En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)  (läst 27690 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Oj oj oj sitter med Hjärtat bredvid och snålvattnet rinner på oss båda! Konkret fråga, hur drar man skinnet? *ler* Vi röker ju mest som Du vet..

Men imorgon ska vi dra upp ett par hinkar att dra skinn ifrån!

Tack Urban!

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #1 skrivet: 2007-07-07 23:13 »
Ah.. rycka strömming.. det var länge sedan. Jag måste skaffa vänner med båt..
« Senast ändrad: 2007-07-08 09:27 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #2 skrivet: 2007-07-07 23:37 »
Eftersom det var min syster och inte jag som tillagade denna gourmé rätt så kan jag inte säga hur du ska dra av skinnet på strömmingen.
Men som jag uppattade henne så var det inga problem med att "skinna" fisken om du förstår mig rätt  :).

Men jag kan fråga henne hur det går till så att inga frågetecken uppstår. Ok?

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #3 skrivet: 2007-07-07 23:40 »
Fråga gärna, tack!

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #4 skrivet: 2007-07-08 10:10 »
Min syster berättade att dom köpte färdigurbenade strömmingsflundror som dom sedan tog bort skinnet på
(strömmingsflunda är två strömmingsfileér som sitter ihop med skinnet kvar).
Själva processen är tydligen väldigt enkel..
Men eftersom du fiskar strömmingen själv så måste du då först och främst rensa den, och ta bort benen på på strömmingen (förmodar att du redan kan detta)
Sedan när du har en stömmingsflundra så ska du dra skinnet bakåt med hjälp av fingrarna, och du börjar i änden där huvudet på fisken suttit.

Mer än så kan jag inte hjälpa dig med.. Prova dig fram så kommer det där nog att gå bra.

Berätta gärna hur det gick!.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6562
    • Visa profil
    • Matforum
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #5 skrivet: 2007-07-08 14:31 »
Elka: Har du möjlighet att ta bilder på när du filéar och skinnar strömmingen så vore det mycket uppskattat.
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #6 skrivet: 2007-07-08 14:33 »
Är det typ som att skinna en abborre? Rensa den, skär av stjärten och lägg ett snitt på vardera sidan av ryggfenen längs hela fisken, pilla sedan upp en skinnflik där huvudet suttit och dra av.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #7 skrivet: 2007-07-08 14:45 »
Jag tror att det är betydligt enklare att flå strömmingen. Abborren har ju tjocka fjäll som inte strömmingen har..
Men det är klart.. Om man är proffs på fisk kanske det inte är så stor skillnad (vilket inte jag är)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Om att skinna och filéa fisk (ex. strömming och abborre)
« Svar #8 skrivet: 2007-07-09 11:35 »
Ska fota strömming och abborrre vid nästa tillfälle!
Abborren är kanon att skinna och filéa, meta upp ett gäng, 30st som är 15-20cm långa och öva, gör sen soppa på alla nybörjarfiléer eller fiskgratäng där det inte syns hur Du har misshandlat dom.
Filékniv med kort mjukt blad 15-18cm och en kombinationstång (platta käftar, Micro el Biltema typ) är de verktyg man behöver.

Förenklar också att abborren legat i kylskåpet 2-3 dygn innan, annars sitter skinnet som berget!

Det blir tre delar när allt är klart, två fileér och en resten av abben i ett stycke! Huvud, skinn, ryggrad och stjärt som sitter ihop. Rätt ballt faktiskt.
Bra sätt att imponera på... *ler*

Fingrarna tar dock rätt mycket stryk när man gjort uppåt 40-50 stora abbar, taggarna gör sitt och färgen på fingertopparna är extra!

Bilder kommer lovar jag på abborren, skinna strömming måste jag öve lite på!
« Senast ändrad: 2007-07-09 11:45 av elka »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6562
    • Visa profil
    • Matforum
Jag vill gärna se övningsbilder på dina strömmingar också.  ;)

Ang fingrarna: du använder inga handskar när du filéar? När vi är i Norge och havsfiskar och tror vi ska få mycket fisk så brukar vi alltid ha diskhandskar med oss. Förutom visst skydd för händerna får man även bra grepp om firrarna med såna.
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Engångs kirurgi släpper genom färgen efter några abbar trots dubbla handskar. Tjocka diskhandskar funkar men man tappar känslan helt för ben och hinnor.

Greppet är bäst med tidningspapper.

Någon som har tips på BRA engånshandskar?

Pite-Långnäs

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 37
    • Visa profil
Tips på engångshandskar:
Apoteket säljer VINYL handskar i kartong ca 100 st. pric ca:80kr
finns i storlekar S. M. L.
Som bl. a. vårdperonalen använder.
Dom är lite tjockare än eng.plasthandskar och smidigare än köks gummihandskar.
Min man använder vinylhanskar med bomullsvante innuti då han styckar kött.
Bommulsvanten skyddar mot kylan, min dotter använde det när hon som sommarjobbare klämde löja.




 

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Jo, jag kör med apotekets utan puder. Kalasbra till kyckling, fläskkött, chili och strömming.

Finns i beredskap lite varstans, bilen och så. Tar liten plats och kostar inte mycke att dra på sig när det äckliga dyker upp runt hörnet. Har tom sett folk som använder dom för hundbajset.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6562
    • Visa profil
    • Matforum
Tips på engångshandskar:
Apoteket säljer VINYL handskar i kartong ca 100 st. pric ca:80kr
finns i storlekar S. M. L.
Som bl. a. vårdperonalen använder.

100 st är det 100 handskar dvs 50 par eller är det 100 st par?

Elka: va använder du handskar för att skära en bit fläskkött?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
100st i lådan mao 50 par.

Jepp. Är det rått, söligt och mycket så åker handskarna på. Känns mer hygieniskt så. 

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Idag har jag rensat och filéat abborrar, jag får ut 22% i vikt, absolut ben och skinnfria filéer. Har vi någon som kan berätta om det är en rimlig siffra i sammanhanget eller är jag på rätt väg iaf?

Sorry, foton utlovade, kommer full dokumenation efter nästa fiske!
« Senast ändrad: 2007-11-28 09:30 av elka »

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Fliéa abbar.. Jag gör inte så här men skall testa detta sätt nästa gång!  :)

Se här: http://sf.iddev.se/fiskar-och-fisket/vanliga-arter/abborre.aspx?altTemplate=sfFishInstructions

Är man mer nyfiken på matfiskar och allt som hör till så gå till http://www.svenskfisk.se


Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Elka: Har du möjlighet att ta bilder på när du filéar och skinnar strömmingen så vore det mycket uppskattat.

Nu är det säsong för strömming! Andreas och alla andra här kommer en bildserie på hur jag filéar strömming! Den som väntar på något gott..  ;D

--

Bild 1: Klipp upp hela vägen, någon mm upp under fenorna.

Bild 2: Klipp bort huvudet.

Bild 3: Ta ur joxet. Spara ev rom.

Bild 4: Dra/lossa ryggraden med nageln bakifrån.

Bild 5: Nu har Du ryggraden fri och på "andra" sidan.

Bild 6: Ta tag i ryggraden från i nacken.

Bild 7: Kläm fast strömmingen mellan pek och långfinger och dra ryggraden försiktigt uppåt/bakåt.

Bild 8: Skölj hastigt i kallt vatten, KLART!

--

Dagsfärsk strömming är nästan omöjlig all filéa så lägg fisken i kylen tre dygn innan. Fjällen sköljer Du bort när fisken är färsk, i havet eller i diskhon tills allt silver är borta.

Lycka till med detta pill!  ;D

ps. Första kilot går till övning, andra och tredje helt automatiskt..  ;D


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6562
    • Visa profil
    • Matforum
OJ! Vilken fin bildserie Elka, Tack!!

Javisst såg det pillrigt ut allt, hur många kilo rensar du i timmen?

Vad använder du för slags sax? Blir inte saxen fort jätteslö?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Pillrigt.. Jo, allt är jobbigt på sitt sätt, kilo i timmen..?? Ingen aning, en i minuten kanske? Och då är jag ändå nybörjare! Ska klocka nästan sväng! Lovar! Statistik är ju kul!!  ;D

Tack för hjälpen med bild sju & åtta A!

--

Abborre till filé - en studie i bilder, nästa avsnitt i ett forum nära Dig..  ;)

« Senast ändrad: 2008-05-22 17:22 av elka »

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -