En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Röd blomkål  (läst 12137 gånger)

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4465
    • Visa profil
Röd blomkål
« skrivet: 2007-09-26 17:00 »
I butiken hittade jag senast ett gult blomkålshuvud,inte visset gult utan färskt o fint o gult som curry. Röd blomkål stod det på skylten bredvid. I kassan sa tjejen att det inte var röd blomkål men hon visste inte vad det var. Vad är det? Är det så enkelt att det är gul blomkål? ???

Fredrik Goldhahn

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 184
    • Visa profil
    • www.eventkock.se
SV: Röd blomkål
« Svar #1 skrivet: 2007-09-26 19:36 »
Jag tror att det är "färgad" vanlig blomkål...
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1438
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #2 skrivet: 2007-09-26 20:38 »
Kan vi inte låta blomkål förbli vit, tomater röda och morötter orangea? Varför dessa konstlade färger? Är det restaurangbranschen som vill ha ett nytt häftigt utseende på grönsakerna?

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #3 skrivet: 2007-09-26 23:51 »
Dessutom så försvinner som regel alltid färgen närman upphettar råvaran. Bara kosmetiskt tjafs.Bättre vore om den var obesprutad. Om det nu är så ma vill ha färgad blomkål bätte att koka den i tex blå karamellfär mycket uppskattat.
« Senast ändrad: 2007-09-27 08:16 av roffekock »
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4465
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #4 skrivet: 2007-09-27 11:04 »
Det är nog medlemmar i matforum.nu som köper såna här underliga grönsaker,fotograferar dom o frågar sina medlemskompisar vad det är ;D
Hasse: glöm inte blå potatis.

Anso

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 108
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #5 skrivet: 2007-09-27 22:32 »
Men alltså förr i tiden fanns det fler olika sorter av det mesta. Kan vi inte korta in oss så vi bara har röda äpplen, gröna päron och gul lök också?
Dessutom kan man äta blomkål rå och då finns färgen kvar även om den skulle försvinna vid kokning...

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Röd blomkål
« Svar #6 skrivet: 2007-09-28 07:13 »
Fin bild Agneta!

Jag tror att det är "färgad" vanlig blomkål...

Färgad med vad - karamellfärg? ???
Den som inte frågar får inga svar.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #7 skrivet: 2007-10-23 14:23 »
Det är en variant av blomkål som upptäckes i Kanda på 70-talet:

http://www.ars.usda.gov/is/pr/1999/990707.htm

Sedan har den tydligen förädlats (avsikten var inte Haloween, utan att göra den nyttigare!)

http://www.nysaes.cornell.edu/pubs/press/2004/040412caulif.html

Det finns ju även lila och grön blomkål, inget konstigt alls.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Röd blomkål
« Svar #8 skrivet: 2007-10-30 08:58 »
Det var intressant, tydligen innehåller den gula(orangea) blomkålen 25 ggr mer A-vitamin - 320 micrograms of beta-carotene per 100 grams.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Röd blomkål
« Svar #9 skrivet: 2008-03-11 09:14 »
Apropå färgade grönsaker - hittade en Norsk artikel från 2006 och I Levanger (mellanNorge) finns en gård som producerar sådant och där står att " I fjor var gul blomkål årets greie" dvs 2005 - Norrmännen är visst steget före. Och 2006 var det provodling av vita och lila morötter, tydligen är de lila rosa inuti. http://www.byavisa.no/byavisa/artikler.php?artid=1071

Nån som sett vita eller rosa morötter i verkligheten?

Och varför kallar Norrmännen sina morötter för gulrøtter, borde det inte vara orangerötter?
Den som inte frågar får inga svar.

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #10 skrivet: 2008-08-26 09:10 »
Jag har provat lila blomkål, det var inte gott.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Röd blomkål
« Svar #11 skrivet: 2008-08-26 09:38 »
Ajdå. På vilket sätt inte gott, minns du ungefär hur det smakade?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
SV: Röd blomkål
« Svar #12 skrivet: 2008-08-26 11:04 »
gjorde blomkålsgratäng på gul och lila blomkål i veckan och det var jättegott, smaken var densamma enligt oss. Dessutom smakade vi båda färgerna råa på ett dippfat dan före.

Har användt både vita. lila och gula morötter på mitt tidigare jobb eftersom det är kulturväxter. Finns även i en storköksblandning Findus har -Klostergrönsaker
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Filippa

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 383
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #13 skrivet: 2008-08-26 15:17 »
Tror att vår lila blomkål inte var bra i så fall - jag tyckte den smakade ingenting ?

Romarin

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 71
    • Visa profil
    • gourmetodling & kökshemligheter
SV: Röd blomkål
« Svar #14 skrivet: 2008-11-05 17:53 »
Går att köpa fröblandningar från nästa år med färgade morötter hos [reklam borttagen av Andreas].

Har smakat lila och gula tidigare och de är hur goda som helst!

Det finns lila blomkål från Sicilien som är mycket god!  :D
 
« Senast ändrad: 2008-11-15 08:39 av Andreas »

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Röd blomkål
« Svar #15 skrivet: 2008-11-10 08:57 »
Går att köpa fröblandningar från nästa år med färgade morötter hos [reklam borttagen av Andreas]

Har smakat lila och gula tidigare och de är hur goda som helst!

Det finns lila blomkål från Sicilien som är mycket god!  :D
 

Det har gått att köpa frön till olika färgade morötter i snart 150 år! Allt är inte nyheter som presenteras som det.
« Senast ändrad: 2008-11-15 08:40 av Andreas »

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1013
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Röd blomkål
« Svar #16 skrivet: 2008-11-11 08:36 »
Kan vi inte låta blomkål förbli vit, tomater röda och morötter orangea? Varför dessa konstlade färger? Är det restaurangbranschen som vill ha ett nytt häftigt utseende på grönsakerna?

Det är inte konstlat, det är naturligt förekommande varianter, det är snarare konstlat med enbart vit blomkål.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -