En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Titta vad man kan göra med en gammal järngryta.  (läst 5352 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Om man hittar en gammal emaljerad gryta som är sprucken här och där så få den blästrad hos någon (tex. stenhuggeri) och bränn in den och du har världens bästa gryta som inte kostar många kronor så håll utkik efter sådana nästa gång ni är på loppis. Kockums grytor är suveräna. ;)
Matforum är bäst

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Titta vad man kan göra med en gammal järngryta.
« Svar #1 skrivet: 2007-08-28 22:53 »
Jag glömmde i hastigheten att säga. Inte grytan i sej får vara sprucken utan bara emaljen.
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6582
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Titta vad man kan göra med en gammal järngryta.
« Svar #2 skrivet: 2007-08-29 08:38 »
(Tips: Du kan klicka den lilla knappen "Ändra" för att ändra ett inlägg när du missat nåt istället för att skiva ytterligare ett.)

Att få tag i en gammal sprucken järngryta billigt låter inte så svårt. Men vad kostar blästringen, blir inte det dyrt? Och att "bränna in" - hur gör man det?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Titta vad man kan göra med en gammal järngryta.
« Svar #3 skrivet: 2007-08-29 09:40 »
Blästringen kan max kosta några tiotals kronor. Vad gäller gjutjärnspannor av olika slag så bör man bränna in dom med någon slags fett därför att dom är helt torra som nya el blästrade.Därför brukat jag ta 1dl olja till normalstor gryta el stekpanna 1-2 msk salt (fint) sen ställer jag detta på värme så hög att oljan ryker en bra stund ca 1 tim ju längre desto bättre. Häll av oljan , saltet som då blir kvar i pannan fungerar nu som slipmedel, du får gnugga ordentligt med grov trasa och tar bort en del ojämnheter på ytan av botten och du får en blank och fin yta. Lät det knepigt? Men jag tycker att det skall man göra då och då med sin gjujärnspanna det håller den fräsch. Gjutjärn är för övrigt ett Material som är otroligt bra i köket.
« Senast ändrad: 2007-08-29 10:42 av roffekock »
Matforum är bäst

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Titta vad man kan göra med en gammal järngryta.
« Svar #4 skrivet: 2007-08-29 10:09 »
Bra tips Roffe! Och gjutjärn rockar fett...hoho =)
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stockholm i mitt hjärta, en blandning av sött och?:
Bra vad reder sig själv:

- Annonser -