En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Va? Försvinner inte all alkohol när man kokar eller flamberar?  (läst 17810 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
Nej, tydligen måste man koka länge för att få bort alkohol. US Department of Agriculture’s Nutrient Data Laboratory har kommit fram till följande:

Efter 15 minuters kokning återstår 40%
Efter 30 minuters kokning återstår 35%
Efter 1 timmes kokning återstår 25%
Efter 2 timmars kokning återstår 10%

(Vid flambering återstår 75% alkohol)

Läs mer här: http://www.ochef.com/165.htm

Nu är ju i och för sig alkoholen oftast ordentligt utspädd i maträtten, men ändå, hur många av er kände till detta?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
Inte jag i alla fall, jag trodde bara smaken kvarstod efter flambering.
Man lär något nytt varje dag!!

Aradil

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 9
    • Visa profil
    • Skafferiet
Whoopsie daises! Det var nytt för mig.
Då gör det med andra ord inte så mycket ifall man råkar koka glöggen ett par sekunder.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
Hehe!! ;D.

jobro

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 17
    • Visa profil
Definitivt nytt för mig också. Tack för informationen.

djohansson

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 69
    • Visa profil
Jag letade efter lite information kring detta, hittade tråden och bumpar den eftersom jag tror att jag kom till en ny insikt.

Den amerikanska studien visar att alkohol försvinner i logaritmisk takt, d.v.s. i en utplanande skala. Detta innebär att procentenheterna i förhållande till tid måste gälla för starksprit (troligtvis). Om man kokar vodka (utan något annat) i 30 minuter återstår alltså endast 40 procent av alkoholhalten (med andra ord har man en 16-procentig dryck efter en halvtimme).

Om man däremot startar med rödvin på 14 procent så har man (enligt siffrorna nedan) efter en halvtimmes kokning ett vin på 10 procent! Tänk då bara hur lite alkohol som försvinner i t.e.x. öl i kräftspadet.

Nu vet jag inte hur detta påverkar nyktra alkoholister. Triggas man främst av smaken eller av själva påverkan av alkoholen, när man talar om de relativt små mängder som används i matlagning? Aja, bara en reflektion.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:

- Annonser -