En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?  (läst 19882 gånger)

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« skrivet: 2007-10-06 10:29 »
Näringmässigt innehåller kaninkött: 21% protein,10% fett och ca 1% kolhydrater.Smaken påminner om hönskött och är mycket lättsmält. OBS kaninkött är inte besiktningspliktigt och bör därför alltid serveras genomkokt alt. genomstekt. Kan tillagas som kalv,höns el hare som den är släkt med. ;D

...ett utomordentligt gott kött som tyvärr inte brukas i större omfattning av oss svenskar.Och frm.för allt magert och fritt från olika konstigheter. 8)

Har du något bra recept?

Jag vill gärna hänvisa till detta inlägg som jag tycker verifierar ovan sagda
http://www.livsmedelssverige.org/forum/viewmsg.cfm?InlaggId=590&ForumId=17
« Senast ändrad: 2007-10-26 09:35 av roffekock »
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #1 skrivet: 2007-10-09 07:48 »
Jag tycker det bästa man kan göra med kanin är att koka den o ha dillsås (med ättika i) till. Ättikan tar bort den lite söta smaken som kanin har. Borde fungera med wokad kanin med sötsur sås också.

Kimma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #2 skrivet: 2009-02-26 20:44 »
Jag tycker det bästa man kan göra med kanin är att koka den o ha dillsås (med ättika i) till. Ättikan tar bort den lite söta smaken som kanin har. Borde fungera med wokad kanin med sötsur sås också.
Kanin har ingen söt smak. Det får den i så fall för att folk lägger den i mjölk vilket inte behövs med dagens kaninkött då de föds upp på pelleterat foder som inte ger nån bismak.

Per-Erik

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 175
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #3 skrivet: 2009-02-27 07:50 »
Var hittar man kanin?

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #4 skrivet: 2009-02-27 09:17 »
Kaninrullader (3-4 p)

Ingredienser:
- 2 större, urbenade bitar av låren
- 2 större morötter
- 2 purjolökar
- 2 gula lökar, grovhackade
- 30 g vetemjöl
- salt
- peppar
- rosmarin
- 2 vitlöksklyftor
- smör

Arbetsgång:
Banka ut det urbenade köttet till fina skivor. Pressa vitlöken och smörj ena sidan av kaninköttet med den. Salta och peppra denna sida.

Blanchera morötter och purjolök i lättsaltat vatten. Skär dem i lika stora bitar som köttet. Lägg morötterna inuti purjobladen och placera två av varje på var sin kaninskiva. Rulla nu in morots/purjoknytet i kaninköttet och fäst med en tandpetare eller bind med ett snöre. Salta och peppra också på utsidan.

Hetta upp en stekpanna, klicka i smör och lägg i den grovhackade löken. Bryn en stund så att löken får en svagt gyllene färg. Placera sedan rulladerna i pannan och bryn dem runt om tills de har en vacker färg.

Addera resten av den blancherade purjon och morötterna samt rosmarinen. Om det finns någon vitlök kvar så är det bara att tillsätta den också, det blir inte sämre av det ;). Tillsätt ca 1½ dl vatten. Inte mer! Sjud nu på svag värme tills köttet är genommjukt. Var observant på att vattnet inte kokar bort! Det är mycket viktigt. Skvätt därför i mer vatten under hela proceduren men inte mer än att nivån är hela tiden densamma som från början.

Ta ut rulladerna när de är färdiga. Passera nu såsen. Ställ tillbaka grytan på plattan och klicka i smöret. Pudra med mjöl (bottenredning) och ge den en fin gulbrun färg. Häll tillbaka såsen och rulladerna och värm igenom så att såsen tjocknar. Om såsen skulle visa sig vara för tjock så är det bara att späda med vatten.

Servera med ris och garnera med färsk persilja. En god huvudsallat till är gott. En stor öl avslutar sätter pricken över i-et.

~Paul~


dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #5 skrivet: 2009-02-27 09:17 »
Var hittar man kanin?
Bl a på Citygross, där den går att beställa.

~Paul~

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #6 skrivet: 2009-02-27 12:34 »
Tack Paul för ett ett trevligt receptur ska tillagas så fort råvara finns. ;D

/rolf
Matforum är bäst

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #7 skrivet: 2009-02-27 12:55 »
Ingen orsak. Jag har några fler om du skulle råka vara intresserad ;).

~Paul

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #8 skrivet: 2009-02-27 13:11 »
ABSOLUT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #9 skrivet: 2009-02-27 17:20 »
Instämmer med roffekock, fler kaninrecept tack!

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #10 skrivet: 2009-02-28 10:04 »
OK, är lite upptagen i helgen men återkommer med fler recept på måndag :).

~Paul~

Kimma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #11 skrivet: 2009-02-28 11:39 »
Bl a på Citygross, där den går att beställa.

~Paul~
Jasså ?? Vet du var de köper in den ifrån?

dePaul

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 372
    • Visa profil
    • dePaul's knives
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #12 skrivet: 2009-02-28 12:38 »
Jasså ?? Vet du var de köper in den ifrån?
Nej tyvärr. Men jag skulle inte bli förvånad om den kom från Polen ;).

~Paul~

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #13 skrivet: 2009-02-28 17:41 »
Kanin med lök, pancetta, och örter

2 kaniner
3 kvistar timjan
Toskansk kanin

1 kvist rosmarin
Olivolja
Salt och peppar
2 dl äppelcider
16 skivor pancetta
24 syltlökar
2,5 dl kycklingbuljong

Stycka kaninen och gnid delarna med olja och örter. Bryn först pancettan och sedan köttet. Slå över cider och buljong och koka köttet klart. Blanda sist i syltlöken.

 
Video meliora proboque deteriora sequor

Jonas

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 134
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #14 skrivet: 2009-02-28 19:17 »
Bl a på Citygross, där den går att beställa.

~Paul~

Jag trodde dom sprang omkring i skogen ;)

Kimma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #15 skrivet: 2009-04-12 16:05 »
Näringmässigt innehåller kaninkött: 21% protein,10% fett och ca 1% kolhydrater.Smaken påminner om hönskött och är mycket lättsmält. OBS kaninkött är inte besiktningspliktigt och bör därför alltid serveras genomkokt alt. genomstekt. Kan tillagas som kalv,höns el hare som den är släkt med. ;D

...ett utomordentligt gott kött som tyvärr inte brukas i större omfattning av oss svenskar.Och frm.för allt magert och fritt från olika konstigheter. 8)

Har du något bra recept?

Jag vill gärna hänvisa till detta inlägg som jag tycker verifierar ovan sagda
http://www.livsmedelssverige.org/forum/viewmsg.cfm?InlaggId=590&ForumId=17
Kanin innehåller 4% fett och 0% kolesterol enligt svenska livsmedelsverkets laboratorietester, var har du fått dina siffror ifrån?

Mvh
vice ordf. kaninproducenternas förening

Kimma

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 5
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #16 skrivet: 2009-04-12 16:06 »
Nej tyvärr. Men jag skulle inte bli förvånad om den kom från Polen ;).

~Paul~
Nej är rädd att du har rätt. :(

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #17 skrivet: 2009-04-12 16:56 »
Såg att Maxi hade fryst tamkanin. Ska kolla ursprung nästa gång.
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4445
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #18 skrivet: 2009-04-13 10:04 »
Kanin innehåller 4% fett och 0% kolesterol enligt svenska livsmedelsverkets laboratorietester
Enligt Fineli innehåller kaninkött 8,7% fett. Har dom fetare kaniner i Finland? (51,7 mg kolesterol)
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=737&lang=sv

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
SV: Kaninkött ett fullvärdigt livsmedel?
« Svar #19 skrivet: 2009-04-14 14:22 »
I dagsläget slaktas i Sverige ca 1 milj. kaniner varje år ändå är bristen skriande stor.

Framtidens livsmedelshit tro mej.

/rolf
Matforum är bäst

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -