En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Pizzasallad  (läst 30003 gånger)

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
Pizzasallad
« skrivet: 2007-10-01 20:24 »
Hur gör ni pizzasallad? Jag gör så här:

Fint strimlad vitkål slakas genom att läggas i kokande vatten under en minut. Den kyls sedan snabbt under rinnande kallt vatten.

Dressingen gör jag av:
1 del neutral olja
1,5 delar vitvinsvinäger
2-3 delar vatten
salt
grovmalen svartpeppar
torkad dragon

Proportionerna till dressingen beror naturligtvis på tycke och smak. Det är bara bra om man är lite brutal när man blandar salladen. Jobba gärna rejält så att kålen krossas lite. Salladen blir som bäst om den får stå i kylen över natten.

kryddburken

  • Kock
  • *****
  • Antal inlägg: 976
  • Li - Kryddburken
    • Visa profil
    • Kryddburken - matblogg
SV: Pizzasallad
« Svar #1 skrivet: 2007-10-01 21:23 »
Hur gör ni pizzasallad? Jag gör så här:

Fint strimlad vitkål slakas genom att läggas i kokande vatten under en minut. Den kyls sedan snabbt under rinnande kallt vatten.

Dressingen gör jag av:
1 del neutral olja
1,5 delar vitvinsvinäger
2-3 delar vatten
salt
grovmalen svartpeppar
torkad dragon

Proportionerna till dressingen beror naturligtvis på tycke och smak. Det är bara bra om man är lite brutal när man blandar salladen. Jobba gärna rejält så att kålen krossas lite. Salladen blir som bäst om den får stå i kylen över natten.

jag gör precis som du men utan vattnet! jättegott med dragon i! Smakar som bäst efter nån dag i kylen & den håller ju sig en hel vecka!

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Pizzasallad
« Svar #2 skrivet: 2007-10-02 16:09 »
Jag brukar sällan slaka den. Däremot strimla fint i maskin.

Dragon har jag aldrig i - oftast oregano. Olivolja istället för neutral olja. Ibland en liiten klick senap.

Den färdiga salladen får gärna stå ett bra ett tag och dra.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #3 skrivet: 2007-10-02 18:00 »
Senap låter spännande. Det ska jag prova. Vilken sorts senap använder du? Söt, torr, stark, mild?

Om du aldrig har provat med dragon, så rekommenderar jag att prova någon gång. Det ger en mycket fin brytning.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #4 skrivet: 2007-10-03 08:03 »
Jag gör salladen som du Hasse, men jag vill ha inlagd paprika i också.

Tette

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 7
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #5 skrivet: 2007-10-04 10:08 »
Hej

Varför inte prova creolsk kålsallad?

1 kilo strimlad vitkål blandas med en dressing gjord av...

2 köttbuljongtärningar (upplösta i en halv dl kokande vatten)
1 msk tabasco
½ dl vitvinsvinäger
1 dl olivolja (så neutral som möjligt)
1 msk grovmalen Svartpeppar
salt efter smak

Blanda allt och låt stå i minst 2 timmar innan du serverar den till höstens sista grillade köttbitar.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #6 skrivet: 2007-10-04 10:26 »
Klart intressant. Är det en nackdel att slaka kålen?

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #7 skrivet: 2007-10-04 13:51 »
"Höstens sista grillade köttbitar"? Är det det man grillar precis innan första snön faller? Och varför kan man inte ha den till vinterns första grillade köttbitar?
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Tette

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 7
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #8 skrivet: 2007-10-04 16:23 »
Ja ja... Jag är ju inte så fantasifull att jag grillar när det är under 17 plus

Klart du kan slaka den och är det ännu viktigar att låta den rinna av ordentligt.

//Tette

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #9 skrivet: 2007-10-04 16:30 »
Välkommen hit, Tette!

Två buljongtärningar i en halv deciliter vatten. Det borde bli rejält kraftigt. Går det lika bra med lite koncentrerad fond?

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Pizzasallad
« Svar #10 skrivet: 2007-10-04 21:21 »
Hasse: mild senap, tillsätter bara ibland bara just så pass att det ger aningens mustigare smak.

Ska prova med dragon, men blir det inte bearnaise då? :)

Agneta: just det paprika ja det glömde jag, såklart skall det vara röd paprika i. (Fast brukar inte använda inlagd.)
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1439
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #11 skrivet: 2007-10-04 22:20 »
Andreas, nej det blir inte bearnaise. Det saknas ju både ägg och smör!   :D

Skämt åsido, som grönsakshandlaren sade, dragon ger en mycket fin brytning mot den sura vinägern.

Tette

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 7
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #12 skrivet: 2007-10-05 22:12 »
Jo själva bulongblandningen blir rätt stark, mrn den ska ju å andra sidan blandas ut med 1 kilo kål.

Visst kan man ta koncentrerad fond istället, men jag vet inte hur mycket... jo, men 2 msk då kanske. möjligt att du kan skippa vattnet helt.

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #13 skrivet: 2007-10-05 23:49 »
Ja ja... Jag är ju inte så fantasifull att jag grillar när det är under 17 plus

Klart du kan slaka den och är det ännu viktigar att låta den rinna av ordentligt.

//Tette

Jag grillade ikväll... Gina Trikå i skivor.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #14 skrivet: 2007-10-06 19:07 »
Går även att "slaka" med enbart salt.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #15 skrivet: 2007-10-09 07:51 »

Sweber

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 415
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #16 skrivet: 2007-10-09 08:49 »
Min ena 12-åring har börjat bli klädintresserad och känner till Gina Tricot(stavning?) och min andra 12-åring gillar grillat kött, främst Entrecote(stavning?). Uttalas liknade och upplagt för missförstånd. Den köttglada ville ha grillad ginatrikå härom dagen.

Svårare än så är det inte helt enkelt.  ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4468
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #17 skrivet: 2007-10-09 09:48 »
Haha,nu har du skapat ett efterhängset uttryck; jag tänkte genast att jag ville också ha Gina Tricot i kväll ;D

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6579
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Pizzasallad
« Svar #18 skrivet: 2007-10-09 10:38 »
Nu blev det väldigt OT här men Gina Trikå är nästan lika bra som Elkas Harry Kuvert. :)

Går även att "slaka" med enbart salt.

Hur länge tar slakningen då? Blir kålen inte väldigt salt?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Pizzasallad
« Svar #19 skrivet: 2007-10-09 10:47 »
Försökte göra en kok-slakad sallad till Kryddburkens pizza i helgen, den blev trist och tråkig. Jag tror att det beror på att jag har fel vinäger, vitvins från Zeta.
Som att det inte är någe drag, syra om jag får säga det själv.

---

Känns lite som Harry Kuvert och Gina Trikå behöver en egen tråd att flörtas i?  ;)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -