En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Svamptråden  (läst 26245 gånger)

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
Svamptråden
« skrivet: 2007-08-18 16:58 »
Idag var jag ut till skogs för att plocka lite kantareller. Det blev väl uppskattningsvis ca: 1 kilo vilket är helt ok  :), nu återstår bara att hitta nåt gott recept att använda kantarellerna till. Tog även med mig kameran och fotade litegrann, bilder kommer nedan.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #1 skrivet: 2007-08-18 17:02 »
Mer bilder.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Svamptråden
« Svar #2 skrivet: 2007-08-18 17:17 »
härligt att hitta så mycket kantareller! svamprecept ska vara enkla för att behålla svampsmaken. smörstek och lägg på knäckebröd och en kall pilsner till det (NU blev jag hungrig!) eller bara en enkel pastasås.
« Senast ändrad: 2007-08-18 17:24 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Tracey

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 141
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #3 skrivet: 2007-08-18 19:22 »
Åååh - gud så delikat; tjusiga bilder! :) En enkel varm smörgås med smörstekta kantareller på är inte dumt alls, det heller!

Men vad gör du med tofsskivlingar o sandsopp..? Är inte så svamperfaren i hushållet.

P.S. Grodlår var ett skämt hoppas jag...?! :O

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4465
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #4 skrivet: 2007-08-19 10:09 »
Soppar är väl gott! Speciellt i soppa.Med grodlår.Grodsoppa ;) eller kanske inte det nej.
Bara smörstekta soppar på en macka är gudomligt.Men dom ska helst vara nyplockade,frysta svampar tappar jag gärna intresset för,vet inte varför.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #5 skrivet: 2007-08-19 18:27 »
Rynkad Tofskivling även kallad Rimskivling är en av dom bättre matsvamparna man kan plocka i skogen.
Denna svamp kan man använda som blandsvamp eller göra en god stuvning av den. Helst ska man bara använda hatten på svampen då foten kan bli lite träig speciellt på lite äldre exemplar.

Recept på Rynkad Tofsskivling

http://www.svamping.se/recept/crepes_m_stuvn.html

http://www.svampguiden.com/visa_recept.asp?nr=62

Sandsoppen är av mina absoluta favoritsvampar pga. att den får en utomordentligt läcker smak när man har torkat den.
I vissa svampböcker kallar man sandsopp för kryddsvamp för att den efter torkning utveklar massor med smak som är kanon att göra gräddsåser på.
Jag gör sås på sandsopp när jag lagar en stek på tex. ren eller älgkött. Men det funkar säkert utomordentligt bra till fläsk eller nöt också.
Smaken på sandsopp påminner om murklor men är inte giftig som murklan är. Och har du inga torkade trattkantareller så funkar sandsoppen precis lika bra.
En delikatess helt enkelt! ;D.

Recept på torkad sandsopp:

http://www.folkbladet.nu/2006/09/21/lackra-svamprecept/

I min gräddsås använder jag bara Grädde, torkad sandsopp, salt, vitpeppar, och några droppar Ms.cheng muchroom soy.

 


 

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svamptråden
« Svar #6 skrivet: 2007-08-19 23:20 »
Skapade tråden "Vad gör grodan bland svampen" för dem som vill diskutera det. :)
http://matforum.nu/index.php?topic=600

Urban: Du har hittils nämnt kantarell, karljohan, sandsopp och rynkad tofsskivling - finns det några fler sorter du brukar plocka?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Svamptråden
« Svar #7 skrivet: 2007-08-21 18:05 »
Vet inte om Andreas menar att där det finns grodor i skogen finns kantareller men det är en av många "naturtecken" jag spanar efter när jag plockar svamp. Var ute förra helgen och kom hem med 7 kg orensad (tråkigt, tråkigt...men värt ALLT när man sitter i vinter med en fet kantarellmacka med Västerbotten på...*mums) svamp; kantareller, trattkantareller, Blek- och Röd (heter den väl?) Taggsvamp och Svart Trumpetsvamp...den svarta Rolls Roycen i skogen! =)

Det har exploderat i skogen och nu i helgen ska man ut igen...frysen ska bli proppfull i år.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #8 skrivet: 2007-08-22 21:14 »
Nu blir jag riktigt avunsjuk på dig Fredrik!!. Jag har aldrig stött på svart trumpetsvamp i Umeå, dock har jag hört mycket goda saker om den.
Påminner den om trattkantareller i smaken?.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #9 skrivet: 2007-08-22 21:21 »
Andreas: Jag måste nog säga att jag är rätt så selektiv när det gäller svampar.
Jag plockar endast det bästa dvs. det blir inte så mycket blandsvamp för min del.
Visst kan jag ibland då det råder brist på annat plocka "citrongul slemskivling" eller "smörsopp" eller annan skogssvamp. Men det blir mest sandsopp, carl johansvamp eller kantareller för min del.
I senhösten ska jag gå på jakt efter trattkantareller, vilket jag än så länge inte lyckats hitta i Umeå trakten..
Men skam den som ger sig!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svamptråden
« Svar #10 skrivet: 2007-08-22 21:27 »
"lyckats hitta i Umeå trakten" - har du hittat trattkantaraller nån annanstans? ???

Vad trivs svart trumpetsvamp vid för växtlighet?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #11 skrivet: 2007-08-22 21:31 »
Visst har jag hittat trattkantareller.. men det var i Örnsköldsvik 9 mil söder ut från Umeå.
Dom gånger jag plockat där så kunde det bli upp till 10 kilo trattisar på en heldag.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4465
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #12 skrivet: 2007-08-23 08:18 »
Jag har en massa trattisar.Torkade,jag vill inte ha skräpet ;) i frysen. Några gånger har jag gjort falsk finsk svampsallad(som egentligen ska göras på saltad svamp) Blötlägg torkad svamp i rejält saltat vatten,koka upp i samma vatten o låt svalna.Blanda svampen med creme fraiche o strö finhackad lök över.Gott på påskbordet t.ex. 

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Svamptråden
« Svar #13 skrivet: 2007-08-23 08:29 »
Agneta: har du överflöd av torkad svamp så sälj den gärna jättebilligt i annonsavdelningen så att jag kan köpa den. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #14 skrivet: 2007-08-23 09:04 »
Om man ska göra "äkta" finsk salt svamp, så ska man plocka pepparriska. Finnarna förväller denna (vilket är ett måste), och saltar sedan in den.
En gång fick jag smaka inlagd peppariska när jag besökte en svamputställning här i stan och det var faktiskt inte så dumt.

(Om jag inte minns helt fel så är denna metod väldigt populär bland ryssarna också.)

Det växer ganska så frikostigt av peppariska här i Umeå, men jag har varit för feg att prova detta.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4465
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #15 skrivet: 2007-08-23 09:19 »
Andreas,mina torkade trattisar är tyvärr slut,men jag har en annan torkad svamp.Jag vet inte riktigt vilken sort det är.Se bild nedan.Intresserad? ;D

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Svamptråden
« Svar #16 skrivet: 2007-08-23 10:52 »
Vad trivs svart trumpetsvamp vid för växtlighet?

Kolla efter Hassel som växer i anslutning/ i skogspartier; får gärna vara flera träd som bildar något "sal-liknande" med något sånär bra "golv" att växa i...där brukar de trivas...men de vi hittade senast växte runt en sten och inte en Hassel i närheten! Så kan det också vara...den växer på samma ställe år från år dock (som många svampar naturligtvis) så om du hittar ett ställe; kom ihåg det!
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Svampen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #17 skrivet: 2007-09-30 22:32 »
För ett par veckor sedan var jag och min flickvän på kantarelljakt. Det började mörkna så vi hittade bara ett par liter. Men dessutom hittade vi denna jättesvamp som jag inte har en aning om vad den hette eller om den var ätlig. Jag hade som vanligt kameran med mig och det blev en rätt fräck bild, eller hur?



ttt
« Senast ändrad: 2007-09-30 22:34 av Svampen »

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #18 skrivet: 2007-09-30 22:48 »
Välkommen hit, Svampen!

En sådan läcker bild! Du skriver att det var en jättesvamp. Hur stor var den, ungefär?

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Svamptråden
« Svar #19 skrivet: 2007-10-01 18:39 »
Snygg bild Svampen.
Jag tycker att det ser ut att vara en "riska" av något slag. Synd att du inte fotade den uppifrån också.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -