En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Den Karelska steken  (läst 6213 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Den Karelska steken
« skrivet: 2007-06-27 12:49 »
Här kommer en finsk klassiker som det finns otaliga recept versioner av!

Alla ingredienser är efter tillgång då detta är ett recept som kommer från mamma/mormor rötterna från Karelen och fattigtider.

8-10 port

1kg fransyska eller liknande
1kg skinkstek eller liknande
2-3 stora gula lökar
2-3msk riktigt smör
10 hela kryddpeppar
2-3 lagerblad
Salt
Vatten, kokande

Putsa köttet från senor, hinnor etc, dela i ca 3-4cm kuber
Bryn köttet i smör i omgångar i en tjock och stor gryta
Dela löken i grova bitar, fräs utan att den tar färg
Lagerblad, kryddpeppar och salt i grytan och på med köttet
Fyll på med kokande vatten tills köttet täcks, lägg på ett lock
In i ugnen, 250grader med locket på tills det sjuder/kokar
Sänk värmen till 150-175
Rör om försiktigt och toppa med kokande vatten vart efter
Smaka på en av varje köttbit efter ca 2-2½ timme
Klart när köttet faller sönder under en matkniv när Du försöker skära, smaka av med salt, stäng av ugnen och koka potatis, njut!

Morot och andra rotsaker kan man ha i grytan men det blir lätt en "gröt" av dessa tycker jag, men gärna vid sidan av så får anrättningen lite färg på tallriken.

Undra vad jag har glömt ha med... ???




Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Den Karelska steken
« Svar #1 skrivet: 2007-06-27 14:53 »
Tack!

Man måste alltså ha en gryta som tål 250 grader ugnsvärme. Men vad blir egentligen skillnaden på att tillaga detta i ugnen jömfört med på en platta? Kokande vatten håller väl aldrig mer 100 grader oavsett om det är i en ugn eler på en platta?

Och kunde man inte sätta i rotsakerna mot slutet för att undvika "gröt"?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Den Karelska steken
« Svar #2 skrivet: 2007-06-27 15:14 »
Jag kör på med massor av värme för att det ska börja koka snabbare i en järngryta. Eftersom köttet bryns i rätt många omgångar så hinner det svalna.
Varför ugn? För att jag är lat..   :) Slippa röra om och bränna.
Rotsakerna.. Ifall det blir över till frysen och matlådan så blir det "gröt" hur jag försiktigt man än försöker värma.
Och så gillar min sambo klar sås/buljong.


Jomael

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 98
    • Visa profil
SV: Den Karelska steken
« Svar #3 skrivet: 2008-06-29 09:31 »
Mmm vad gott med en karelsk gryta! *väcker barndomsminnen*.

Mamma brukar göra grytan i en vanlig ugnsform med aluminiumfolie över. Sista kvarten eller så tar man bort den för att ge köttet lite extra färg. Mums vad gott!! :p

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Den Karelska steken
« Svar #4 skrivet: 2008-06-29 19:55 »
Jag har aldrig ätit karelsk stek men det känns som om det här smakar kalops. Lite samma kryddor. Eller?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -