Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2013-09-27 13:21
Lite bättre referenser:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3324851/

https://www.mja.com.au/journal/2009/190/9/association-between-tick-bite-reactions-and-red-meat-allergy-humans

http://www.naaf.no/Documents/1.%20Allergi%20i%20Praksis/3%20-%202013/Sider%20fra%20Aip_3_2013_Starkhammar_vanHage.pdf

och Galaktos-alfa-1,3-galaktos (alfa-Gal) finns alltså på ytan av proteiner i andra däggdjur än primater, och kommer till oss via fästingarna om de tidigare sugit blod från ett annat däggdjur. Alla fästingar överför alltså inte  denna kolhydrat vid bett.
Skrivet av Andreas
 - 2013-09-26 13:39
På Södersjukhuset har nästan 50 fall med patienter där köttallergi kopplad till fästingbett konstaterats. Symtomen kommer i regel 2-7 timmar efter köttintag. Kända symtom är nässelutslag, rodnad och svullnad i ansiktet, illamående, dirré och buksmärtor. Dessutom för hälften av patienterna andningspåverkan och blodtrycksfall. Den som drabbas får helt enkelt avstå från att äta kött från ko, gris, lamm och vilt för resten av livet.

Boven i dramat tros vara en kolhydrat kallad alfa-gal, den finns hos fästingar och hos fyrfota däggdjur, men inte hos människor. Den som blir fästingbiten löper risk att utveckla allergiantikroppar mot alfa-gal. De flesta har råkat ut för minst 10 fästingbett innan utveckling av köttallergi.

I USA finns 1000 kända fall, och där kallas köttallergi för "alpha-gal allergy".

Källor
¤ http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svensk-studie-ger-svar-pa-allergigata/
¤ http://www.allergia.se/index.php/artiklar/23-6-13-sekottallergi

Annonser

Powered by EzPortal