En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Thrimbi / Frimbi  (läst 3999 gånger)

jobro

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 17
    • Visa profil
Thrimbi / Frimbi
« skrivet: 2007-08-03 12:07 »
Käkade en krydda nån gång för länge sen som hade en så frisk smak, kryddan heter thrimbi eller frimbi (osäker på stavning) och den kommer från Grekland. Vet någon om man kan få tag i den kryddan här hemma?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Thrimbi / Frimbi
« Svar #1 skrivet: 2007-08-05 12:35 »
Detta var en knepig fråga.  Att döma av sidan "Tilos island Greece travel guide" http://www.hotelara.com/greece/tilos.html verkar det som om det är en kryddört eftersom den nämns i en uppräkning av just örter: "Herbs: Sage, rosemary, marjoram, oregano, thyme, thrimbi (for grilled fish and in the salad"

Hittade även sidan "Greek Food: Herbs and Spices" http://www.greecefoods.com/herbs-spices/index.htm
Där nämns:
¤ Rigani (oregano)
¤ dendrolivano (rosemary)
¤ Thymari (thyme) - timjan
¤ Faskomilo (sage) - salvia
¤ Diosmos (mint)
¤ Vassilikos (basil)
¤ Anitho (dill)
¤ Maidanos (parsley)
¤ Dafnofila (bay leaves) - lagerblad
¤ Selino - vildselleri

Men ingen thrimbi eller frimbi...

Antingen är kryddan extremt ovanlig eller så finns det nån annan stavning eller helt annat namn på den.

Var fick du tag i/åt du kryddan? Vilken del av Grekland? Vilken typ av rätt?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Thrimbi / Frimbi
« Svar #2 skrivet: 2007-08-05 12:53 »
Det jag har fått fram är att "thrimbi" är en krydda som främst (bara?) växer i Grekland och är en slags kyndel men med timjans-lika blad.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

sanna a

  • Gäst
SV: Thrimbi / Frimbi
« Svar #3 skrivet: 2012-09-19 08:29 »
det jag vet om thrimbi är att det är en extremt ovanlig och dyr krydda. den växer i bergen vilt, har plockat lite själv. liksom oregano finns den som vild ört i bergen. samt att man använder den som krydda till kött och fisk och att strö på fetaost tilsammans med olivolja. så hittar du thrimbi, slösa inte ohämmat.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -