En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Victorinox filékniv  (läst 6628 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1443
    • Visa profil
Victorinox filékniv
« skrivet: 2007-09-26 18:43 »
Under ett anfall av allmän frustration över livets grymhet, åkte jag till Clas Ohlson och terapishoppade en Victorinox filékniv med handtag av Fibrox. För denna betalade jag 289 kr. Bladet är 20 cm långt, flexibelt och märkt 5.3703.20. Är detta månne kvalitén på stålet?

Efter några drag på brynet blev kniven riktigt vass. Men den är för lätt enligt mitt tycke och handtaget känns riktigt billigt och plastigt med en tydlig fog som både känns och syns. Den känns som en kniv för kanske halva priset mot vad jag betalade. Jag tycker inte att Victorinox filékniv är prisvärd.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Victorinox filékniv
« Svar #1 skrivet: 2007-09-26 19:08 »
Siffrorna är bara Victorinox kod på kniven. Tex sista 20 innebär att bladet är 20cm.
En filekniv skall ju vara flexibel = tunn = lätt.....


Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Victorinox filékniv
« Svar #2 skrivet: 2007-09-26 19:43 »
Du kan ju alltid putsa ner fogkanten med ett fint sandpapper så slipper du känna den.

Rob

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 317
    • Visa profil
SV: Victorinox filékniv
« Svar #3 skrivet: 2007-09-26 21:00 »
Jag gissar att plasten är så mjuk att en mattkniv skulle vara bättre.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Victorinox filékniv
« Svar #4 skrivet: 2007-11-07 16:33 »
Fogkant? Inte på den jag har.. Men handtagen kräver rätt mycket jobb när den skall diskas efter ett gäng abborrar. Som suger åt sig och vägrar släppa.

ADW

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Victorinox filékniv
« Svar #5 skrivet: 2008-07-20 17:46 »
Tycker att nox filé kniv har fungerat ypperligt under åren och är enligt min mening en av dom absolut bästa redskapen när man ska parera & filéa...
Kock

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Victorinox filékniv
« Svar #6 skrivet: 2008-09-21 11:44 »
Nackdelen med Vicarna är framför allt stålet som från början var det franka Bonpertuis härdat till låga 52-54 HRC. På senare tid har man kört med ekv. AISI 440A som inte är mycket bättre. Dess största tillgång är korrosionsmotståndet. HRC 56. Lite för mjukt m a o för snäva eggvinklar. Dock är kornet ganska litet och väldistribuerat.


Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6581
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Victorinox filékniv
« Svar #7 skrivet: 2008-09-23 19:45 »
Välkommen till Matforum dePaul! Hårdhet och korrisionsmotstånd känner jag till men vad menas med att kornet är litet och väldistribuerat?
Den som inte frågar får inga svar.

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Victorinox filékniv
« Svar #8 skrivet: 2008-09-24 10:14 »
Metalliska material
Av Anders Sundman utg 1

"I en metallsmälta av ren metall som stelnar bildas små enhetsceller i allmänhet små kuber, i vilka metallens atomer är regelbundet ordnade. Kub läggs till kub vid stelnandet och aggregat av fast metall växer upp. Då de sista resterna av smältan stelnar, möts aggregaten av korngränser. (medeldiametern) av kornen hos vanliga legeringar är av storlek 10 x 50 µm.

Ett finkornigt material har bättre egenskaper "metalliska" än ett grovkornigt. Sträckgränsen höjs och utmattnings hållfastheten förbättras. Vid värmebehandling vid hög temperatur och tid sker en tillväxt i de större kornen på de mindres bekostnad och kornstorleken växer, därigenom kan de mekaniska egenskaperna försämras."


~Paul~

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -