En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Garam Masala - att blanda sin egen  (läst 4040 gånger)

Chris

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 14
    • Visa profil
    • Äta bör man annars dör man
Garam Masala - att blanda sin egen
« skrivet: 2007-09-09 06:57 »
Under gårdagen lagade jag Tandoorikyckling och skulle då ha Garam Masala. Lite letande på nätet och jag hittade flera olika recept. Är det någon här som brukar blanda sin egen och som vill dela med sig av receptet?
Tre av recepten som jag hittade la jag på min blogg ifall någon är nyfiken på skillnader man kan hitta http://godmat.webblogg.se/1189312380_att_blanda_egen_garam.html.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6541
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Garam Masala - att blanda sin egen
« Svar #1 skrivet: 2008-01-08 09:41 »
Intressant, spiskummin, svartpeppar och kardemumma är det enda de är överens om... garam masala verkar vara ungefär som curry - det finns lika många blandningar som kockar.

På tal om curry - vad är egentligen den principiella skillnaden i karaktär mellan curry och garam masala?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Garam Masala - att blanda sin egen
« Svar #2 skrivet: 2008-01-08 12:33 »
Andreas: enligt www.indiacurry.com är skillnaden denna:

"Curry powder is blend of savory spices that are added at the beginning cooking curries. The blend varies from region to region, vegetable to vegetable, and meat to meats. Most common of all the spices are Cumin, Coriander, Turmeric, Fenugreek.

Garam In Hindi means Hot, and Masala means blended spices. However, Garam for Garam Masala means warm aromatic spices. So the Garam Masala is a blend of warm savory aromatic spices that are added near the end or at the end of cooking curries. The blend varies from region to region and recipe to recipe. Most common of all the spices are Cinnamon, Cloves, Cardamom, and Nutmeg."

Då kryddorna varierar så kraftigt, både för curry och garam masala, verkar alltså den största skillnaden vara att curry tillsätts tidigt i matlagningen och garam masala tillsätts mot slutet.
« Senast ändrad: 2008-01-08 12:35 av crlhrv »
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -