En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Majonnäsen tjocknade inte???  (läst 25340 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1441
    • Visa profil
Majonnäsen tjocknade inte???
« skrivet: 2009-10-01 20:48 »
I kväll skulle jag göra majonnäs och gjorde precis som jag brukar: En äggula, lite senap, en skvätt vinäger och salt. Därefter vispa och tillsätta olja.

Men majonnäsen vägrade att tjockna. Vad kan jag ha gjort för fel?

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #1 skrivet: 2009-10-01 21:36 »
Kan bero på ett antal saker. Först och främst att din olja och din äggula hade för stor temperaturskillnad. Detta kan nämligen hända om du tar ut ägget direkt ur kylen.

En annan orsak kan vara att du hällde i oljan för fort i början.

En tredje orsak kan vara oljan i sig. Vissa oljor (de finare) är ibland rejält svåra att emulgera.

Du vet väl att du hade kunnat rädda majonnäsen? ;)

~Paul~

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #2 skrivet: 2009-10-01 21:44 »
Kom på en möjlig orsak till. Nämligen om din maskin jobbar på alltför höga varv.

~Paul~

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1441
    • Visa profil
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #3 skrivet: 2009-10-01 21:46 »
Vid närmare eftertanke var jag nog lite stressad och hade för bråttom med oljan. Det är nog den troliga orsaken.

Jag vet att jag hade kunnat rädda såsen med en ny äggula och börja om. Men det var mitt sista ägg.  :(

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #4 skrivet: 2009-10-01 21:54 »
OK, det är nog den troligaste orsaken. Det hade kanske gått att rädda den trots allt om du hade använt standardmjölk i avsaknad av äggula. Mjölken måste vara rumstempererad och strålen ytterst liten och jämn.

~Paul~

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1441
    • Visa profil
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #5 skrivet: 2009-10-01 21:59 »
Jaha! Det var en nyhet att man kan använda mjölk. Nu har jag i och för sig ingen mjölk hemma, men det var ett mycket intressant tips.

Tack för hjälpen!

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #6 skrivet: 2009-10-01 22:18 »
NP :).

~Paul~

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #7 skrivet: 2009-10-02 08:52 »
Har inte senapen också en konsistensgivande funktion i majonäsen?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #8 skrivet: 2009-10-02 09:11 »
Har inte senapen också en konsistensgivande funktion i majonäsen?
Inte vad jag känner till. Många växter innehåller dock lecitin (det emulgeringsmedel som finns i bl a äggula).

~Paul~

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #9 skrivet: 2009-10-02 12:41 »
Senap är ett emulgeringsmedel. Jämför olja och vatten med eller utan senap!
Video meliora proboque deteriora sequor

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Majonnäsen tjocknade inte???
« Svar #10 skrivet: 2009-10-02 12:46 »
Senap är ett emulgeringsmedel. Jämför olja och vatten med eller utan senap!
Visst blir det tjockare men kan du göra majonnäs på det?

~Paul~

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -