En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Olika strukturer på flingsalt  (läst 9059 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
Olika strukturer på flingsalt
« skrivet: 2007-06-07 10:45 »
Möjligt och möjligt - men den upplevda smaken kan ju absolut variera även om det är samma kemi bakom. Det är precis som du skriver strukturen som gör skillnad.

Då kanske man egentligen enbart ska gå på strukturen på saltet? Läser man om Maldon Sea Salt som du och Calle använder så står "Saltet består av pyramidformade saltkristalller". Vad finns det för andra typer av flingsaltsstrukturer förutom pyramider? Ser de flesta pyramider likadana ut?

Det jag tänkte på var vanligt flingsalt utan smaksättning.
Om man köper ett "finare" flingsalt i någon specialbutik så får man betala betydligt mer än vad tex. falksalt kostar på den vanliga affär´n.
Om man då betalar 30-40 kr mer för samma mängd salt.. Känner man någon egentlig skillnad vid en smakprovning eller är det bara känslan av att ha ett finare salt som man betalar för?.

Ja det verkar ju som att det enbart beror på ifall det dyrare saltet har "bättre" struktur. Har det det?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Olika strukturer på salt
« Svar #1 skrivet: 2007-06-07 19:27 »
Går det verkligen att göra olika saltstrukturer?. Eller är flingorna bara sorterade efter storlek kanske?.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Olika strukturer på salt
« Svar #2 skrivet: 2007-06-07 22:28 »
Bra fråga. Tittar man på en box Maldon så ser de *exakt* likadana ut, de hela kristallerna alltså. (Många brukar vara trasiga.) Ser onekligen konstgjort ut, men hur sjutton gör man..? Det är som små pyramider utan botten liksom.
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Olika strukturer på salt
« Svar #3 skrivet: 2007-06-08 08:51 »
ann: vattnet ligger kanske i något slags tråg med pyramidformer i botten och när det dunstar bildas salt i "pyramiderna" och sen skakar man ut det och vips så se många likadana ut. bara en tanke.
« Senast ändrad: 2007-06-08 08:54 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Olika strukturer på salt
« Svar #4 skrivet: 2007-06-08 09:05 »
Ja, det var väl kreativt tänkt. Så skulle det helt klart kunna vara. :)
Anne's Food - min matblogg

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Olika strukturer på salt
« Svar #5 skrivet: 2007-06-08 14:23 »
Själv så tror jag att det är den kemiska sammansättningen i salt som gör att det bildas just en pyramidformad kristall när vattnet dunstar..
Detta tål att kollas upp!

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
Olika strukturer på salt
« Svar #6 skrivet: 2007-06-12 23:02 »
urban: du menar kristallstrukturen? den är kubisk enligt http://sv.wikipedia.org/wiki/Natriumklorid och borde därmed inte bidra till pyramidformen.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Olika strukturer på salt
« Svar #7 skrivet: 2007-06-13 22:48 »
Det kanske beror på torkningstekniken dom använder som gör pyramidstrukturen?.
Har bara lite svårt att tro att dom har små gjutformar till detta ändamål eftersom saltpyramiderna inte är exakta, och olika stora..
« Senast ändrad: 2007-06-13 22:51 av Urban »

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Olika strukturer på salt
« Svar #8 skrivet: 2007-06-21 16:36 »
Här kommer en enorm Falksalt Gourmet kristall, 10x8mm! Personbästa för mig! ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Olika strukturer på salt
« Svar #9 skrivet: 2007-08-05 13:12 »
Tack Elka. Posta gärna andra extrema närbilder på saltkristaller om ni har något annat salt hemma.
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -