variant är förstås onödigt dyr.
http://www.maxim.se/produkter/merchandise/shaker+700ml+blue.ashx

Det finns nog billigare modeller på t.ex. Stadium och Intersport.

Om man är ute efter ett så bra resultat som möjligt så använder man en bra ballongvisp i en bra vispskål. :)
/F

vilsjin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 298
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #6 skrivet: 2011-11-17 10:26 »
Lite OT men kanske av intresse ändå.
Malin Sandström reder ut det där om att vispa grädde:
Citera
gäller det slät, fluffig vispgrädde är kyla din vän. Grädden får större volym och går snabbare att vispa om den vispas kall. Helst ska den kylas till 5°C i minst 12 timmar och vispas medan den fortfarande är kall. Då hinner nämligen fettet bilda vassare kristaller som lättare skaver av det skyddande skiktet runt fettsfärerna, och små kristaller av stelt gräddfett hjälper till att stabilisera gräddskummet. Rumstempererad eller snabbkyld grädde får en svagare fettstruktur. Och vispar man sakta – för hand eller på lägsta hastigheten på elvispen – får man in mer luft, och belönas för sitt tålamod med fluffigare och mer stabil grädde.

Bengt

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #7 skrivet: 2011-11-17 11:45 »
Alltså... jag förstår välmeningen i de som föreslår alternativ men det finns inget som slår den handvispade grädden i ett "litermått" med visp i (ni kanske tycker att grädde baserad på gräddhjälp är gott också?). Vad ni än tycker så kvarstår frågan... V v svara bara om ni har nåt att tillföra angående just det. Tack!

Berit Borg

  • Gäst
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #8 skrivet: 2011-12-04 00:45 »
Hej! Det finns en gräddvisp med samma funktion hos Tupperware i grönt eller rött. Kolla deras katalog på nätet.
        Den heter Speedy Chef II.

djohansson

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 69
    • Visa profil
SV: Klassisk Gräddvisp
« Svar #9 skrivet: 2011-12-14 00:23 »
Ursäkta om detta blir något OT, men eftersom folk av naturliga skäl redan är inne på det:

Jag håller med om att "elvispad" grädde inte blir lika bra, men har du inte testat att handvispa välkyld grädde med vanlig handvisp (d.v.s. inte ballongvisp) i en stor skål, inledningsvis inte alltför snabbt och sedan med mer kraft och tempo? På mindre än en minut bör du kunna vispa i vart fall 2 dl grädde på det här sättet.

Om man är ute efter ett så bra resultat som möjligt så använder man en bra ballongvisp i en bra vispskål. :)

Nej, nej! En vanlig visp, och inte ballongvisp, måste det vara för absolut bästa resultat. Annars blir luftbubblorna för stora och grädden mindre stabil ;) Detta går ju i linje med vilsjins post om välkyld grädde som ska vispas sakta för att få in mer luft (och principen om mer luft gäller även beträffande vanlig visp kontra ballongvisp).
« Senast ändrad: 2011-12-14 00:33 av djohansson »

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -