En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Tror ni att denna paj går att frysa in? Snälla snabbt svar...  (läst 9939 gånger)

Sofis

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Det är då främst tomaterna jag funderar på...


Basilikapaj med fetaost och oliver
Ingredienser
Portioner: 8

PAJDEG:
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
½ kruka basilika
1 dl färsk, riven parmesanost
½ dl vatten

FYLLNING:
5 tomater
½ kruka basilika
150 g fetaost (grekisk)
1 burk 227 g svarta oliver utan spad
4 ägg
4 dl mjölk
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1-2 vitlöksklyftor

 
Gör så här
Blanda mjöl, matfett, basilikablad och parmesanost i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt ca 30 min. Tryck ut degen i en låg vid pajform, ca 28 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 225°C, ca 10 min.

Skölj och skiva tomaterna. Hacka basilikan. Lägg tomatskivorna i pajskalet. Strö över basilikan och smula över fetaosten. Fördela oliverna över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och pressad vitlök. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i 200°C, ca 35 min

Tracey

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 141
    • Visa profil
Tror jag inte är några som helst problem! (Har själv frusit in paj med tomater i många gånger.)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Välkommen till forumet Sofis!

Instämmer med Tracey, det ska inte vara nåt problem att frysa en sån paj. Men godast är den färsk.

Vad man får se upp lite med är när man värmer upp den - det är lätt att pajskalet blir lite vattnigt och trist i botten om man har "blöta" ingredienser som tomater. Tycker själv det blir bäst om man värmer i vanlig ugn och inte i mikron.

Kul med basilika och parmesanost i själva skalet, det måste bli jättegott!
Den som inte frågar får inga svar.

Sofis

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Tack så mycket för era svar! Då chansar jag och fryser in dom... hade ändå tänkt värma upp dom i ugnen sen, så det passar ju perfekt :-)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
Fryser in i plural? Det är alltså inte rester du tänkt frysa utan du har tänkt förbereda pajen och servera sen?  I så fall hade jag nog bara fryst de förgräddade pajskalen. Att ordna fyllningen tar inte lång tid den dag det skall bjudas på paj och tillagningstiden blir ändå inte längre än vad uppvärmningstiden för en färdiglagad paj i ugnen skulle bli.
Den som inte frågar får inga svar.

Sofis

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 3
    • Visa profil
Nu är det gjort, så jag får väl se sen om dom blir bra. Kommer värma dom långsamt i ugnen. Jag ska ha en fest med buffé med ca 30 olika rätter, så det finns tyvärr ingen tid för att stå och göra pajerna samma dag...

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4493
    • Visa profil
Hej,här är jag o lägger näsan i blöt.
När man fryser pajer tycker jag det brukar vara äggstanningen som är problemet o som vattnar sig.Därför tillverkade jag ett pajrecept utan ägg.Den pajen är, förutom att den går väldigt bra att frysa ,mycket god (sa 47 personer)Grönsakerna kan man ju variera,men det är redningen som gör den så bra i frysen.Nästa gång du ska ha buffé kanske?

Paprikapaj 6-8 bufféport (Går mycket bra att frysa)

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
2 stora lökar
2 stora paprikor
75 g riven stark ost
2 dl creme fraiche
1 msk Maizenaredning
Salt,v.p.

Gör en pajbotten.C:a 25 cm diam.Ställ i kylen.
Skär lök o paprika i korta klyftor.
Ugnsstek grönsakerna 40 min 200°
Strö över 1 tsk socker o grilla högst upp 4 min
Förgrädda pajskalet 15-20 min i 200°
Sjud creme fraiche o Maizenaredning några min.
Blanda ner grönsaker,ost,salt o v.p.
Häll blandningen i pajskalet.
Grädda pajen 15 min i 200°


 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -