En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Köttfärssås  (läst 52320 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
Köttfärssås
« skrivet: 2007-08-23 22:36 »
Hur gör ni er köttfärssås? Jag har två varianter:

Den första kallar jag "Kommunal köttfärssås" för den smakar ungefär som köttfärssåsen i skolbespisningen. Men jag gillar den. Till den bryner jag köttfärs och späder med buljong så att det täcker väl. Kryddar med svartpeppar, lagerblad, tomatpuré, salt och eventuellt vitlök, allt efter smak. Detta får koka en bra stund och mot slutet toppreder jag med vetemjöl.

Variant två är baserad på konserverade, krossade tomater som får koka en bra stund tillsammans med lagerblad, chili, svartpeppar, vitlök, tomatpuré och örter som t.ex. basilika. Lite koncentrerad fond eller buljongtärning och eventuellt salt efter smak. Denna sås mixar jag sedan och häller över brynt köttfärs och det hela får koka en stund.

Edit: Hackad och fräst gul lök ingår också, naturligtvis. I båda varianterna.
« Senast ändrad: 2007-08-23 23:52 av Hasse »

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Köttfärssås
« Svar #1 skrivet: 2007-08-24 10:30 »
Min köttfärssås liknar Hasses icke-kommunala sås. Gul lök, köttfärs bryns och sedan tillsätts de grönsaker man har hemma, t ex skivade morötter, röd/grön paprika, selleri, svamp osv. Det viktiga är sedan vätskan som består av krossade tomater, stora mängder rödvin, tomatpuré, soja, vatten, worchestersauce och buljong. Helst ska den puttra i minst två timmar där man under tiden konsekvent tillsätter önskade mängder vin/soja/vatten. Ungefär halvvägs pressar jag ner ett par tre vitlöksklyftor, lite timjan, lagerblad och svartpeppar.

När slutet närmar sig låter jag majoriteten av vätskan puttra bort (utan att bränna allting i botten) så att den inte blir rinnig. Resultatet är en oerhört mustig (beroende på vin/soja m.m.) köttfärssås som smakar underbart.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #2 skrivet: 2007-08-24 11:50 »
Min k-sås ser ut ungefär som Calles,men det skiljer vid kryddningen;ni har lagerblad i alla varianterna.Är det vanligt?Jag har aldrig haft det,är det en miss?En stor dos oregano på slutet vill jag gärna ha (o vitlök naturligtvis!)

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Köttfärssås
« Svar #3 skrivet: 2007-08-24 11:56 »
Jag tycker att lagerblad ger ytterligare en "dimension" i såsen, men det är verkligen ingen höjdare när man har i för mycket och det bara smakar lagerblad. Färska blad ger en lite rundare och trevligare smak.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #4 skrivet: 2007-08-24 12:19 »
Vadå färska lagerblad?Var köper man såna?

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Köttfärssås
« Svar #5 skrivet: 2007-08-24 12:30 »
Man kan köpa lagerbladsträd av torghandlare lite här och där, de växer riktigt bra och ger fina blad.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Köttfärssås
« Svar #6 skrivet: 2007-08-27 18:11 »
Här kommer min variant :
http://kryddburken.wordpress.com/2007/08/06/riktigt-god-langkokt-kottfarsas/
Långkokt är bäst!!

Det här behöver du :
1 kilo nötfärs 10%
1 stor gul lök
1 vitlök, finhackad
1 msk socker
8 dl vatten
2 dl ketchup
1 msk kycklingfond
½ tsk spiskummin
½ tsk vitpeppar
Salt
Maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär löken i breda strimlor, fräs i en stor gryta tills löken blivit mjuk men inte brun. Strö över sockret & häll på allt vatten, ketchup & fond + kryddorna! Låt allt få koka upp, häll i köttfärsen och dra sedan ner värmen på plattan & låt stå småputtra ca 2 timmar…. Red av köttfärsåsen för servering & smaka av med salt & peppar!


roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #7 skrivet: 2007-08-27 20:36 »
Om det blir klumpar av det malda köttet när det brynes så gör det inget, kör bara lite med stavmixer vid slutet av kokningen
Matforum är bäst

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #8 skrivet: 2007-08-27 21:48 »
Kryddburken, kul att du har spiskummin i köttfärssåsen! Jag har provat någon gång att ha med både spiskummin och koriander. Det är gott, men blir lätt alltför dominant om man tar för mycket.

smakakarin

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 426
    • Visa profil
    • En Smak Av Karin
SV: Köttfärssås
« Svar #9 skrivet: 2007-08-28 14:05 »
Jag brukar ha en skvätt rött vin i min köttfärsås. Mycket uppskattat. Dessutom håller jag med Kryddburken - långkok blir bäst!

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #10 skrivet: 2007-08-28 18:37 »
Jag ställde en fråga till kryddburken tidigare om köttfärssås och långkok men fick inget svar då, så jag ställer den igen.

Vad är det som händer med köttfärssåsen när man långkokar den gämfört med vanlig "snabb" köttfärssås?.
Blir det smakskillnad, konsistensillnad eller kanske bägge?.

Nån?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #11 skrivet: 2007-08-28 20:12 »
Jag har aldrig gjort "snabb" köttfärssås, så egentligen kan jag inte svara på Urbans fråga. Men rent allmänt tycker jag att såser och grytor ofta vinner på att koka länge. Smaken av torkade kryddor och örter får tid att dras ut ordentligt, och mjölsmak efter avredning försvinner.

Om man kokar tomatsås länge, så tycker jag att den skarpa, metalliska smak som kan finnas hos konserverade tomater och tomatpuré försvinner. Vitlök smakar också helt annorlunda om man låter några klyftor koka länge i grytan, jämfört med pressad vitlök och ett hastigt uppkok.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Köttfärssås
« Svar #12 skrivet: 2007-08-28 20:27 »
Urban! Har helt missat din fråga tidigare!
Men jag instämmer i allt Hasse har skrivit! Köttfärssåsen blir mer "redig & riktig" på ngt vis!

Chris

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
    • Äta bör man annars dör man
SV: Köttfärssås
« Svar #13 skrivet: 2007-09-09 07:03 »
Jag gjorde nyligen en något annorlunda variant som var väldigt god. Köttfärs och lök och sedan  3 msk soja (kinesisk eller japansk)
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm kanel
1 krm kardemumma
1 krm svartpeppar
1 tsk socker
Helt klart värt att prova.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Köttfärssås
« Svar #14 skrivet: 2007-09-09 10:40 »
Tack för tipset Chris, det verkar orginellt! Hur mycket köttfärs ungefär till den mängden kryddor? Äter man lämpligtvis "bara" den såsen till spaghetti eller blir det ännu godare med något fler speciellt tillbehör?
Den som inte frågar får inga svar.

Chris

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
    • Äta bör man annars dör man
SV: Köttfärssås
« Svar #15 skrivet: 2007-09-09 19:05 »
Jag tog ungefär 400 g köttfärs och "vanlig" pasta. En neutral sallad till för det är ju så mycket smak i såsen i sig.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #16 skrivet: 2007-09-09 19:39 »
Tack för receptet Chris!. Det lät som en riktigt annorlunda och smakrik köttfärssås.

Chris

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
    • Äta bör man annars dör man
SV: Köttfärssås
« Svar #17 skrivet: 2007-09-09 19:57 »
Och mycket god kan jag ju lägga till.

smarrens

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 25
  • Det är serverat
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #18 skrivet: 2007-10-04 21:08 »
Snygg bild, Smarrens! Kan du inte posta receptet på din köttfärssås i vår köttfärssåstråd http://matforum.nu/index.php?topic=625.0
Tackar och bugar, men det är vanlig köttfärssås utan krossade tomater, men med ett par rejäla matskedar ajvar.
Ät, drick och var glad!

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1440
    • Visa profil
SV: Köttfärssås
« Svar #19 skrivet: 2007-10-04 22:34 »
Hmm... Vad är vanlig köttfärssås? Variationerna verkar vara många.   ;)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -