En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Alternate day fasting  (läst 3776 gånger)

kjpil

 • Kallskänka
 • ****
 • Antal inlägg: 497
  • Visa profil
Alternate day fasting
« skrivet: 2009-10-25 21:29 »
En studie kring en diet som innebär att man äter 25% av sitt energibehov varannan dag och hela energibehover varannan dag: alternat-day fasting. Försökspersonerna fick gratis mat på fastedagen i 4 veckor, och fick äta sin vanliga mat "vanliga dagen". Nästföljande 4 veckor fick de själva komponera sina fastedagar mha dietistkonsultation en gång i veckan. 16 av 20 personer fullfärde studien, BMI 30-39,9. Dieten var effektiv för viktförlust och sänkte riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom.  Genomsnittliga viktminskningen var 5.8% från baseline efter 8 veckors diet. De klarade också av att fullföra dieten de sista fyra veckorna där de var nästan på egen hand och inte fick gratismat. Författarna tror att det är möjligt att alternate-day fasting är enklare att fullfölja än vanlig kalorirestriktion eftersom personerna inte måste minska matintaget varje dag. Författarna hade förutspått att försökspersonerna skulle minska 4,5kg i vikt under 8 veckor, resultatet blev 5,4kg. Ganska intressant alternativ till vanlig kalorirestriktion, dock mycket begränsat vetenskapligt underlag, endast 4 studier är genomförda varav ingen under längre tid.

Short-term modified alternate-day fasting: a novel dietary strategy for weight loss and cardioprotection in obese adults. American Journal of Clinical Nutrition, doi:10.3945/ajcn.2009.28380
« Senast ändrad: 2009-10-25 22:01 av kjpil »

agnetasch

 • Köksmästare
 • *******
 • Antal inlägg: 4502
  • Visa profil
SV: Alternate day fasting
« Svar #1 skrivet: 2009-10-26 09:22 »
Men själva bantningsmodellen är väl gammal? Fast man körde tre dagar; normalt med mat- halvmycket-lite mat.Sen började man om från dag 1, man skulle "lura" ämnesomsättningen.Men det kanske är mer effektivt med bara två dagar?

kjpil

 • Kallskänka
 • ****
 • Antal inlägg: 497
  • Visa profil
SV: Alternate day fasting
« Svar #2 skrivet: 2009-10-26 17:41 »
Ingen aning om den är gammal eller inte - jag har inte sett det förrän nu. Låter ju relativt likt vad du beskriver. Det är väl själva kalorirestriktionen som är grejen - bara ett annat sätt att göra det, varannan dag. Och det är ju samma sak med alla dieter, gi, lchf, vlcd, högprotein lågkolhydrat, snr med fettminskning etc..etc.. olika sätt till kalorirestriktion. Jag tvivlar på att någon diet förändrar ämnesomsättningen i någon större utsträckning (om vi inte talar om droger), lite såklart. Det skulle vara om man helt och hållet plockade bort någon makronutrient i sådana fall - men det är nog inte så hälsosamt :)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stockholm i mitt hjärta, en blandning av sött och?:
Bra vad reder sig själv:

- Annonser -