En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Kräftskiva  (läst 5662 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
Kräftskiva
« skrivet: 2007-08-07 10:17 »
När jag flyttade till Göteborg ville jag bjuda mina nyfunna västkustvänner på insjökräftor."Nej tack,vi äter inte sumpråttor" fick jag till svar.Jag fick lära mig att när Göteborgare talar om kräftor menar de havskräftor.Men jag framhärdade med mina "sumpråttor" o har genom tiderna utvecklat en viss kräftskivestil.T.ex föredrar jag frysta, kinesiska jumbokräftor framför svenska kräftor som ofta har för hårt skal o inte alltid är så gott kokta av amatörer.Vitt vin har fått ge vika för öl o snaps,det var inte så kul att sitta o sjunga snapsvisor till vin. Ingen vill sitta o vänta på den söliga brödrosten osv
I år kommer min kräftskiva att se ut så här:
Tapas:Stor bricka med pirri-pirristekta kycklingvingar +grönsaker i stavar+oliver
Kräftor o bröd (Hattings minibaguetter,nybakta o ljumna)med Bregott o Västerbottenost.
Brie med fikonmarmelad o ett glas rött vin.
Vit chokladkaka o hallonsås,kaffe
Hur är det i stugorna,äter ni kräftor?Vilken sort?När,var o hur?


crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Kräftskiva
« Svar #1 skrivet: 2007-08-07 12:23 »
App app app inte så snabbt! De där pirri-pirristekta vingarna måste du dela med dig av först.

Självklart äter jag kräftor, men det faller mest på pris/tillgång i affärerna vilken sort det blir. De svenska är ju hutlöst dyra, men är de värda det? Jag har aldrig provat dessa. Oftast brukar jag gå på någon av morgontidningarnas kräfttidningstest och försöka köpa därefter, eller i alla fall undvika de som fått allra sämst betyg. Precis som du har det blir det lite starkare ostar, olika sorters bröd och självklart några flaskor Linie och O.P till. Efterrätter brukar vi inte få plats med.
Det är lite synd att kräftor liksom har blivit "vardagsmat". Förr (ja säkert flera år sedan! ;) var det ju lite speciellt med kräftpremiär osv. men nu har hela grejen tappat lite av glansen. De flesta kräftskivor brukar väl ändå falla in under augusti månad men i år blir det nog snarare september pga. tidsbrist. Då har det kanske blivit varmt i vattnet också..
« Senast ändrad: 2007-08-07 12:28 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Kräftskiva
« Svar #2 skrivet: 2007-08-07 13:13 »
Vi ska ha kräftskiva på lördag :) Det blir inga tapas - kanske lite goda kryddiga nötter eller så till första drinken, vi får se. Tänkte baka dillbröd, och det blir även nån slags vanlig baguette och rostbröd. Kräftor får vi se vad som finns, har inte läst några tester i år. Västerbottenost, och smör. En av gästerna ska ta med sig någon slags paj, ev. svamp, och en annan tar med hemkryddad snaps.

Till efterrätt hade JAG tänkt mig nåt chokladigt, men kompisarna röstade ner förslag med önskemål om nåt syrligt istället. Så, en fryst tårta - typ - med maränger, hallon och krusbärscurd lutar det åt.
Anne's Food - min matblogg

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Kräftskiva
« Svar #3 skrivet: 2007-08-07 16:45 »
Stekta kycklingvingar,världens godaste mat,gör jag ofta o ibland med pirri-pirri så gästerna blir riktigt törstiga o goa ;)
Tina en påse (1 kg) kycklingvingar.Sätt ugnen på 225°. Pensla en teflonpanna stor som 3/4 långpanna med olja.Lägg i kycklingvingarna o pudra på (på båda sidorna) salt,paprika,farin o pirri-pirri(försiktigt med den!) In i ugnen en halvtimme,vänd två gånger (10+10+10 min)
Att välja kräftor efter tidningarnas tester är ett vågspel,har en kräfta fått fem fyrar i en tidning så har den fått en prick i en annan.Ibland har den fått olika betyg i samma tidning i olika tester. Hur kan det vara sån skillnad?Har smakpanelerna så olika smaklökar?Är det skillnad från paket till paket?Snacka om att köpa grisen i säcken.
Jag har köpt en sort som fick bra betyg i en tidning.Nu har tidningen gjort ett nytt test o "min" kräfta kom,gissa var; sist >:(
Anne:dillbrödet låter spännande,är det ett recept för oss?
« Senast ändrad: 2007-08-07 17:05 av agnetasch »

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Kräftskiva
« Svar #4 skrivet: 2007-08-07 16:58 »
Har inte testat det innan, så jag får rapportera sen :)
Anne's Food - min matblogg

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Kräftskiva
« Svar #5 skrivet: 2007-08-07 20:27 »
Här på ön tillhör vi inga kräftfans direkt. Vi kör en kombinerad kräftskiva/grillafton med dukat långbord i garaget för ca 25 pers - knytiskalas reakt igenom! Grillar står tända för de som önskar, borden är dukade, alla tar med de man vill ha, musiken är kopplad & myspys-belysningen laddad! *S* ...Så gör vi!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6561
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Kräftskiva
« Svar #6 skrivet: 2007-08-13 11:08 »
Här finns kräfttester för den som är intresserad av det:
http://matforum.nu/index.php?topic=560.0
Den som inte frågar får inga svar.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -