En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Våfflor  (läst 28810 gånger)

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
Våfflor
« skrivet: 2007-08-31 10:44 »
Vet inte om den här tråden kom rätt, skulle kanske ligga under bakning?
Hur skall man göra för att så många som möjligt skall få frasiga våfflor samtidigt? De mjuknar ju ganska snabbt, och det är ju inte heller roligt för våffelmakaren som ju hamnar utanför gemenskapen där han/hon står, visserligen är denna, på sätt o vis, en central figur , men det hade varit trevligare om alla kunde sitta tillsamman och avnjuta en frasig våffla.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #1 skrivet: 2007-08-31 11:15 »
Viktigt är att ha ett bra våffeljärn ett gammaldags av gjutjärn. Orsaken till det är att dom är djupare i sina spår blir luftigare. Du kan grädda ett gäng i förväg lägga dom på ett galler och sen när dina gäster kommer så sätter du in dom på god ungsvärme ett par minuter. Så kan du sitta i lugn o ro med dina gäster. Det blir ju inte exakt som nygräddade men fullt godtagbara. Det finns en bra sajt om våfflor här http://www.vafflor.se/
Matforum är bäst

mums

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 122
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #2 skrivet: 2007-08-31 11:19 »
Stort TACK det var super!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Våfflor
« Svar #3 skrivet: 2007-08-31 11:43 »
(Tråden hamnade precis rätt mums!)

Jag tycker det är trevligt att ha våffeljärnet vid bordet och äta samtidigt som man gräddar. Har man ett dubbeljärn blir det ganska bra flöde och det går ju att turas om att grädda.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #4 skrivet: 2007-08-31 11:54 »
Låter trevligt. Ute är det ju naturligvis det bästa men om du nu befinner dig inne?
Jag vet inte vad galley boy skulle säga om doften i byssan kompis.
Men det kostar att ligga på topp.
Matforum är bäst

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Våfflor (Idag är det våffeldagen!!)
« Svar #5 skrivet: 2008-03-25 07:49 »
Nja så ofta gör man inte våfflor och såå mycket osar det inte!

Idag är då åter igen dagen då ängeln Gabriel förkunnade för Maria att hon skulle få en son dvs. Marie bebådelsedag som även kallas vårfrudagen som sen förvrängts till våffeldagen. Sägs det i alla fall.

Nya Wermlands-tidningen börjar lite försiktigt genom att bjuda på spenatvåfflor med gräddfil och lax http://www.nwt.se/ArticlePages/200803/24/20080324140005_793/20080324140005_793.dbp.asp

Västerås tidning är jättetråkiga tycker man ska festa loss med nyttigare våfflor och låter hälsoexperten Zarah Öberg tipsa om antioxidantrika våfflor "– De smakar torrt och är lite sega" och proteinrika dinkelvåfflor "smakade enligt gruppen precis som vanliga frasvåfflor". http://www.vasterastidning.se/Default.aspx?ca=5&ad=2930

Folket har ett reportage med kocken Rickard Galzewski, kock på restaurang Tingsgården i Eskilstuna som kör med vanlig ICA-smet och menar att hemligheten för en våffelsuccé är att satsa på tillbehören och delar med sig av recept på "Våfflor med kokosfriterad vaniljglass och ingefärsmarinerade bär" http://www.folket.se/folket/standard_article.php?id=184899

I GP tycker Magnus "vafflor.se" Carlstedt att man borde fira våffeldagen med en trerättersvåffelmiddag "Ett litet hjärta till förrätt, våffelbuffé till huvudrätt och en söt våffla till efterrätt, säger" samt berättar att "Hans egen favorit är våfflor med gorgonzola och blåbärssylt på men rekommenderar även tacobuffé med våfflor och våfflor i kombination med italiensk mat." http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=409890

Och Lantmännen Axa som äger Kungsörnen går dagen till ära ut med ett pressmeddelande där vi får lära oss att göra den perfekta våfflan samt att vi får veta att de började göra våffelmix redan på 70-talet och att Svensken i snitt äter 3,7 av Kungsörnes våffelmixvåfflor varje år.
http://www.newsdesk.se/pressroom/lantmannen/pressrelease/view/vaaffeldagen-en-400-aarig-tradition-202664

Antioxidantvåfflor och våfflor till tacos näää, jag åt hederliga hemlagade våfflor med hallonsyllt och gräddglass i lördags som en del av påskbuffén, mums!
Den som inte frågar får inga svar.

Dennis-Kock

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 20
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #6 skrivet: 2008-04-23 11:51 »
vill ni ha världens bästa våffel recept så ska ni pröva detta:

 
3 dl  vispgrädde
2,5 dl  vetemjöl
1 msk  smör
1 dl sockerdricka

Vispa grädden skummig och
sikta ned lite av mjölet i taget
så att du får en lite tjockare smet.
Vispa ned sockerdrickan.

detta blir lite fylligare våfflor tack vare sockerdrickan som gör att du får in luft i våfflorna det är kanongott ni borde pröva det.


« Senast ändrad: 2008-04-23 11:54 av Dennis-Kock »
en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #7 skrivet: 2008-04-23 12:12 »
Vadå luft i våfflorna tack vare sockerdrickan?

chipskungen

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 22
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #8 skrivet: 2008-04-24 02:12 »
kan vara av samma enledning som man har i kolsyrat iskallt vatten/öl i frityrsmet med skillnaden att det är socker i här. Låter som ett vettigt recept i mina öron- ska testas både som våfflor och pannkakor.

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #9 skrivet: 2008-04-24 08:49 »
Jag som alltid har trott att det måste vara ägg i våffelsmet. Men det funkar utan då?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #10 skrivet: 2008-04-24 10:37 »
kan vara av samma enledning som man har i kolsyrat iskallt vatten/öl i frityrsmet
Vilken anledning då?

ska testas både som våfflor och pannkakor
Pannkakor? 3 dl vispgrädde till några pannkakor? Det blir inte billigt det.
« Senast ändrad: 2008-04-24 10:45 av agnetasch »

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #11 skrivet: 2008-04-24 10:56 »
Jag skulle heller göra pannkakorna av mjölk och ha grädden på pannkakorna  ;D

Dennis-Kock

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 20
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #12 skrivet: 2008-04-24 12:46 »
Jag som alltid har trott att det måste vara ägg i våffelsmet. Men det funkar utan då?

Det funkar utan ägg eftersom man använder vispad grädde.

kolsyran i Sockerdrickan gör dom luftigare eftersom det blir luftbubblor i våfflor, om man gör pannkakor med denna smet blir det nästan lite mer mat på dem.

Ska ni göra denna smet till pannkakor byter ni bara ut grädden mot standard mjölk för vet inte om våffel smetfunkar så gör så här istället:

pannkakssmet till 4 personer
3 st ägg
0,6 l mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1dl sockerdricka
1 msk margarin
margarin, till stekning

« Senast ändrad: 2008-04-24 12:51 av Dennis-Kock »
en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #13 skrivet: 2008-04-24 13:37 »
kolsyran i Sockerdrickan gör dom luftigare eftersom det blir luftbubblor i våfflor
Men hur länge tror du dom luftbubblorna är kvar i våffelsmeten? De har nog försvunnit långt innan du ens tagit fram våffeljärnet ;)
Ta i lite bakpulver i våffelsmeten i stället, då bildas koldioxid

Pannkaksrecept för glömska:
Alarmnumret
1 ägg
1 dl mjöl
2 dl mjölk

Dennis-Kock

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 20
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #14 skrivet: 2008-04-24 13:57 »
Men hur länge tror du dom luftbubblorna är kvar i våffelsmeten? De har nog försvunnit långt innan du ens tagit fram våffeljärnet ;)
Ta i lite bakpulver i våffelsmeten i stället, då bildas koldioxid

luftbubblorna är alltid kvar pröva får du se, att ta bakpulver istället är bra men det kan ge en liten torr och besk smak så som Amerkanska pannkakor har. Att ha sockerdricka i smeten istället för socker är ett gammalt knep som ofta användes så pannkakorna var till mat inte dessert.
en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #15 skrivet: 2008-04-24 18:22 »
Jag kan inte prova att göra din våffelsmet, jag har inget våffeljärn,så jag får tro dig på ditt ord att luftbubblorna skulle vara kvar (ända tills du ätit våfflorna? Här börjar vi ana fisande kossor!) ;D
Bakpulvret skulle tillsättas med en nypa, inte 2-3 tsk som amerikanska pannkakor behöver. Att dessa är torra o beska kan också bero på att amerikanarna ofta envisas med att använda bovetemjöl i sina "frukost-Wettex" >:(
Att ha sockerdricka i pannkakssmet har jag aldrig stött på tidigare, var har du läst det? Tveksamt om snåla husmödrar skulle släppa till den hårt ransonerade sockerdrickan till pannkakor när man inte ens hade socker i dom. Nej, halvsur mjölk, det var vätskan till pannkakor ;D
Pannkakor har väl alltid varit efter ärtsoppa? Mig veterligt har pannkakor inte varit någon varmrätt (utom på barnmenyn på restauranger) vad hade man i så fall som tillbehör? Du kanske menar tunn eller tjock fläskpannkaka?

Dennis-Kock

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 20
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #16 skrivet: 2008-04-25 12:15 »
Jag kan inte prova att göra din våffelsmet, jag har inget våffeljärn,så jag får tro dig på ditt ord att luftbubblorna skulle vara kvar (ända tills du ätit våfflorna? Här börjar vi ana fisande kossor!) ;D
Bakpulvret skulle tillsättas med en nypa, inte 2-3 tsk som amerikanska pannkakor behöver. Att dessa är torra o beska kan också bero på att amerikanarna ofta envisas med att använda bovetemjöl i sina "frukost-Wettex" >:(
Att ha sockerdricka i pannkakssmet har jag aldrig stött på tidigare, var har du läst det? Tveksamt om snåla husmödrar skulle släppa till den hårt ransonerade sockerdrickan till pannkakor när man inte ens hade socker i dom. Nej, halvsur mjölk, det var vätskan till pannkakor ;D
Pannkakor har väl alltid varit efter ärtsoppa? Mig veterligt har pannkakor inte varit någon varmrätt (utom på barnmenyn på restauranger) vad hade man i så fall som tillbehör? Du kanske menar tunn eller tjock fläskpannkaka?

då kanske det är bäst att köpa dig ett ;)
ja dom har ju det så dom är inte lika goda som våra "svenska".
Första gången jag stötte på det var när jag arbetade i sthlm med en fransk kökschef dom gjorde alltid så tydligen sen prövade jag och det blev gott ;)

att ha pannkaka som varmrätt går om du tex gör crepês eller gör vanliga plättar och sedan har laxröra gjord på färskost ;)
en bruleé är som en kvinna het på utsidan men kall på insidan ;)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4458
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #17 skrivet: 2008-04-25 17:26 »
ett gammalt knep som ofta användes så (då?) pannkakorna var till mat inte dessert.
Åh, jag tolkade detta som om man förr bara åt pannkakor som varmrätt, inte dessert.Crepes har t.o.m jag hört talas om ;)
Våffeljärn kommer jag aldrig att köpa något mer, jag vet inte hur många jag slängt ut (oftast i samband med en flytt) Dom står på min minimalistiska-köket-lista ;D

helfgren

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 271
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #18 skrivet: 2009-03-24 08:54 »
Livar upp tråden då det är våffeldagen imorgon .
Jag skulle vilja veta vad man kan servera till våfflor förutom sylt och grädde . Tycker det blir för mycket efterrätt av det hela .

MVH// Henrik
Carpe diem

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Våfflor
« Svar #19 skrivet: 2009-03-24 09:19 »
Man kan servera det mesta till våfflor :-) Om man gör en saltare variant (dvs inte efterrätt) kan man ha lite hackad spenat i och servera med räkor, skagenröra eller nåt sånt som förrätt. Kan också tänka mig att smulad gorgonzola eller annan grönmögelost är gott ?

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -