En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Recept: Espressokolor  (läst 2655 gånger)

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
Recept: Espressokolor
« skrivet: 2007-09-16 09:54 »


Det här gjorde jag igår, och det var så gott att jag måste dela med mig...

Espressokola

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl honung
1 msk espressokaffe
1 tsk havssalt

Blanda grädde, kaffe och salt i en tjockbottnad kastrull. Värm tills det nästan kokar, rör ner honungen och koka upp. Sänk värmen och småkoka tills smeten håller för ett fast kulprov, ca 130°C. (Använd en termometer!)

Häll upp i en smord form, och låt svalna helt innan du skär kolan i mindre bitar och slår in i papper.

ttt

Anne's Food - min matblogg

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6580
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Recept: Espressokolor
« Svar #1 skrivet: 2007-09-16 10:56 »
Oj! Försöker du ta livet av oss med sötsaker? Men fortsätt gärna, det är en underbar död! :)

Vad fint det ser ut med pappret, men det verkar väldigt pyssligt! Vill man vara lite lat kanske man kunde fuska och bara ha dem i en tät burk med smörpapper emellan...

Hur stora gör du dem ungefär och hur många blir det?

En sak till förresten - det är honung i dem, jag har för mig att jag hört sägas att honungssmaken försvinner när man hettar upp honung - stämmer det eller kan man förnimma någon honungsmak i dessa kolor?
Den som inte frågar får inga svar.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Recept: Espressokolor
« Svar #2 skrivet: 2007-09-16 11:16 »
De smakar fortfarande honung, men inte jättestarkt. Mest smakar de - såklart - espresso.  Det blir rätt många, jag räknade inte ordentligt men typ 30-40. Typ 2 *3 cm eller nåt i den stilen, kanske. Jag råkade tappa en del i golvet också. (Tips - det kan vara lite svårt att skära om de är kylskåpskalla.)

Visst är det pilligt att slå in, och det kan man förstås skippa. Jag ger bort mina kolor, och då är det trevligt att ha dem inslagna. För även om jag gillar att göra sånt här så är jag mindre förtjust i att äta det, i alla fall i några större mängder.. :)
Anne's Food - min matblogg

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -