En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bra storkok/matlådor med dill?  (läst 5617 gånger)

Tinto

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 75
    • Visa profil
    • Min blogg
Bra storkok/matlådor med dill?
« skrivet: 2009-08-18 03:57 »
Tänkte höra om ni har några bra tips på dillrika maträtter som går bra att frysa in! Köpte på mig ett kilo av detta underbara idag och vill gärna använda så mycket som möjligt direkt till matlådor innan jag fryser in det som blir över separat.

Gimme all you've got!  :D


agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #1 skrivet: 2009-08-18 09:01 »
Varför frysa all dillen? Passa på o njut av den färska delikatessen; veva in lagoma buketter i blött smörgåspapper (går med bakplåtspapper också) ställ buketterna med stjälkarna i vatten i en avklippt PET-flaska. Trä en plastpåse över hela härligheten, ställ den i kylskåpsdörren o du har färsk dill i mer än två veckor. Underbart att få riktigt strössla med dillen på allt; potatis, fisk, räkor, sallader o smörgåsar.

Tinto

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 75
    • Visa profil
    • Min blogg
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #2 skrivet: 2009-08-18 14:33 »
Det var ett bra tips, visste inte att jag kunde få den att hålla sig så länge :)  Vill självklart använda så mycket som möjligt färskt, men inte riskera att hitta dillen slokande och vissen innan jag hunnit frysa in den.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #3 skrivet: 2009-08-18 14:57 »
Efterhand du plockar ut buketterna så ser du i vilken kondition de är. Så fort du anar en slapphet i konsistensen så vips in i frysen.
Men det gäller att rulla papperet förhållandevis hårt; dillen ska stå i givakt ;D

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #4 skrivet: 2009-08-18 19:01 »
Dill och storkok skriker dillkött lång väg. En av mina absoluta husmansfavoriter.

Dillkött ska egentligen göras på kalv eller lamm, men jag fuskar ibland och använder grisbog istället. Koka köttet med morötter, lök, dillstjälkar, vitpeppar och salt. Av kokspadet gör du en ljus sås som smakas av med ättika, socker, vitpeppar och salt. En skvätt grädde är heller inte fel. Och, naturligtvis, rikligt med finhackad dill.
« Senast ändrad: 2009-08-18 21:14 av Hasse »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #5 skrivet: 2009-08-18 19:58 »
Ja dillkött är toppen!

Annars när jag tänker dill tänker jag nog främst färskpotatis och gravlax men det är ju inget vidare storkok.

Ang. frysa dill så; jag har för mig att jag någonstans läst att man absolut inte ska frysa dill, har för mig att det påstods att den på nåt sätt blir dålig i smaken..?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #6 skrivet: 2009-08-18 20:00 »
Jag gör som du Hasse - men använder kycklingfilé. Med andra ord dillkyckling. Här är det mer uppskattat än dillkött på gris. Kalv finns så sällan att få tag på här tyvärr.

Sen skulle jag satsa på att använda dillen och göra dilliga rätter direkt. Här är några tips:

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2009/08/inkokt-lax-och-dillmajonnas.html

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/11/vietnamesisk-sjtunga-pangasiusfil.html

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/en-glasarbetarmacka.html

http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/06/fetalax-med-gurka.html

och så gubbröra förstås.....

Gubbröra
4 portioner

1 burk/ 125 gram finhackad ansjovisfilé eller kräftstjärtar
1 finhackad gul lök
1 dl hackad dill
0,5 dl hackad gräslök
4 st kokta och hackade potatis
2 st hårdkokta, hackade ägg
2 msk majonnäs
½ dl creme fraiche
1 krm mald svartpeppar
4 skivor mjukt tunnbröd eller ett gott grovt bröd.

Gör så här
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, smaka av med ansjovisspad. 2. Bred ut gubbröran på tunnbrödet och rulla ihop till rullar.

Åh vad härligt det är när man har lite i frysen också! Jag har också fryst in min dill nu. Dillkronorna hamnade i kräftkoket i helgen.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1437
    • Visa profil
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #7 skrivet: 2009-08-18 20:54 »
Ang. frysa dill så; jag har för mig att jag någonstans läst att man absolut inte ska frysa dill, har för mig att det påstods att den på nåt sätt blir dålig i smaken..?

Det säljs fryst, finhackad dill. I mitt enmanshushåll är det praktiskt när man inte behöver några större mängder, och jag har inte märkt att det skulle smaka dåligt på något sätt. Men färsk dill är överlägset!

Tinto

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 75
    • Visa profil
    • Min blogg
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #8 skrivet: 2009-08-18 21:33 »
Jag får göra dillkött på quornbitar! Låter smaskigt. :D

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #9 skrivet: 2009-08-19 12:56 »
Vegetarian, Tinto? Visst inte i så fall.... :-[

Tinto

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 75
    • Visa profil
    • Min blogg
SV: Bra storkok/matlådor med dill?
« Svar #10 skrivet: 2009-08-22 21:08 »
annamaria: Jag äter fisk sedan en månad ungefär så jag hade visst nytta av dina tips! :D Behöver ju dessutom träna upp mig på att använda fisk eftersom jag inte haft med det att göra på 14 år innan. Var lite slarvig och glömde nämna det i första inlägget.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -