En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Gi-värde på äkta thairis?  (läst 6496 gånger)

mickan_100_

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
Gi-värde på äkta thairis?
« skrivet: 2009-09-07 22:28 »
Hej!
Jag fick ett äkta thairis av en thaitjej som först skulle blötläggas ett dygn i vatten sen ånkokas i en timme. Med tanke på den långa processen så borde ju gi värdet vara lågt. Någon som vet hur ett gi värde är på sånt ris och vad det innehåller för näring?

Riset är förövrigt jättegott och kan rekomenderas! Det är ett vitt klibbris!

Mickan

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #1 skrivet: 2009-09-08 09:40 »
Jag vågar gissa att riser då det är vitt och kokas till klibbigt har ett GI på över 80. Sorry!
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4496
    • Visa profil
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #2 skrivet: 2009-09-08 12:51 »
Det här med att lägga ris i blöt har jag länge undrat över. Jag har arbetat ihop med thailändare som tvunget skulle lägga klibbriset i blöt. Det blev ingen som helst skillnad på smak eller koncistens, men ligga i blöt skulle det. En outrotlig vana från hemlandet där det kanske är en nödvändighet?
Vattenläggningen o den långa koktiden tror jag knappast påverkar GI-värdet. Däremot funderade jag på om GI-värdet kan vara lägre på ett ris som kokats dagen innan? Som med potatis. Där ändrar sig ju tydligen stärkelsen så GI-värdet blir lägre. Ris innehåller ju också mycket stärkelse, men är det en stärkelse som beter sig som den i potatis?

kjpl, kom hem! :o

Morsan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 99
    • Visa profil
    • Des Bons Vins
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #3 skrivet: 2009-09-08 15:01 »
Det här med att lägga ris i blöt har jag länge undrat över. Jag har arbetat ihop med thailändare som tvunget skulle lägga klibbriset i blöt. Det blev ingen som helst skillnad på smak eller koncistens, men ligga i blöt skulle det. En outrotlig vana från hemlandet där det kanske är en nödvändighet?
Vattenläggningen o den långa koktiden tror jag knappast påverkar GI-värdet. Däremot funderade jag på om GI-värdet kan vara lägre på ett ris som kokats dagen innan? Som med potatis. Där ändrar sig ju tydligen stärkelsen så GI-värdet blir lägre. Ris innehåller ju också mycket stärkelse, men är det en stärkelse som beter sig som den i potatis?

kjpl, kom hem! :o

Kan meddela att även koreaner blötlägger riset. I Sverige köper de ofta grötris och blötlägger. Sedan jag lärt mig av dem så gr jag också så. Jagtycker riset blir bättre så, konsistensen blir fastare, men fortfarande klibbig.
GI-värdet vet jag inget om. Bryr mig inte så mycket heller, då de flesta thailändare och koreaner jag sttt på inte direkt verkar ha viktproblem.:D

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #4 skrivet: 2009-09-09 08:04 »
Att övervikten är låg i dessa länder har väl inte med riset att göra...
Video meliora proboque deteriora sequor

kjpil

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 497
    • Visa profil
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #5 skrivet: 2009-09-09 11:04 »
Lång koktid och blötläggning borde öka GI-värde rent genenrellt... gissar att det blir enklare att bryta ner & absorbera i magsäck/tunntarm "ju mer upplöst det är".

I fallet med potatis där man kan sänka GI genom nedkylning är det en annan mekanism. Stärkelsen går från gelaniserat till retrograderat tillstånd. Det har alltså inget med koktid och/eller blötläggning att göra.

Om man till exempel hoppar över att koka riset och äter det ändå så borde det ju vara jättelågt GI. Matspälkningen borde ju ta mkt längre tid, om ens möjlig.

"Långa processer" och GI värde är jag osäker på var det kommer ifrån. Gissar på exempelvis baljväxter som tar tid att förbereda och har lågt GI. Det är ju för att man över huvud taget ska kunna absorbera maten.

För övrigt tycker jag GI är ointressant för icke-diabetiker. Kan förändra GI mer genom måltidskomposition.
« Senast ändrad: 2009-09-09 11:08 av kjpil »

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #6 skrivet: 2009-09-09 12:36 »
Även perser blötlägger ris.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Morsan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 99
    • Visa profil
    • Des Bons Vins
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #7 skrivet: 2009-09-09 13:21 »
Att övervikten är låg i dessa länder har väl inte med riset att göra...

Näe, precis.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4496
    • Visa profil
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #8 skrivet: 2009-09-09 17:10 »
Jag blev så fundersam när Morsans blötlagda grötris blev så bra medan vårat blötlagda jasminris inte uppvisde någon förbättring.
På Menyse står det om blötläggning av olika rissorter. Japanskt rundkornigt ris som äts i bl.a Korea o sticky rice som är vanligt i Thailand ska blötläggas. Jasminris däremot behöver bara sköljas. Det kan vara förklaringen till både vanan att blötlägga ris o att det inte hade någon effekt på jasminriset.

Morsan

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 99
    • Visa profil
    • Des Bons Vins
SV: Gi-värde på äkta thairis?
« Svar #9 skrivet: 2009-09-09 22:16 »
Jag blev så fundersam när Morsans blötlagda grötris blev så bra medan vårat blötlagda jasminris inte uppvisde någon förbättring.
På Menyse står det om blötläggning av olika rissorter. Japanskt rundkornigt ris som äts i bl.a Korea o sticky rice som är vanligt i Thailand ska blötläggas. Jasminris däremot behöver bara sköljas. Det kan vara förklaringen till både vanan att blötlägga ris o att det inte hade någon effekt på jasminriset.

Vad härligt det är med metodiska människor.:)
Nu vet man ju det.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -