En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Balsamvinäger för nybörjare  (läst 18114 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Balsamvinäger för nybörjare
« skrivet: 2007-07-04 13:54 »
Har köpt en flaska balsamvinäger men jag har aldrig använt det förut, någon som har nybörjartips på hur det ska nyttjas?
« Senast ändrad: 2007-07-04 14:26 av elka »

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger och nybörjare
« Svar #1 skrivet: 2007-07-04 14:26 »
Blanda med olivolja och sallad-dressingkrydda (jag föredrar Persillade) så får du en kanongod dressing. Kan även kompletteras med lite grekisk/turkisk yoghurt och dijonsenap.

Viktigt är att välja ett vinäger av god kvalite. Oftast använder jag sådant jag köpt i Italien, men Zetas lilla fyrkantiga flaska med reserva är oxå ok.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #2 skrivet: 2007-07-04 14:35 »
Varför heter det balsamvinäger?

Jo, kvalitet är viktigt, köpte förut en ekologisk vitvins som faktiskt var vidrig. Eller så var det fel på den.

Sallads-dresskrydda som i torrvara eller flaska?
Ska man använda balsam som vanlig vinäger om man tänker på blandningen? ½ till 2 på 10 enheter eller något sånt?

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #3 skrivet: 2007-07-04 14:41 »
Jag kör alltid kryddan som torrvara. Vet inte om persillade finns som vätska faktiskt.

Balsamvinäger är betydligt mildare än vanligt (och rundare i smaken), blandar nog närmare 4/10 delar i normalfallet.

Varför det heter balsamvinäger vet jag inte.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #4 skrivet: 2007-07-04 14:43 »
Tack Rob! Ska prova ikväll!

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #5 skrivet: 2007-07-04 14:46 »
Det skadar inte att använda en citronolivolja heller, Grappolinis  äggformade flaska är helt ok.

Lycka till med dressingen!

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #6 skrivet: 2007-07-04 18:06 »
Balsamvinäger är lagrad - ju längre desto godare. :) Jag använder det gärna i dressingar, men det är gott i mat också. Ja, i det mesta faktiskt. Testa också att droppa lite på jordgubbarna - jättegott.
Anne's Food - min matblogg

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #7 skrivet: 2007-07-05 09:59 »
Jordgubbar och balsam, blir dagens test!

Igår blev det en enkel vegoröra, paprika, gurka, rädisor och lite rödlök med balsam och olja toppat med några saltflingor och svartpeppar. Blev helt ok, balsamvinäger var en rätt rund och snäll sak.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #8 skrivet: 2007-07-05 10:13 »
Prova gärna Zetas Äppelcidesbalsamvinäger (puh). Den är mild och rund och med tydlig äpplekarraktär. God att stänka på en grönsallad som den är istället för dressing. Lite som att pressa lite citron över salladen, men med äppelton istället för citron.

Jag gör ibland en sötsyrlig sås på hackad vitlök som får ligga i olivolja och mjukna försiktigt. Kycklingbuljong, soja och mörk balsamvinager och socker eller sirap. Får koka ihop en stund. Det gäller att hitta balansen mellan söttman, syran och bottnen, dvs sockret, vinägern ocg buljongen. Jag brukar använda Bong kycklingfond till buljong. Den kan man fö smaksätta och ha som botten i det mesta.

Ett annat tips är att dela ned parmesan i tärningar och hälla en god balsamvinäger över. Sätt tandpetare i och ha som tilltugg.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #9 skrivet: 2007-07-05 11:34 »
Balsamvinäger är lagrad - ju längre desto godare. :)

Kan man köpa balsamvinäger och lagra själv för att få den godare?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #10 skrivet: 2007-07-05 12:27 »
Jag tror att den är lagrad på ekfat eller liknande. Min gissning ar att den inte utvecklas nämnvärt på flaska.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #11 skrivet: 2007-07-05 12:47 »
Vin utvecklas på flaska, samma sak borde gälla dess kusin balsamvinäger.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #12 skrivet: 2007-07-05 13:23 »
Njäe, jag tror inte att det ger nån vidare effekt att lagra själv. Kanske om man har någon riktigt bra från start, men knappast om man köper något i vanliga affärer. Precis som Sweber skriver så lagras det på fat, och det är där det sker några stora skillnader i smaken. Som med whisky, skulle jag säga...
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #13 skrivet: 2007-07-06 07:56 »
Hmm. I vilken form långtidslagras egentligen vinäger? Är det i vinform man lagrar eller i den färdiga vinägerformen?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #14 skrivet: 2007-07-06 08:11 »
Balsamvinäger gör man från reducerad druvsaft, och den får sedan ligga och lagra på fat. Länge. Dyr balsamvinäger ligger på många oliika fat.

En del billiga sorter är inte lagrade alls, utan är vanlig vinäger med socker och färgämnen - trist.
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6574
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Balsamvinäger för nybörjare
« Svar #15 skrivet: 2007-07-06 08:25 »
Men när låter man syret komma åt den koncentrerade druvsaft som ska bli balsamvinäger? Före lagring, under hela lagringen eller efter lagringen?
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -