En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bearnaisesås  (läst 32164 gånger)

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Bearnaisesås
« skrivet: 2007-07-16 18:51 »
Ibland när man inte har tid, eller helt enkelt inte ids röra ihop sin egen bearnaisesås så blir det lättaste alternativet att köpa färdig "bea" från affären.
Men det finns ju som sagt en hel drös av olika märken... En del ska man röra ihop själv (pulversås), medans andra märken är färdiga att severa direkt.
Vilken sort skulle ni rekommendera mig att köpa?, och vilken skulle ni absolut inte rekommendera?.



Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Bearnaisesås
« Svar #1 skrivet: 2007-07-16 19:44 »
Jag gillar.. eh.. Spisa heter den nog, färdig kall sås i vacuumpåse. Den är inte alls dum, lite mild i smaken.
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Bearnaisesås
« Svar #2 skrivet: 2007-07-16 20:00 »
Spisa är god.. de har flera såser som alla är goda.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Bearnaisesås
« Svar #3 skrivet: 2007-07-16 20:17 »
Jag kan ge betyg på värsta & bästa i "färdig-väg"! :-) Har provat de flesta men ingen som gett mig nån vidare "åhhh"/"wooow" eller "ojdå"-upplevelse!! Hemmagjort ÄR bäst!

VÄRST :
Blå Bands tetra går bort direkt! Syns inget "grönt" från persilja i såsen över huvudtaget! Färgen är limegrön & stänk från svartpeppar syns tydligt??!!

BÄST :
Knorr´s pulver bea är kanon!! BETYG = 5! Rätt färg, konsistens & utseende, grön persilja finns! + rätt smak!

Sen föredrar jag egenhändigt hemmakokt äkta bearnaisesås! Så himmelsk gott!! Slår allt även att det tar lite tid!!
« Senast ändrad: 2007-07-16 20:25 av kryddburken »

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #4 skrivet: 2007-07-17 09:28 »
kryddburken:varför tycker du att det är så viktigt med persilja i bearnaisesås?Räcker det inte med dragon,den för mig viktigaste kryddan i bearnaise?

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Bearnaisesås
« Svar #5 skrivet: 2007-07-17 11:41 »
kryddburken:varför tycker du att det är så viktigt med persilja i bearnaisesås?Räcker det inte med dragon,den för mig viktigaste kryddan i bearnaise?

Tycker att persilja ger fint färgstänk i såsen! *S* Men håller med dig det är dragon som gör smaken! :-)

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #6 skrivet: 2007-07-20 19:24 »
Jag åt ridderheims delikatess bearnaisesås förra veckan.
Det var en klart godkänd (färdiglagad) beasås som var krämig och hade en fin smak av dragon samt en lagom syra från vinäger

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #7 skrivet: 2007-07-23 16:25 »
Bara för att jag läst den här tråden var jag ju tvungen att köpa en burk bearnaisesås när jag var o handlade.Det var på Martin Olsson jag köpte Lohmanders kylda bearnaise(den finns på Hemköp också)Mannen blev väldigt förtjust i den o jag tyckte den var OK,precis så där jolmig som en bearnaise ska vara o med äckelkänslor som inställer sig när man ätit en aning för mycket ;D

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #8 skrivet: 2007-07-23 16:37 »
Lohmanders bea är en riktigt god bearnaisesås! :P. Det är nog en av dom bästa man kan köpa om man inte orkar sno ihop en sjäv.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bearnaisesås
« Svar #9 skrivet: 2007-07-26 17:14 »
Läser ni innehållsförteckningen på era köpta såser nåt? Hade varit intressant att höra vilken färdig sås som är mest lik "riktig" bea i innehåll / "renast".
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4448
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #10 skrivet: 2007-07-26 18:13 »
Hemmalagad bearnaise enl Wikipedia:
Smör,äggulor,scharlottenlök,dragon o vinäger

Lohmanders bearnaise:
Ägg, rapsolja, smörarom (essens, ej smör), emulgering E322, karoten E160a, ättika, vinäger, salt, kryddor, tamarinder.

Vad kan man dra för slutsats av detta?  ???
 

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #11 skrivet: 2007-07-28 13:31 »
Jag tror att nästan all bearnaisesås som finns att köpa på affären är oljebaserade istället för smör.. Kanske blir hållbarheten kortare med smör?.
Jag googlade på smörarom och fann att det kemiska namnet för smörarom är "diacetyl"

http://mesh.kib.ki.se/swemesh/show.swemeshtree.cfm?Mesh_No=D02.522.296.400&tool=karo

Undras om diacetyl är nyttigt ???

Anso

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #12 skrivet: 2007-07-28 23:20 »
Vad kan man dra för slutsats av detta?  ???

Att mjölkallergiker kan njuta också ;)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bearnaisesås
« Svar #13 skrivet: 2007-07-29 15:24 »
Agneta: Tamarinder - är det samma som sådan där syrlig tamarindpasta? Förstår inte varför något som redan innehåller vinäger behöver sådant.

Urban: Tror du inte snarare det handlar om att kapa kostnader än hållbarhet - olja är väl bra mycket billigare än smör? Du menar att det knappast finns nån färdig sås som innehåller äkta smör, det lät ju trist - en sådan skulle jag vilja hitta.

Egentligen borde ju just smörsmaken då bli bättre i en pulversås där man tillsätter eget smör än i en färdig sås med olja.

Ang. diacetyl står det på länken du skickade att det bildas bl a vid öljäsning, det kan inte vara så onyttigt då va? ;) Eller jo det kanske det kan... http://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl Tydligen har arbetare i fabriker där det tillverkats drabbats av obotliga lungsjukdomar. I Terminator-guvernörens hemtrakter ropas det visst på förbud mot användning av diacetyl.


Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Bearnaisesås
« Svar #14 skrivet: 2007-07-29 19:15 »
Ganska säker på att Jesses såser innehåller riktigt smör: http://www.jessesdeli.com/ (usel hemsida, dock.)
Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bearnaisesås
« Svar #15 skrivet: 2007-07-29 19:42 »
Tack för tipset Anne! Vilka butiker säljer deras produkter?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #16 skrivet: 2007-07-29 20:31 »
Andreas: Visst är det en ekonomisk aspekt att inte använda smör istället för olja det har du helt rätt i.
Men om man använder olja istället för smör vilket förlänger hållbarheten så känar väl företagen förmodligen mera pengar på det också förmodar jag.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Bearnaisesås
« Svar #17 skrivet: 2007-07-29 20:35 »
Andreas, jag har sett dem på vår Ica Maxi. Mest har jag stött på dem på matmässan på hösten, och provsmakat - de smakar verkligen ganska likt hemlagade. Med MASSOR av fett, tyvärr. (Men så är det ju.)
Anne's Food - min matblogg

smokehead

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 27
    • Visa profil
SV: Bearnaisesås
« Svar #18 skrivet: 2007-08-10 23:57 »
Lohmanders bea är en riktigt god bearnaisesås! :P. Det är nog en av dom bästa man kan köpa om man inte orkar sno ihop en sjäv.

Kan bara hålla med där. Den bästa färdiga Bea som går att köpa.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Bearnaisesås
« Svar #19 skrivet: 2007-08-11 11:25 »
Jag och Urban pratade i onsdags med en representant för delikatessfabriken http://www.delikatessfabriken.se/ på Noliamässan i Umeå som tillstod att oljan var en kostnadsfråga men han hävdade också att konsistensen blir bättre med olja och att bea med olja inte fastnar i gommen.

Edit: det var så sant, han vi talade med sade att deras bea hade blivit rekommenderad av kocklandslaget och dessutom hade den vunnit nåt test nyligen i "någon gourmettidning". Någon som kan bekräfta detta?
« Senast ändrad: 2007-08-11 12:16 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -