En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Konstig vitlök? ("Solo")  (läst 27334 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
Konstig vitlök? ("Solo")
« skrivet: 2007-04-05 22:52 »
Vad var det nu igen för en konstig vitlök du berättade om häromdan Urban? Vad heter den, hur ser den ut och hur skiljer sig smaken från vanlig vitlök?
« Senast ändrad: 2007-04-08 14:18 av Andreas »
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök?
« Svar #1 skrivet: 2007-04-06 12:21 »
Hej Andreas

Vitlökssorten jag pratade om heter Solo. Solo är en kinesisk vitlök som till skillnad från vanlig vitlök består av endast 1 klyfta, eller ett enda runt stycke vitlök. Smaken är densamma som vanlig vitlök kanske något mildare. Solovitlök finns i tre olika varianter solo vitlök, super solo, king solo. Solovitlök är liten rund med ljust vitt skal, som ibland kan mixas med lite lila toner. Du kan köpa den på dom flesta affärer med ett någorlunda utbud. På ICA Maxi i Umeå finns den bredvid den vanliga vitlöken. Personligen så föredrar jag solo framför den vanliga, mycket pga. att den "nästan" alltid är riktigt fräsh jämfört med vanlig vitlök där klyftorna ofta har bruna fläckar och ibland är dom svampiga och mögliga.
« Senast ändrad: 2007-04-06 13:57 av Urban »

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #2 skrivet: 2007-04-08 14:25 »
Ah, tack så mycket för informationen!

Men en enda stor klyfta säger du; oftast när man lagar mat vill man ju bara ha en eller två klyftor, hur gör man då, täljer man loss en lämplig bit från Solo-löken och lägger tillbaka resten i kylen? Börjar det inte lukta vitlök i kylen då, eller lägger du den i en lufttät burk?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1360
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #3 skrivet: 2007-04-08 18:53 »
Allt beror väl på hur mycket eller hur ofta man använder vitlök helt enkelt. Den går juh att förvara ett tag i kylen efter man använt från den, i en plastburk tex. Eller så köper du en liten Solovitlök som är lika stor som 2-3 klyftor och använder hela på en gång.

Anne

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1083
    • Visa profil
    • Anne's Food
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #4 skrivet: 2007-04-08 22:55 »
King Solo använder jag också, gärna. Vanlig vitlök tycker jag ofta blir dålig fort, men den här håller kanonfint. Och den håller jättebra även om man skär bort en bit av den, om den bara ligger tätt packad. (I plastfolie, för min del.)
Anne's Food - min matblogg

crlhrv

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1301
    • Visa profil
    • Mina foton och allt annat
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #5 skrivet: 2007-04-20 16:15 »
King Solo använder jag också, gärna. Vanlig vitlök tycker jag ofta blir dålig fort, men den här håller kanonfint. Och den håller jättebra även om man skär bort en bit av den, om den bara ligger tätt packad. (I plastfolie, för min del.)
Ett tips, om du inte redan vet om det, är att köpa en liten lerkruka att lägga vitlöken i när du förvarar den i kylen. Det funkar också med en vanlig liten blomkruka (en sån brun i lergods) med någon form av lock över (inte plastfolie eller liknande). Jag hittade en för ändamålet avsedd kruka på loppis för en femma och helt plötsligt håller vitlöken i all evighet. Nästan.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #6 skrivet: 2007-04-21 08:38 »
Vad har själva krukan för funktion månne? Måste vara något med att löken får rätt fuktighet och kan andas?
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #7 skrivet: 2007-04-21 14:19 »
teracottakrukor liksom lergrytor drar till sig fukt! Pratiskt för att inte vitlöken ska mögla!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #8 skrivet: 2007-04-22 12:03 »
Har lite lätt feber idag så det kan hända att jag är svamlig, men blir inte krukan mättad med fukt när den stått några dagar i kylen, eller var tar fukten vägen?
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #9 skrivet: 2007-04-23 22:03 »
Ha inte lerkrukegods i kylskåp! *för sjutton* ;-) De trivs bra ute i friska luften på köksbänken och vitlökarna mår bra mkt bättre!

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #10 skrivet: 2007-11-06 14:23 »
Skakar liv i Solo tråden.. Nu när ändå "alla" snorar och hostar.

Min fundering, borde man inte kunna göra nått gott på dessa? Hacka och pressa i all ära, men att lägga in, köra i ugnen, steka och koka(?).. Liknar ändå lite potatis på ett sätt.
Hela vanliga vitlökar i klyftor är ju gott att fräsa med bacon tills dom blir mjuka och har i Carbonaran..

Ska vi börja med att lägga in? Hur göra? Ska man hetta upp dessa små liv innan oljan dränker dom? Lite mjuka och milda får dom ju gärna bli..

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #11 skrivet: 2007-11-07 08:17 »
Jag har bara köpt solo en gång så jag har ingen större erfarenhet av dem - men tror du inte att det är knepigt att få dem helt genomlagade i helt skick då de är så stora?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #12 skrivet: 2007-11-07 09:33 »
Ja, hela blir ju svårt.. Men om man "förlagar" hela och sen delar på sisådär fyra sex klyftor?
Hur kommer det sig att Du inte köper Solo? Kanske inte poppis hemma med vitlök?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6575
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #13 skrivet: 2007-11-07 12:24 »
Ja förlagar man eller delar så fungerar det säkert bra. Men man kanske skulle prova ugnsbaka en hel sololök och se vad som händer.

(Jodå jag gillar vitlök men jag tycker "förpackningen" på en vanlig vitlök - dvs mindre klyftor där man kan ta valfritt antal är mer praktisk eftersom det är sällan det blir några jättemängder man använder.)
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #14 skrivet: 2007-11-07 16:09 »
Blir säkert kyckling i helgen så jag testar med solo då, morötter delade på längden och gula hela lökar blir ju sååå gott med kycklingen. Vanliga vitlökar är för små att ha i ugnen så länge.

Jo, solo är ju lite lat vitlök, passar mig utmärkt..  ;) Men så händer det att det blir lite mycket ibland å! Gott i mun, illa för magen.

johama

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 1
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #15 skrivet: 2009-03-31 15:30 »
Denna vitlök har en annan trevlig egenhet, det är att jag kan äta den trotts att jag är allergisk mot vanlig vitlök. Jag svullnar i halsen om jag äter vanlig vitlök men jag slipper denna reaktion av Solo.

/Björn

Jenny Herz

  • Gäst
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #16 skrivet: 2012-11-01 17:18 »
Jag läste just ett recept pa nätet som jag blev sugen pa att testa. Mototsoppa med hela solovitlökar i. Later gott.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4465
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #17 skrivet: 2012-11-02 09:39 »
Jag läste just ett recept pa nätet som jag blev sugen pa att testa. Mototsoppa med hela solovitlökar i. Later gott.
Låter lite udda men kanske är gott. Kan du inte ge oss receptet? (under förutsättning att soppan var god alltså  ;D)

Leif Lallerström

  • Gäst
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #18 skrivet: 2013-03-08 21:04 »
Hej alla soloanvändare! Jag brukar skala ett antal solo-lökar och mixa med rapsolja. Står sig veckovis och grymt enkelt att dosera efter behag. Prova gärna!

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: Konstig vitlök? ("Solo")
« Svar #19 skrivet: 2013-03-12 15:34 »
Hej alla soloanvändare! Jag brukar skala ett antal solo-lökar och mixa med rapsolja. Står sig veckovis och grymt enkelt att dosera efter behag. Prova gärna!

Vad är definitionen på "står sig"?

http://www.theolivepress.com/blog/entry/be-aware-of-the-risks-of-botulism-with-homemade-garlic-infused-oil/
http://www.ext.colostate.edu/pubs/foodnut/09340.html

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -