Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: annamaria skrivet 2007-10-27 23:12

Titel: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-10-27 23:12
Jag är på sås-jakt!!! Ge mig några tips...snälla. Framförallt kalla såser. Har tröttnat på mina...vill inte ha de vanliga - vill ha nytänk!!!
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Urban skrivet 2007-10-28 15:51
Vilka är dom vanliga såserna?. Nämn dom som du tycker är vanliga så man vet vilka man kan utesluta.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-10-28 19:54
Okej...vanliga såser: tzatsiki, tomatsås, romsås, raita, vitlökssås, bearnaise, hollandaise, brun sås, vit sås, creme fraichesåser - med vitlök och kryddor.  Önskar med andra ord - lite andra kryddsättningar. Kanske med dragon, timjan, chili osv. Varma såser går också bra. Kan passa till det mesta kyckling, kött, fisk, sallader. Kanske god sås som kan blandas med sallad?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-10-28 22:14
Chilisås + citronsaft + spiskummin + olivolja, salt och peppar ger en utmärkt sås till t.ex. grillat eller bulgursallad.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-10-29 13:56
Kalasbra!! Precis sånt menar jag!! :)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-10-31 21:20
Det är tydligen fler än jag som har såstorka :D :D
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-10-31 22:10
Skirat smör?

Skämt åsido, när du räknar upp vanliga såser så ingår i stort sett alla såser jag kan. Så det är kanske inte helt lätt, åtminstone inte  för en amatör som jag, att komma med nyheter.

Majonnäs och créme fraiche kan blandas och kryddas efter smak, t.ex. med curry. Men det visste du väl redan?     :D
Titel: SV: Såser
Skrivet av: pipopp skrivet 2007-10-31 22:15
Jag tror det beror på en personliga matskapande. Jag tänker aldrig sås i första ledet, det kommer på slutet när öviga komponenter i måltiden satt sig.
Jag tänker oftast först grönsaker, sedan sovel. Efter det någon passande stärkelse-fiber-bulksak som pasta, gryn eller potatis.
Om det sedan ser vackrare ut eller om någon smak saknas så blir det en sås till.

Kanske som en musiker, en del tar texten först, andra skapar melodin först. En del köper färdiga låtar av andra. :-)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-11-01 10:14
Jag börjar med texten...jag menar sovlet. Det är den jobbiga delen; eftersom jag bojkottar inplastade filéliknande saker blir det råvaror som ofta behöver förberedas. Har man valt sovel börjar man ana vilken typ av sås man ska göra till (inte gärna bearnaisesås till kroppkakor o likn) men ibland tryter ideérna. Har man riktig idétorka kan man alltid ta till böcker; för endast 49:- får du "Goda såser" på AdLibris.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Kari skrivet 2007-11-01 10:38
Hemma här äter vi kanske varm sås en eller två ggr på ett år.. Men kall sås på matlagnings yoghurt i "hink" slinker ner oftare.

Senast - matyoggi, citron och kapris som hackades smått och ett gäng hela som dekoration. Fräscht och överraskande gott till stekta abborrfiléer.

Rätt mycket i en sån "hink" men å andra sidan håller den 3-4veckor efter öppnande. Iaf Lindals tukiska och den grekiska man köper på Lidl.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-11-01 15:43
Håller helt med om att yoghurten är kalasbra! Bara ett litet bekymmer - jag och dottern är laktosintoleranta. Tyvärr så är den laktosfria yoghurten inte alls god. Den är tunn i både konsistens och smak. Tänk om någon kunde göra en laktosfri tjock och krämig yoghurt! Däremot är den laktosfria lätt creme fraichen bättre än den "vanliga" fakstiskt - kan rekommenderas - den är krämigare och inte så tunn.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-01 19:06
Jag gillar jordnötssås och så finns det goda såser med mörk choklad. Frukt-, bön- eller grönsaksbaserade såser är kanske också ett alternativ?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-11-01 19:44
Bönsås önskas gärna, finns recept också kanske? Grönsaksvariant också väldigt gärna!!  :)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-11-03 11:53
Tyvärr har jag inte recept på nån sån sås, jag spånade bara över möjliga såstyper där på slutet.

Hittade en kikärtssås här som används till blomkål, den kanske kan vara något?
http://www.icakuriren.se/recept_visa.asp?iId=2005

Annars får vi hålla tummarna för att nån annan på forumet har nåt bra bönsås eller grönsakssåsrecept!
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Susanna.S skrivet 2007-11-08 11:03
Gjorde en god och enkel kall sås på Creme Fraich, sweet chili och vitlök
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2007-11-10 20:41
Vad hade du sweet chili-såsen till? Låter gott!
Titel: SV: Såser
Skrivet av: sarkku skrivet 2008-02-26 17:49
Citat från: Andreas skrivet 2007-11-01 19:06
Jag gillar jordnötssås och så finns det goda såser med mörk choklad. Frukt-, bön- eller grönsaksbaserade såser är kanske också ett alternativ?


Finns de nåt bra recept på jordnötsås??
Testade för ett tag sen, men va sådär
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Kari skrivet 2008-02-26 19:14
Matlagningsyoghurt på hink är en universal hemma hos oss - speciellt till kall sås och dipp. Vad ska den vara till? Undrar nyfiken i en strut..

Om det ska vara vitlök i så gör den flera timmar innan så det hinner dra sig ordentligt.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-02-27 19:12
Visst är yoghurten underbar! Men inte för en laktosmage tyvärr....ingen vill umgås med mig då. Jordnötssås gjorde jag för något halvår sedan. Jag minns inte exakt - jordnötssmör, kokosmjölk och lite röd currypasta var det i alla fall i den. Jag är inte så förtjust i det tyvärr.

Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-05-28 19:11
Nu tänkte jag liva upp den här gamla tråden igen. Jag är på jakt efter goda fisksåser. Fisk lagar jag väldigt sällan men nu när Halldins lax har kommit in i mitt matliv så vill jag laga mer fisk. Just nu så vill familjen leva av lax med hollandaisesås (på påse).

Så dela gärna med dig av fisksåser. Kalla som varma. Traditionellt som nytt. Till kokt, grillad eller stekt ja vilken sorts fisk som helst.

Remoladesås - hur gör man det? Hollandisesås på riktigt?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-05-28 21:41
Jamen, till halldins lax brukar vi alltid göra laxsås från ålsten, också från annasmat, välidigt god.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Cohen skrivet 2008-05-31 21:50
Den klassiska såsen till lax är ju den vanliga hovmästarsåsen (ibland kallad gravlaxsås). God men kanske en smula tråkig tycker jag. Recepten varierar lite mellan olika källor, men är i grunden ganska likartade.

Annars kan man ju tänka sig en kall sås, baserad på creme fraiche/majonnäs/gräddfil eller liknande, smaksatt med färska örter eller kryddor. Dill passar till mycket, men experimentera dig fram efter egen smak.

Romsås, också baserad på något av ovanstående, är också alltid gott.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-06-01 15:46
Jag håller med dig om hovmästersåsen - den är lite uttjatad. Den är dessutom godare blandad med creme fraiche så blir smaken rundare.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Mr.Barbeque skrivet 2008-06-07 22:27
En enkel och fräsch sås som passar till mkt är gräddfil, senap, gräslök och lite salt. Kanske även vitlök?

Mums!
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-06-08 19:12
Använder du grov, fransk eller vanlig svensk senap?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Mr.Barbeque skrivet 2008-06-08 22:05
Det mesta funkar faktiskt, igår gjorde jag faktiskt på riktigt grovkornig.. Antar att det är smakskillnad, men har inte provat sida vid sida så..
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2008-06-16 14:36
Är det lönt att fråga efter varma såser i den här tråden eftersom det är grejjerna jag är ute efter. (anderas vad sägs som att ha 2 trådar Varm respektive kall) ;:P

Men kommigen och ös på med lite sjyssta varma såser :)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-06-16 17:25
Självklart är även varma såser med här!!

Den här såsen kom till när jag skulle steka oxfilé - då blir det ingen steksky och kalvfond är perfekt då. Har man egen hemkokt fond så är ju det härligt men det hade inte jag....
Ska kolla vidare i mina såsgömmor....men testa den här den är supergod och enkel!

Chili och grönpepparsås med rödvinstouche

½ gul lök
½ färsk röd spansk chilipeppar
1 pressad vitlöksklyfta
10 grönpepparkorn (torkade)
2 tsk kinesisk soya
3 dl kalvfond
½ dl rödvin
3 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
maizena redning

Hacka löken. Dela chilipepparn, skrapa ur kärnorna och de vita väggarna. Finhacka en halv chilipeppar. Fräs lök och chilipeppar. Tillsätt grönpeppar, vin, kalvfond, soya och vitlök. Sjud ca 10-15 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Sjud en stund till. Sila såsen ner i en gryta. Red med maizena redning till önskad konsistens. Såsen går utmärkt att förbereda, gör allt klart fram till att såsen ska silas. Låt såsen gärna stå (osilad) då såsen får ytterliggare smak.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Rasmus skrivet 2008-06-16 22:05
Jag knåpade ihop en läcker morotssås idag. Jag åt den ljummen, men den passar säkerligen lika bra såväl varm som kall.
http://vegologi.blogspot.com/2008/06/morotsss-med-kummin-och-ajvar.html

Några av mina andra såser är rostad gul paprikasås med frukter: http://vegologi.blogspot.com/2008/06/pasta-med-fruktig-gul-paprikass-och.html

Spenat- och kokossås: http://vegologi.blogspot.com/2008/04/spaghetti-med-spenat-kokosss.html

Mungbönssås med grönsaker: http://vegologi.blogspot.com/2008/04/mungbnsss-med-grnsaker.html
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Milla skrivet 2008-06-17 20:56
Som kallsås är det gott att mosa fetaost och blanda med créme fraiche eller yoghurt, finhackad rödlök och grovmalen svartpeppar. Går att smaksätta med lite majonnäs också om man vill, men behövs inte alls. Funkar jätte bra med "falsk" fetaost i tärningar som ligger i vitlöksolja i glasburk, ger lite extra krydda åt såsen.

En enkel kallsås till grillat är mossad banan, lite créme fraich och curry. Måste göras precis innan servering för annars blir bananen brun.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-06-18 10:38
Milla din sås hålls högt en otroligt bra sås eller bas om man vill ha till sommarns grillning, den kan varieras i all oändlighet och är alltid lika god.

Ha en trevlig Midsommar Milla.

/rolf

prova att lägga in 1-2-3 lagsströmming i denna sås mUUUMMMMMS
Titel: SV: Såser
Skrivet av: matlagarn skrivet 2008-11-03 09:25
Lyfter tråden igen:

Underbar sås till kött:

Smält socker i en kastrull, rör tills kristaller saknas. Tillsätt rödvin & balsamico samt lite timjan. Reducera till hälften och tillsätt kalvfond och smaka av med några droppar tryffelolja (hackad tryffel+olja om det är fest). Blanka av med lite smör. Såsen blir väldigt smakrik och det blir perfekt med några små ränder eller droppar av den. 

Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-11-03 14:52
Den såsen till en lagom blodig filé....mmmmm
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Tommy skrivet 2008-11-20 10:18
Hej alla på sås-tråden!

Det finns en rolig kock som heter Olle Mossberg. Jag var på en föreläsning av honom där han yrade runt på en scen och lagade mat!
Det var vansinnigt inspirerande och ett löjligt enkelt tips som han visade var en sås som han serverade till allt möjligt men särskilt till rökt lax och vilt!?

Här är receptet:

"Myrens Dröm"

2 dl Creme Fraiche
2 msk Hjortronsylt

Har ni skådat enklare? Testa och bjud på det nån gång och fråga vad gästerna tror att såsen består av. Dom kommer att gissa helt fel!


Några liknade såser han beskrev var följande:

"Björns lilla röda"  2 dl Creme Fraiche, 2 msk rårörd lingonsylt
"Hösten"  2 dl Creme Fraiche, 2 msk äpplemos
"Sivs lilla röda"  2 dl Creme Fraiche, 1 msk mosade röda vinbär

/Tommy
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Pekka skrivet 2008-11-20 10:32
Tommy : Kan bara instämma.
I vardagen, när man kommer hem vid 18-tiden, känner man sällan för att göra alltför komplicerad matlagning.
För ett par år sedan testade jag att koka upp ca 1 dl matlagningsyoghurt och blanda i ca 2 msk kalvfond. Tillsatte därefter lite soja för sälta och färg och smakade av med salt o peppar. Blev riktigt trevligt.
Tetstade att servera denna vid en bjudning vi hade för några av våra vänner och samtliga krävde att få receptet..
De tittade lite konstigt på mig när jag berättade... ;)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Tommy skrivet 2008-11-20 11:53
Helt klart Pekka!

Enkelt är både bra och gott oftast!

Mer roliga tips önskas.

/Tommy
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Romarin skrivet 2008-11-20 16:09
Ägg och persiljesås till kokt torsk är jättegott tycker jag. Eller varför inte en räksås till panerad fisk!   
Titel: SV: Såser
Skrivet av: ena skrivet 2008-11-20 21:26
en aningen udda sås är att mosa banan o blanda med lika delar Sweet Chilisås...sen i med valfri mängd grovhackade jordnötter. Klart!!

Denna sås har jag ätit till grillad kyckling, till grillbuffé, vegetariska biffar, sallad och till vaniljglass och den är lika god till alltihop :)
Antar att man kan ha i lite matlagningsyogurth om man vill ha den mildare...

Varm sås...där är favoriten Currysås á la ena :)

Finhacka 1 gul lök o ett stort syrligt äppel samt rotselleri (ungefär lika mkt som det blir av löken)
Fräs allt i matolja tills det blir mjukt och ös sen i önskad mängd curry. När den fräst till sig ordentligt så häller man på kyckling eller grönsaksfond, ca 3 dl och det hela får koka ihop en stund. Sen häller man i 1-2 dl creme fraiche och låter det hela koka upp igen. Smaka av med salt o peppar, ev lite råsocker om det känns som det behövs...och slutligen nån tsk torkad dragon och en driva finhackad färsk persilja :)
Suverän till kyckling och vegetariska morotsbiffar...
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-11-21 21:44
Här är ännu en supersnabb och väldans god sås:

Röd sås (ja det heter bara det...)

1,5 dl chilisås (vanlig typ heinz)
1,5 dl sirap
curry efter tycke och smak
lite sambal oelek

Blanda allt och låt stå någon timme.

Serveras till det mesta.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Grottkvinnan skrivet 2009-05-15 16:18
Till fisk brukar jag göra en kall sås med creme fraiche bas, hackad lök (helst röd), lite kaviar (kalles) och dill. Man får vara lite försiktigt med kaviarn och smaka av, det är lätt att det bara smakar kalles om det.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: kryddburken skrivet 2009-06-11 21:38
En väldigt god romsås kommer här :
http://kryddburken.wordpress.com/2009/06/11/romsas-till-fiskratter/

Det här behöver du :
2 dl cremé fraiche
1 burk röd stenbitsrom (50gram)
½ finhackad rödlök
Flingsalt & nymalen svartpeppar
En liten pyttegnutta pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop samtliga ingredienser. Smaka av! Cintronen ger det lilla extra till denna sås, men det får inte bli markant, det ska bara ger lite pyttelite syra! Hur god som helst!



Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-06-11 21:49
Jag kan bara instämma, gör samma och den funkar till det mesta i fiskväg. Särskilt på sommaren. Till varmrökt lax är den underbar!
Titel: Godaste såsen!?
Skrivet av: Ia skrivet 2009-08-13 15:37
Hej har ni någon favoritsås!? Antingen en god sås som passar till fisk, fågel eller kött!?
En del gillar inte såser, vilket jag inte kan förstå! :)
Titel: SV: Godaste såsen!?
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-08-13 16:56
Går inte att svara på eftersom varje enskild sås gör sig bäst tillsammans med respektive maträtt. T ex tomatsås och pasta, svampsås till vilt, grönpepparsås till pannbiffen, bea till din entrecote och pommes, osv.

Visst kan man ibland bryta de här reglerna men till syvende och sist så smakar de trots allt bäst till vad de var "designade" till.

~Paul~
Titel: SV: Godaste såsen!?
Skrivet av: Ia skrivet 2009-08-13 17:11
Självklart är det så! Men tänkte snarare om ni har någon som i princip alltid går hem och är enormt uppskattat av gästerna? Jag har exempelvis en vermouthsås som är väldigt uppskattad! En egen favoritsås!?
Titel: SV: Godaste såsen!?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-08-13 22:53
Jag vill gärna ha ditt recept. Sen finns det en tråd om såser. Eller fler kanske.
Titel: SV: Godaste såsen!?
Skrivet av: Ia skrivet 2009-08-13 22:57
Aha! Då får jag leta efter den tråden:) märks att man är ny på forumet. Jag har inte riktigt koll på mängderna, men någonstans har jag receptet. Ska kolla i morgon så återkommer jag!!
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Steen skrivet 2009-11-01 16:27
Jag testade att köra en sås fläderbärssaft och vitt vin som smaksättare, vilket gav en speciell söt smak , jag har dock inte hittat något som den passar bra till ännu... :)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-11-01 19:32
Nu är jag på såsjakt igen. Jag och barnen tänkte göra en klassiker till min käre make när det är Fars dag. Black and white. Beasåsen fixar jag men visst ska det vara tryffelsås också? Eller?

Hur gör man tryffelsås eller vad det nu är.....?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: dePaul skrivet 2009-11-02 08:48
Citat från: annamaria skrivet 2009-11-01 19:32
Hur gör man tryffelsås eller vad det nu är.....?
Du bör utgå från en brun grundsås (klassisk fransk), Sauce Espagnole. Till denna adderar du i slutskedet tryffelolja (egentligen spad) och hackad tryffel. Du reder av med potatismjöl utrört i lite vatten och blankar av med äkta smör. Smaka av. Klart.

Recept på Sauce Espagnole bör du hitta överallt på nätet ;).

~Paul~
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-11-02 19:05
Är det sån tryffelolja som finns att köpa på ICA då eller är det någon speciell sort?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: k@ty skrivet 2012-03-26 13:45
En sås som jag vill tipsa (och har skrivit i en annan tråd):

Turkisk yoghurt blandat med sweet chili sås

Väldigt gott till grillat, doppa grönsaker eller chips, etc
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2012-05-15 19:26
Då undrar jag: Hur gör man bästa remouladesåsen? Pickles? Kapris? Dragon? Dill? Senap? Curry?

Vad ska den innehålla? Ovanstående ingredienser varierar i de recept jag har kollat.

Hur gör ni?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-05-15 22:35
Bästa remouladen är nog som med så mycket annat, en smaksak.  :)

Jag gillar ett stänk curry, och kapris är inte heller fel. Samt finhackad, inlagd gurka så klart. Hur man sedan smaksätter beror ju på hur majonnäsen smakar i grunden. En "fuskremoulade" du kan prova, är majonnäs och bostongurka.

Jag tycker också att man ska ta sig tid att göra en riktig, hemlagad majonnäs. Den blir så mycket godare än köpevarianterna - tycker jag.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2012-05-16 19:03
Jag gjorde en variant i går som vi precis har ätit till Panerad Rödtunga. Såsen innehöll: hackade pickles, majjo, creme fraiche, hackad kapris, persilja, liiite dragon, salt, peppar, liiite socker. Jag tog ingen curry.

Curryvarianten känns som det passar bättre till rostbiff eller?

Jag kan rekommendera pickles, gott!
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-05-16 19:27
Kul att det blev gott!

Curryvarianten passar utmärkt till panerad fisk också. Men det ska bara vara en liiiten touch av curry för att förhöja smaken en aning.

Vad menar du med pickles? För mig betyder det inlagda grönsaker i allmänhet.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2012-05-16 23:33
Felix har inlagda grönsaker som heter Pickles. Innehåller gurka, morot, blomkål, syltlök. Ska prova lite curry nästa gång då! Hemgjord majjo måste vara supergott.
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-05-17 16:53
Om du inte har provat att göra egen majonnäs, så bara måste du göra det.

Det är kanske någon som fnyser när jag berättar att jag gör min i matberedaren, men det blir hur bra som helst.  :)
Titel: SV: Såser
Skrivet av: annamaria skrivet 2012-05-17 17:13
Jo då det har jag. Om inte annat till aioli mm. Jag gör också i matberdaren eller med elvisp. Har provat med mixerstav men det blir väldigt tjockt. Gör du din majjo med fransk senap i?
Titel: SV: Såser
Skrivet av: Hasse skrivet 2012-05-17 17:29
Ja, fransk senap, vitvinsvinäger, salt och vitpeppar.